Un enorme quejío

"Des que va començar la repressió, l’independentisme ha perdut completament la iniciativa política i s’ha convertit en un quejío"

(Quejío: inserció en el cant flamenc d’un ¡Ay! aflictiu i prolongat o d’uns quants ¡Ay! successius que, amb independència de la cobla, s’hi insereixen al principi, al mig o al final. Exemple: Aay, aaaay/soy desgraciadito/jasta p’al andar/que los pasitos que yo doy p’alante/se me van p’atrás.)

 

Des que va començar la repressió, l’independentisme ha perdut completament la iniciativa política i s’ha convertit en un quejío. Un ¡Ay! aflictiu i prolongat, que de vegades es posa al principi del discurs, de vegades al mig i de vegades al final, però que sempre hi és: en el míting de campanya, en la xerrada al poble, en la intervenció al Parlament, en l’entrevista televisiva. Sempre. Un ¡Ay! que reflecteix un dolor real i profund, sí, però que no proposa res als catalans. El quejío ho impregna tot. I quan l’¡Ay! no és per la repressió que ens afecta a tots, és pel dolor partidari: ¡Aaaaay!, que amb la llista única això no ens hauria passat. ¡Aaaaay!, que els comuns i el PSC ens estan pispant les alcaldies que ens pensàvem que teníem guanyades. ¡Aaaaay!, processistes que no esteu implementant el mandat ni fent efectiva la República. Laments pertot, laments arreu. El moviment popular més imaginatiu i massiu de la història d’Europa, reduït a un lament permanent i impotent. Paràlisi.

 

 

A l’independentisme se li va acabar la iniciativa política el 3 d’octubre de 2017, quan no va saber què fer amb tota aquella energia popular i l’estat va començar a desplegar l’estratègia repressiva. Des d’aleshores no proposa, simplement respon com pot als embats de l’estat i dels seus adversaris polítics. No té un pla, ha deixat d’innovar i és incapaç de traçar una estratègia compartida com la que va portar al 9N o a l’1O. Sí, ha guanyat totes les eleccions que se li han posat per davant, però ho ha fet més des de la dignitat del que no es rendeix que no des de la proposta política. Perquè de proposta política, ara mateix, no n’hi ha. I de dignitat en pots viure un cicle electoral, però no dos.

 

Partits i entitats tenen a les seves mans aprofitar la sentència del Suprem com una palanca per recuperar la unitat d’acció i la iniciativa política per tornar a dirigir el país, o bé convertir-la en l’excusa per a un últim, profund, enorme i emocionant quejío, després del qual només vingui tristesa, decadència i irrellevància política. Perquè els països i els moviments polítics no viuen de llepar-se les ferides. En la tumba de mi madre/a dar voces me ponia,/y escuché un eco del viento/no la llames, me decía,/que no responden los muertos./Aay, ayyy...

 

Comentaris (24)
La eternamente plañidera revolución de las sonrisas Fa 8 mesos
Imagino que el plan de Torra, Junqueras y compañía es matar de aburrimiento al adversario. Y tambien matar de aburrimiento a lo indepes, de paso.
Jmuc Fa 8 mesos
Tu a quina banda estàs Voltas?.
federalista Fa 8 mesos
viñals mira el ou dret incorrupte i amb pudor del wifred el wellos, a llepar va jajajaj pero no t'ho menjes tot home quin fastic , si ets fanatic si t'has menjat tot l'ou del pobre wellos, jajajajajajajaja.
Ni Fa 8 mesos
Carles Viñes Casa. miodo, es Ud. Sr mio un hombre triste y desapacible. Que tenga un mejor día que sus patéticas ideas irracionales y menos prácticas.
Carme Fa 8 mesos
Solament hi ha un culpable de la falta d'iniciativa i aquest culpable és un partit polític català: els autèntics, els purs, els que han trencat l'unitat...
Francesc Fa 8 mesos
ens cal una estratègia (unitària) per guanyar aquesta guerra, i no la tenen. Continúen amb les mateixes receptes de perdedors, que és el que són en el fons. Els nostres líders tenen la moral (i els tics) del vençut. Encara están a temps de rectificar, o la ràbia de la gent els passarà pel damunt. Endavant!!!
Francesc Fa 8 mesos
Mirem endavant i confiem. Estratègia i unitat d'acció política. Falta unitat. D'acord amb el escrit.
CapProblema Fa 8 mesos
Poder haver investit Puigdemont hauria estat propositiu. Poder jugar la carta de la Casa de la República també. La iniciativa no s'ha perdut. Amb la gent ostiada i els líders a la presó no hi ha arguments per estratègia unitària com un sol home? Pertoca urgentment un relleu dels líders empresonats i jugar la carta del President legítim.
Sergi Fa 8 mesos
El català (amb cognoms que no acaben en "ez" mai ha sigut independentista sinó pactista,mercenari i conformista.Després de deu anys,ell mateix s´ha sentenciat.Però unionistes ,no canteu victoria perque els Nous catalans sí que la farem( i serem dignes al nostre país:Catalunya!
Ramon Fa 8 mesos
Qui sigui d'ERC i honrat, en el dubtós supòsit que es tracti d'una combinació possible, hauria de reconèixer que s'havia equivocat en absolutament tot i demanar perdó.
Boris Fa 8 mesos
Home. Per Quejio el seu, que es queixa del quejio dels independentistes. Més país i menys partit. Menys hegemònia i més sentit d'estat si volem arribar a ser ho.
Ramon Fa 8 mesos
El més light, el més en grapes sociates, el nacionalment pitjor de tots els programes de la TV3 que vam tenir gràcies a la Convergència de Pujol, Prenafeta, Alavedra, Cullell, Trias, Comas, Subirà, feia infinitament més per la independència que la programació sencera de tot un any de la TV3 d'ERC actual.
Maria Teresa Casals Fa 8 mesos
Fem números. Ara 15 regidors independentistes I hem llençat els vots independentistes d'en Graupera i de les CUP's. Si n'haguéssim tret 17 o 18, tot hauria set diferent... I parlem d'Europa?. Ha quedat clar que el líder de l'independentisme és el legítim president de Catalunya.Milers i milersno cantem cante jondo. Continuem lluitant
Maria Teresa Casals Fa 8 mesos
Home, ara parles d'unitat per establir un pla?Això vol dir que abdiques d'allò que "separats ens va més bé?. Dons ja veus . Només cal fer números. Esquerra i l'independentisme no presidira l'ajuntament de Barcelona
Amb l’ajuda impagable de gent com vosté que fan “feina” a les dos bandes estem arreglats Fa 8 mesos
igual que ER. Una de freda i una de calenta.
Minnie Fa 8 mesos
Alguns vam proposar i vam ser titllats d'hiperventilats per l'establishment del procès que té ventrílocs com tu Voltes. De què han servit les campanyes d'Òmnium? De res, per blanquejar Colau i que ara t'apunyalin. Bé, també per fer caixa i presumir de socis.
Victimisme Fa 8 mesos
La repressió espanyola era previsible al 100%, de la qual cosa deduiexo que la única estratègia era fer-se el víctima i el ploramiques. Molta gent ja es dóna per satisfeta amb això i afirmen amb orgull que nosaltres som pacífics i mooooolt bona gent.
Jo Fa 8 mesos
El moviment indepe català és ingenu i inofensiu. Mai aconseguirà el seu objectiu.
Carles Viñals Casado Fa 8 mesos
3) I sobretot, no tornis a incloure despectivament entre els "quejíos" la justificadíssima petició que nosaltres, els "ignorants" del poble, estem cansats de fer en pro de la imprescindible unitat d'acció politica, sempre cainitament refusada. I sí, la darrera mostra d'estupidesa, cainisme o inconfessada VOLUNTAT DE PERDRE, ha estat la fragmentació electoral de lindependentime, i no només a BCN.
Carles Viñals Casado Fa 8 mesos
2) No siguis cínic, Voltes. No vulguis banalitzar, qualificant de "quejíos", els justos retrets dels nostres soldats -el poble- a la defecció covarda dels seus comandaments; és un insult i un escarni inmerescuts al dolor -aquest sí- dels qui, des de la seva anònima petitesa estan preservant, amb la seva dignitat, la de la nació sencera.
image/svg+xml