Torna el zombi federalista

"Hi ha dos partits, el PSOE i Podemos, que estan jugant a fons la carta federal. El PSOE ha perdut la credibilitat, però Podemos encara està net"

Ha tornat! Les portades de La Vanguardia i els discursos inflamats de Pablo Iglesias i Duran Lleida finalment han fet efecte: El federalisme s'ha tornat a aixecar d'entre els morts.
 
El federalisme puja 6,7 punts a la darrera enquesta del CEO i es converteix en l'opció preferida del 28,9% de la població. La independència cau 9,1 punts fins al 36,2% i segueix essent la preferida, encara que perd la quasi hegemonia de la qual gaudia fa dos mesos, sempre segons el CEO. Com és possible?
 
El sentit comú tendeix a creure que el pensament dels ciutadans evoluciona i força canvis als partits polítics. A Madrid, en canvi, estan convençuts que els canvis socials no existeixen, i que l'únic que valen són els cants de sirena d'Artur Mas, que capturen la imaginació d'una part de la població que hauria d'anar al psiquiatre (no ho dic jo, ho diu Vidal-Folch). Com sempre, tot és una mica més complicat.
 
Una opció política necessita dos elements per optar a ser majoritària: Una minoria organitzada que faci pressió i (com a mínim) un partit amb opcions que l'assumeixi com a pròpia. La minoria organitzada proveeix els arguments i el partit li dóna credibilitat.
 
És el que va passar amb la independència. Després de la sentència del Tribunal Constitucional de 2010, els que declaraven que la independència era la millor opció per Catalunya es van situar sobre el 25%, sempre segons el CEO. Però el punt de no-retorn va arribar el 2012, quan van coincidir la gran manifestació per la independència (la minoria organitzada) i el canvi radical d'orientació de Convergència i Unió (el partit), que va enfonsar el federalisme i va convertir la independència en la primera opció dels catalans (44,3% l'octubre de 2012).
 
Ara assistim a un intent de repetir la jugada per reviure el zombi federalista. Hi ha una minoria organitzada que juga la carta de la reforma de la Constitució, amb més o menys intensitat: La Vanguardia i El Periódico, Societat Civil Catalana i diverses organitzacions han apuntat la necessitat de reformes en sentit federal, els darrers mesos.
 
I hi ha dos partits, el PSOE i Podemos, que estan jugant a fons la carta federal. El PSOE ha perdut la credibilitat, però Podemos encara està net, i això fa que alguns percebin el federalisme com a viable. Com que, a més, el federalisme pot voler dir qualsevol cosa a gust del consumidor, es converteix en poc temps en una opció atractiva un altre cop.
Quant durarà? Dependrà de quant de temps els aprenents de bruixot aconsegueixin mantenir la il·lusió, i de si engresquen suficients votants com per fer naufragar una hipotètica declaració d'independència. 
 
El que no expliquen, però, és que el federalisme, tant del PSOE com de Podemos, no passaria un examen de primer de Ciències Polítiques, però d'això en parlarem en un altre article. 

 
 

Comentaris