Un incendi no extingit

"Tantes presses són sospitoses i cal donar respostes, perquè una situació com aquesta no es torni a repetir i perquè les famílies de les víctimes les necessiten"

Black Saturday, dissabte negre, amb aquest nom passaran a la història el conjunt de focs que, pels voltants del dissabte 7 de febrer de 2009, van afectar l'estat australià de Victoria. Cent setanta-tres persones van perdre la vida i més de 2000 llars varen ser destruïdes. El passat 7 de febrer tots els australians recordaven la tragèdia i es van celebrar serveis funeraris arreu del país per recordar les víctimes i donar suport a les famílies afectades. El govern australià ha declarat el 7 de febrer Dia de Dol Nacional.

Tant el govern australià com l'oposició estant d'acord en què hi ha coses que s'han de canviar per intentar evitar que una tragèdia com aquesta torni a passar i ara mateix treballen en un nou pla contra incendis.

El mateix haurien de fer tant el govern català, com l'espanyol, com les seves respectives oposicions, respecte al foc d'Horta de Sant Joan de l'estiu passat. De moment els tres partits de l'oposició, CiU, PP i C's, van sol•licitar el 28 de gener una comissió d'investigació parlamentària sobre l'incendi, que va ser constituïda la setmana passada. D'aquesta manera es vol aclarir l'origen del foc i la gestió que en va fer el govern. Les raons per les quals l'oposició va demanar la comissió no les tinc clares i segurament hi ha intencions partidistes al darrere, però el que està clar és que és necessària. Per descomptat el govern català no veu amb bons ulls la investigació, però què s'esperaven després de la pífia del Conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, que va donar per bo l'informe dels Agents Rurals que determinava un llamp com la causa de l'incendi? Tots ens ho havíem empassat fins que la policia va detenir a dos joves com a presumptes autors del foc. Tantes presses són sospitoses i cal donar respostes, perquè una situació com aquesta no es torni a repetir i perquè les famílies de les víctimes les necessiten.

Ara el conseller d'Interior de la Generalitat, Joan Saura, ha declarat a "El Periódico" que el seu departament i els Bombers són "els primers interessats" a voler saber què va passar exactament i acusa l'oposició per aprofitar l'incendi per "sembrar el dubte sobre el bon servei dels Bombers". No giri la truita senyor Saura que em sembla que qui està sota el punt de mira no són els bombers que s'enfronten als focs directament, sinó el govern i l'inspector Joan Rovira, màxim responsable del cos de bombers de la Generalitat.

Per acabar d'adobar la truita, el conseller acusa al líder de CiU, Artur Mas, de trencar la seva promesa, feta el 2002, de no demanar mai una comissió parlamentaria. Reflex sens dubte del govern que tenim, com un nen petit "M'havies assegurat no renyar-me encara que em portés malament!" Això és el que l'hi està dient en Joanet a l'Arturet. A què esteu jugant? Primer no es pot prometre no presentar una comissió parlamentaria i segon si és necessari posar en dubte la gestió d'un govern i investigar, és necessari i s'ha de fer.

 
 

Comentaris