Tornaran a no fer-ho

"No s'està 'fent República'. No hi ha un 'govern efectiu'"

L'1 d'octubre no es va votar "com sempre". Entre el 2 i el 27 d'octubre ningú estava enginyant cap "jugada mestra". Les "estructures d'estat" no estaven preparades. Fer la independència no era "anar de la llei a la llei". No estaven previstos "tots els escenaris possibles". No hi havia plans "de la A a la Z". Espanya va resultar no ser "un estat democràtic", qui ho podia saber. El Govern no va arribar "fins al final". Europa sí que podia permetre allò que els nostres propis representants van estar disposats a permetre.

El referèndum no va ser "vinculant". "Declaro la independència de Catalunya" va ser un bluf dos cops. Votar-los el 21-D "per treure'ls de la presó" no va funcionar, fixa't. Votant el President, no va tornar el President -"si el poble de Catalunya ho vol, jo tornaré"-. Intentar reformar la Llei de Presidència per investir Puigdemont a distància va ser inútil. Quim Torra no és un "president provisional". No s'està "fent República". No hi ha un "govern efectiu". Encara estem esperant que arribi la "tardor calenta". La Crida no és del poble, és l'enèsim invent de Convergència. L'ANC no ha organitzat les accions que va prometre si els partits no pactaven una estratègia abans de final d'any.

 

Si els ho permetem, ho tornaran a fer. No faran el mateix una altra vegada, és evident, però tornaran a incomplir tot allò que es comprometin a fer per "La República". Avui no entro a valorar si el motiu del seu fracàs polític és la incompetència, la feblesa o la falta de voluntat real. Sigui pel que sigui, si no van fer la independència el 2017 encara menys la faran a partir d'ara, que ja han estat reduïts per les forces de l'Estat i han tastat sola de sabata. No ho faran, no passarà! A hores d'ara i fins que no canviï la cultura política del país, corcada per les dinàmiques partitocràtiques i per dècades de vincle amb Madrid, la independència no la faran els partits.

Jo crec que la gent sí que podem fer-la i ho seguiré pensant fins que no demostrem el contrari. Alhora, crec que la independència només es pot fer a través de les institucions catalanes. Per tant, cal que al Parlament hi governi una candidatura ciutadana, lliure de les tares dels partits i que sigui escollida per la gent en unes primàries amb llistes 100% obertes. Si no volem renunciar a la independència, si no volem resignar-nos a la mera resistència per passar la patata calenta als nostres descendents, com hem fet sempre, si volem lluitar per la nostra vida i no només per l'oportunitat dels qui vindran, ens hem de començar a fer a la idea que la independència l'haurem de fer nosaltres.  

 

Comentaris (19)
Boris Fa 8 mesos
Astrid, té tota la rao, es tal com diu. Els partits van segrestar el procés. L'ANC i Òmnium eran motors importants i ara estàn paralitzats. Necesitem primàries i desfer.nens d'aquests partits (pdcat tremolos i Erc pactista) que són l'exponent visible del règim del 78 a Catalunya.
Teresa Fa 8 mesos
Parles del poble, però si no som capaços ni de fer com a Hong-Kong, a manifestació diària! I els alcaldes què? amb la vara alçada al Parlament i amagats sota la taula del seu despatx, aquest no havien de constituir-se en una espècie de junta de gover que empresonessin els consellers? POR, som uns cagats, sols ocupem cadires, mira ara el PSC té gran poder a uns gran quantitat de municipis. ERC vinga pactar-hi. Ara ja no aixecaran ni les vares.
OLIVETTA Fa 8 mesos
Que facil resulta ser valents amb una pluma i paper,si es va fer algo malament tots els que encara fen pinya al seu voltant serien culpables.TORNAREM,A FER LO QUE CALGUI PER QUE NO ES PERDIN ELS NOSTRES DRETS .basta ya de flagelarnos ,MES RESPECTET PER AQUELS QUE NO PODEM ESTAR FORA CON NOSALTRES.
Pepet del Carall Benat Fa 8 mesos
Molt bon article com els d'en Santiago Espot o els d'en Xavier Roig a l'Ara i a ND. Descriu la colla de passarells i el tarannà ciri a la mà que en Sellarès sempre citava. I una informació interessant: cap diari ni tv fora de CAT parla dels presos polítics ni de res de CAT.
joanr Fa 8 mesos
L'ANC ha de preparar una llista de gent que no pertanya a cap partit i presentar-la a les pròximes eleccions amb un únic punt al programa: Declarar la independència i fer-la efectiva passe el que passe. Prou de bajanades, primàries ni mandangues.
Abderraman Fa 8 mesos
Més clar no es pot dir. Fins que els patriotes catalans no superem els interessos dels partits, no aconseguirem deixar de ser una colònia espanyola.
Carles Viñals Casado Fa 8 mesos
A les plebiscitàries hi concorren 8 partits, on els vots sobiranistes no superen els unionistes; així, diuen, el sobiranisme és minoritari. En impedir Ñ un plebiscit (única resposta SÍ o NO), mai no sabrem si som o no majoría. No hi ha doncs alternativa al referèndum. Hi resten la rendició o la revolta; la que lluitàrem l'1-O, que les defenses han negat davant dels jutges, per defugir un càstig que els seus representats rebran igualment. Gandhi o Xirinacs no l'haurien negada.
Jordi Fa 8 mesos
Com en Graupera vols dir, a les properes eleccions tornarà a no fer-ho. Ah no! , en aquest cas és que el poble és tant ignorant que no l'ha entès. Sou fatidicament previsibles.
anonima Fa 8 mesos
Ah si? I si no fos d'un "partit polític" qui hagués declarat a la independència et penses que no l'haguessin posat a presó? quina poca consideració amb els presos, quina barra. El que passa és que per fer la independència s'ha de fer el que ningú no vol mencionar. Estàs tu disposada?
Santo Job Fa 8 mesos
Quin nosaltres? Quin poble? Parlar de poble es tractar com si fos real a una entitat abstracta. En resum, és una monumental ximpleria. A Catalunya no hi ha "la gent", ni un sol poble. Hi ha una societat moderna i polièdrica que no és pas un sol poble amb una sola voluntat. Molt menys hi ha un poble oprimit. Els ciutadans votem i aquesta és la nostra voluntat col.lectiva. Han votat els catalans o no han votat? Donçs que els politics obeeixin! Que no volem independència caram! Que no volem P
Eix Fa 8 mesos
Como sabes lo que quiere la gente si prohiste la pregunta para que ganara tu opinión sin votar?
Espectador Fa 8 mesos
La independència nomès la pot fer el poble . El que no esta gens clar es si el poble . la vol fer .
No preguntis que pot fer el teu país per tu.... Fa 8 mesos
Si les coses fossin tan fàcils, Astrid, jo seria ric, tindria un iot, i una casa a Capri. S'ha de ser exigent però també assertius, pragmàtics i empàtics. A causa de "no haver fet res", segons tu, hi ha tot de gent a presó i l'exili, i molts altres investigats, etc. Menys criticar i més fer.
Demanes molt Fa 8 mesos
Gent amb ingressos de 80, 90, 100 mil euros/any i més provinents de l'Estat, amb cases a la Cerdanya i/o la Costa Brava, amb cotxes de luxe i la total atenció dels mitjans controlats per ells. Per a què es volen independitzar de ningú?. Visca el procés !!!!.
Carles Viñals Casado Fa 8 mesos
Si la independència l'hem de fer nosaltres -i hi estic d'acord-, ens caldrà millorar molt com a poble, car d'entre nosaltres han sortit els polítics actuals. Si mai esdevenim capaços d'organitzar-nos i fer realitat els nostres anhels, podré dir que he vist al menys un miracle. Conservem si més no la conciència i la convicció de que TOT DEPÉN NOMÉS DE NOSALTRES. És la condició "sine qua non" d'aquest miracle. Gràcies, Ástrid, per dir-nos la veritat.
Jmuc Fa 8 mesos
Cal competir per perdre.Es clar que’ls partits no competirán per acondeguir la Republica,nomes competirán entre ells per l’egemonia dins Catalunya.En Junqueras apuesta competencia l’anomena “Bona política”.Nosaltres el poble (ANC per ejemple),som els únics que podem revertir aquesta situació.
David Fa 8 mesos
El que sí que s'ha aconseguit és que la gent deixi de creure en ERC, ANC, JuntsxCat i etc, etc Cap confiança en els nostres polítics i en suposades organitzacions indepes. Tot plegat una autoderrota. No feia falta tant de merder per a no res. (La última és veure erc pactant amb el psoe en els nostres ajuntaments) La gent del carrer em deixat de creure en la política i deixarem de votar perquè tampoc serveix de gaire res.
JordiP Fa 8 mesos
Sí, és clar. Què dolents són els convergents, i que inútils, oi? La via idònia és la de "A les barricades pel triomf de la confederació", oi?. Sí, és clar. Astrid, filleta, com és que no t'has posat el gorro frigi? Vaja distància amb la realitat, nena. Et veig molt poc informada, o molt esbiaixadament informada. Bé, no pateixis: ja milloraràs. Petons.
Guillermo Fa 8 mesos
Em sembla que el sistema es més fort, tal com està muntat tot no es clara l'alternativa.. Expériences de participació ciudadana en tenim com el 15M en el que ha derivat (amb els del 155), l'1O i les recents primaries promogudes per en Graupera. La desolació, estupefacció domina l'ambient després de sentir als d'avocats défensors en el alegat final reconeixent que els seuls clients (nostres representants de torn amb un mandat électoral) no van fer res fora del marc constitucional, ni arr
Tens tota la raó Fa 8 mesos
La independència no la faran els partits i aquests polítics processistes, cagadubtes i llepaciris. Però tampoc la farà "el poble". Tothom és processiste en aquesta petita, trista i dissortada pàtria. Prou d'unicornis, sis plau. Hem perdut. Ras i curt.