L’estiu australià no té pietat pel que fa als incendis, cada estiu Austràlia es crema. Des de que vaig arribar, al mes de desembre, els focs s’han anat succeint arreu del continent i moltes vegades les autoritats es veuen obligades a evacuar la població. Aquesta situació no es deguda a falta de mesures preventives o a una mala actuació del cos de bombers, tot el contrari, els australians són molt eficaços en matèria d’incendis, però les condicions d’extrema calor i sequera que ara mateix pateixen diverses zones d’Austràlia fan que els focs moltes vegades siguin inevitables. Una de les principals causes són les tempestes seques, el mateix origen que creiem havia provocat el greu incendi que el passat mes de Juliol va arrasar Horta de Sant Joan. Un incendi que, tot i sufocat, segueix cremant, sobretot al Conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar. Massa pressa es va donar el passat més de juliol en afirmar que, tal i com deia el primer informe oficial presentat pels Agents Rurals, el foc havia estat provocat per un llamp. Al senyor Baltasar tant li va fer que alcaldes i veïns de la zona afectada i els mateixos bombers dubtessin d’aquesta causa. No sé per quina raó el Conseller de Medi Ambient va ser taxatiu en la seva afirmació, potser hauria estat més intel•ligent i prudent tenir en compte les sospites dels veïns sobre un incendi provocat i esperar l’informe dels Bombers de la Generalitat i sobretot assumir en conèixer les seves conclusions que l’origen no estava clar que calia seguir investigant.

Actuacions com aquesta no deixen de sorprendre’m. Quan penso en els polítics me’ls imagino com persones amb estudis que han arribat on han arribat per la seva intel•ligència, però la manera com ha actuat el govern en aquest cas em fa dubtar i molt que això sigui així, vull dir que era evident que no havien de precipitar-se en les seves conclusions i el més inquietant és que el Conseller de Medi Ambient hagi assegurat que es va assabentar pels mitjans de comunicació de la investigació dels Mossos d’Esquadra que ha portat a la detenció de dos joves com a presumptes autors de l’incendi. Doncs això no és cap excusa i, a més a més, com pot ser que Medi Ambient no tingués notícia d’aquesta investigació? Alguna cosa ha fallat.

Però més important que les causes és intentar evitar que es torni a repetir una situació com la del juliol passat. Fins fa poc CCOO demanava que es modifiquessin els protocols de seguretat per evitar situacions com la del passat juliol que va ocasionar la mort de 5 bombers, de cinc homes amb famílies i amics. En 6 mesos ni els bombers ni el govern han admès errors en les tasques d’extinció de l’incendi. Hem hagut d’esperar a que la detenció dels presumptes autors de l’incendi tornés a centrar l’interès públic en el tràgic incendi d’Horta, perquè l’inspector Joan Rovira, el màxim responsable del cos de bombers de la Generalitat, assumís, el passat 14 de gener, errors en les tasques d’extinció i manifestés la intenció de revisar els protocols de seguretat. Ja era hora! Que potser els errors no hi eren abans? I en 6 mesos no han tingut temps de modificar els protocols? Senyor Rovira: el seu càrrec, màxim responsable del cos de bombers, a més a més de quedar molt bé comporta responsabilitats.

No vull ni pensar com es deuen sentir les famílies dels bombers morts en l’incendi i el bomber que encara s’està recuperant, perquè la gestió de tot plegat ha estat lamentable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa