Un Estat a la ratera

"Insistir en la negació de drets partint de la idea que hi ha idees inamovibles no fa res més que enfonsar encara més en el fang el règim democràtic"

El PP i Cs han decidit impugnar la llista de Junts per Catalunya (JxCAT) a les eleccions europees. Consideren que Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí haurien de ser exclosos d'aquests comicis perquè no reuneixen els requisits per ser elegibles. L'operació s'afegeix a la voluntat dels dos partits de continuar negant el dret dels independentistes a participar en unes eleccions en condicions de normalitat. Encara que diguin que es pot ser independentista i que les idees independentistes es poden defensar és obvi que en realitat troben ofensiu el fet que un Govern integrat per dos partits amb programes electorals independentistes orientin la seva acció de govern a donar compliment a les seves promeses electorals. Es tracta d'una estratègia que pot recollir fruits en el curt termini potser, però no està clar que els guanys es puguin sostenir en el futur.

 

Vista la determinació de l' independentisme de continuar la batalla per defensar el drets dels catalans a l'autodeterminació, totes aquestes estratègies no seran més que operacions per guanyar temps i continuar obviant el problema de fons. El problema de fons és la manca de voluntat per resoldre el conflicte i el menyspreu malaltís a qualsevol possibilitat d'obrir una via dialogada que inclogui qualsevol qüestió.

 

 

Els partits unionistes haurien d'adonar-se el més aviat possible que serà molt més fructífer obrir-se al diàleg, que no pas continuar en la línia d'aprofitar les argúcies legals i posar entrebancs administratius. En cas contrari, no aconseguiran res més que embolicar la troca i fer créixer la determinació d'aquells als quals volen veure subjugats.

 

La gràcia de la democràcia és que tot ha de ser discutit i canviat i, en cas que hi hagi assumptes que s'escapin d'aquesta possibilitat de discussió i possibilitat de canvi, és que la democràcia haurà desaparegut, s'haurà quedat en suspens. Els grups de poder decidiran què és discutible i què no. Per això insistir en la negació de drets partint de la idea que hi ha idees inamovibles no fa res més que enfonsar encara més en el fang el règim democràtic d'un Estat a la ratera.

 

Comentaris