El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un bisbe vermell en terra de fazendeiros
  • CA

Tot d´una el sacerdot i el barquer divisen que un cadàver sura en el riu. El religiós fa indicacions per atansar la barqueta cap el cos inert. I, entre tots dos, el puguen a bord. De seguida es dirigeixen a tot drap cap a Sâo Felix de Araguaia, allà on el sacerdot té la prelatura. Una vegada a lloc, el mossèn se´l carrega a l´esquena, malgrat la pesantor d´un cos inflat, que per moments li fa perdre l´equilibri. Davant la mirada expectant dels veïns, el traginarà des de la riba fins el cementari per donar-li una digna sepultura. És un dels instants més punyents de la minisèrie Descalç sobre la terra vermella, una coproducció catalanobrasilenya, sobre els primers anys de Dom Pedro Casaldàliga (Balsareny, 1928) al Mato Grosso. Dimecres 10-7-13, la comunitat catalana de Sâo Paulo va tenir l´ocasió, amb la presència de l´honorable Artur Mas, de visita oficial al Brasil, de seguir el primer dels dos capítols que TV3 programarà el proper febrer.

Quan el 1968, l´aleshores pare Casaldàliga començarà voluntàriament una nova vida, amb 40 anys, en aquest preciós cul de món, ensopegarà amb la malària infantil, amb els crims impunes contra els Sem Terra, la pobresa més absoluta dels camperols, el caciquisme de la dictadura… La barbàrie serà justament allò que obligarà a bona dels protagonistes a evolucionar psicològicament. “Les seves festes són una ofensa per a nosaltres (…) aconseguirem que sentin vergonya de ser rics”, amb unes paraules semblants s´expressará el de Balsareny, referint-se als terratinents i alts cárrecs del govern de la regió, en una missa local. L´impacte d´aquesta i altres afirmacions, s´allunyaran de la neutralitat inicial, en la qual va provar de moure´s, per posicionar-se decididament envers els desfavorits. En paral-lel, aprén a vincular-se humilment amb els indígenes.

Edmilson és un dels posseiros que planta cara als pistolers del principal fazendeiro de l´indret (una fazenda pot ser tan extensa com Catalunya), que coincideix amb la prelatura en la qual ha estat destinat Casaldàliga. El desafiament d´Edmilson li costarà la vida: morirà assassinat a l´església de Sâo Felix de Araguaia. El de Balsareny en serà testimoni. La sang que brollarà arran de la ferida mortal serà considerable i espesa. Casaldàliga s´esforçarà per netejar-la personalment del terra (un cop enterrades les despulles). Com que comença a fer-se tard, el seminarista que l´acompanya, li suggereix de deixar la feina per demà. El de Balsareny s´hi negarà en rodó: s´estimarà més, abans d´anar a descansar, deixar-ho tot endreçat per tal de poder recomençar. Una de les nombroses metàfores de la versió cinematogràfica de Descalç sobre la terra vermella.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa