Torna Artur Mas?

"O algú hi posa remei, o l’esforç de refundació del que un dia va ser la força central de la política catalana pot quedar reduït a un moviment de recorregut incert al voltant de Puigdemont"

Poc a poc els astres es van alineant per al retorn d’Artur Mas a la primera línia política. No és només el compte enrere de la seva inhabilitació (febrer 2020), sinó les circumstàncies del confús conglomerat PDECat-JxCat-Crida, marcades per un exitós hiperlideratge personal a l’exili i una gran debilitat político-organitzativa a l’interior. El Polònia ho va retratar com sempre amb la punta afilada: en una discoteca de dues pistes, en una l’exili celebrava eufòric el resultat de les europees, i a la del costat els dirigents de l’interior ploraven com en un funeral els resultats de les municipals (que se suma, per cert, al de les generals, també molt dolent).

O algú hi posa remei, o tot l’esforç de refundació del que un dia va ser la força central de la política catalana pot quedar reduït a un moviment legitimista de recorregut incert al voltant de la figura de Puigdemont. I és aquí on torna a emergir Artur Mas: dels dirigents de JxCat que no estan segrestats per l’estat espanyol, és l’únic que conserva l’autoritat moral i el fons polític necessari per endreçar i dotar de solidesa aquest espai polític en el dia a dia. Puigdemont necessita un JxCat en forma, però al mateix temps sap que un retorn de Mas al lideratge político-electoral d’aquest espai dins de Catalunya li reduiria a ell la influència política i el protagonisme mediàtic. Mas és molt Mas, i si ell és in da house, es notarà. La conversa de més de quatre hores entre els dos dirigents, aquesta setmana a Waterloo, segur que va tenir en compte tot això.

 

A banda de l’encaix de les dues figures i els equilibris interns, el principal problema del retorn de Mas és que xoca frontalment amb la retòrica del nucli d’independents que es van sumar a JxCat des de fora de les fronteres del PDECat, començant pel propi president de la Generalitat, Quim Torra. O estàs per un nou embat amb l’estat a curt termini com a resposta a la sentència i en nom de la legitimitat de l’1O, o estàs amb Artur Mas, que ha fet un diagnòstic calcat al d’ERC sobre què va fallar la tardor del 2017 i què cal fer a partir d’ara. En l’entrevista que li va fer Mònica Terribas aquesta setmana, Mas va recitar punt per punt el discurs d’Esquerra: buscar majories electorals clares per damunt del 50%, unitat estratègica, importància de preservar el govern i la majoria independentista al Parlament, no bloquejar la investidura de Sánchez, mirada llarga...

Aquesta coincidència en el diagnòstic fa pensar que la fusió definitiva de PDECat dins de JxCat i el lideratge de Mas segurament facilitarien la unitat d’acció entre les dues grans forces independentistes, i al mateix temps situaria els punts de fricció entre elles principalment en l’eix social, perquè Mas és qualsevol cosa menys monotemàtic: té idees fortes sobre l’economia i la societat i les defensa desacomplexadament. Una cosa que potser molts votants han trobat a faltar en JxCat.

 

Comentaris (20)
Francesc Fa 7 mesos
Torna el 3%?
Groc Fa 7 mesos
Ojalà es torni a presentar
Julio martin Fa 7 mesos
Los que tanto que critican a Mas y le ponen a parir que echen un vistazo atras y miren cuanta gente independentita habia en el 2010 y miren los que hay ahora. Entre ellos un castellano de origen como yo mismo.
Jovi Fa 7 mesos
Resum : Amb PdeCat i Artur Mas la independència mai la veuras
Ramon Fa 7 mesos
A sota un pertorbat afirma que el nacionalisme català que representava Convergència ja no tornarà a tenir "aquelles majories". En realitat, "aquelles majories" eren un miratge. Es basaven en l'abstenció dels colons. Cap candidat a la presidència de la Generalitat ha tingut tants vots com Artur Mas el 2015.
Boris Fa 7 mesos
Els propagandistes d'ERC sou la repera. En Mas no fa un discurs calcat al d'ERC, en Mas va posar en Puigdemont i ERC ha fet i fara tot el posible per carregarsel. En Mas demana unitat i ERC la trenca i la trencarà sempre...en l'únic que coincideixen és en no presentar batalla quan no la pots guanyar, però això no vol dir renunciar com fa ERC pactan a dojo amb comuns CUP i psc per okupar les institucions.
Groc Fa 7 mesos
Boris, tdns tots la raó, en Mas no ha det mai com ERC, té les seves pròoies conviccions, si li calguessin exemples a seguir no serien precisament d'ERC Pog agradar mes o menys, però el primer que s ho va jugar tot va ser ell !!
Ramon Fa 7 mesos
ERC és la reconstrucció del que s'anomenà "sector catalanista del PSC"? Doncs sí i no. Sí, perquè efectuvament és una marca de la màfia sociata adreçada a targeta catalans. Els mateixos mètodes, finançaments i objectius. Però no, perquè de catalanista ERC no en té res. Troben la castellanització una riquesa brutal. Presenten Rufián!
Ramon Fa 7 mesos
Mas hi té tot el dret, a fer un discurs possibilista. ERC, no. Bàsicament perquè ERC no va parar d'ofendre qualsevol dubte possibilista fins fotre el país sencer pel penya-segat. Ara toca Puigdemont. Però si per desgràcia acabés tocant possibilisme, ni seria el d'ERC sinó el de sempre.
Antoni Barceló Fa 7 mesos
Endavant Mas!!!
Isma Fa 7 mesos
La millor prova de que heu perdut i que no us ensortireu la teniu en el contingut dels comentaris. L´independentisme és un moviment desunit, amb una lluita soterrada i virulenta pel lideratge del moviment, amb antagonismes personals gairebé irreconciliables. L´únic que us uneix son els sucosos sous públics que us embutxaqueu, els més elevats d'Espanya. Entre 4 i 6 mil euros nets al mes qui més qui menys, subvecions milionàries, xiringuitos diversos. La Dinamarca del Sud...
a Isma Fa 7 mesos
Si hem perdut que fas aquí intentant convèncer a la gent que hem perdut?
Antoni Barceló Fa 7 mesos
Mas és la persona adequada per redreçar el centre centre-dreta independentista, malmès per Puigdemont i el seu seguici d'hiperventilats. Ànim, Artur Mas!!! La independència és més a prop.
Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU UN CATALÀ EMPRENYAT Fa 7 mesos
Fen un petit resumen rapido , Torna qui va DESTRUIR C.I.U. , Torna qui esva carragar LA DRETA CATALANA . Torna amb el EL 3% , Les Fortes Retallades socials mai fetes abans a Catalunya RETALLADES EN SANITAT I EDUCACIÓ que encara duren .Torna qui va fer LA REFORMA LABORAL AMB RAJOY EL SR ARTUR MAS Ex-conseller de Economia del Govern de el Ex- President de Catalunya Jordi Pujol que feia viajes cap ANDORRA .Torna qui va fer molts PACTES AMB EL P.P. Y P.S.O.E. A
Mira que ha portat el gat Fa 7 mesos
Guaita guaita, en Mas de les estructures d'estat inexistents i la independència en divuit mesos, que no es va proclamar ni desprès de rebre hòsties l'u d'octubre, I ara serem tan imbècils de tornar-lo a votar.
Josep Fa 7 mesos
Mas. primer culpable de que Catalunya no sigui ja independent, va estar enganyant als ciutadans durant anys amb les seves estructures d'estat i mentre tant li donava temps a Espanya per anar-se preparant pel cop anti independentista. Quan la CUP el va fer marxar, el mal ja estava fet. Se'n ha lliurat molt bé de la justícia espanyola i ara a canvi, juntament amb l'ERC del vengut a l'esglesia l'Oriol Junqueras, els ajudarà a desmembrar l'independentisme. Ni a l'Oriol ni al Mas no se'ls ha de
Sí cou és que pica Fa 7 mesos
Aquest articulista no té vergonya. Fidel representant de les polítiques de reservat de restaurant. Fins i tot a la foto surt alçant el got. A treballar gandul!
Formiga Fa 7 mesos
Un cul llogat d'erc lloant en Mas... Cosas vederes... Quina colla de peixos bullits aprofitats! Amb aquesta gent no anirem enlloc. Fem-los fora!
ferran Fa 7 mesos
Que torni, sobre tot, per lliurar d’estúpides baralles internes l’espai conservador Catalanista..Hauran d’assumir però, que mai obtindran les majories de fa vint o trenta anys, perquè les classes mitjanes que sustentaven aquella majoria, avui estan destruïdes..Un espoli brutal, junt una autonomia capada, han destruït les classes mitjanes per ser substituïdes per un proletariat empobrit i prostituït al servei del complex mafiós: Totxo/Turisme per saturació.
Más Mas Fa 7 mesos
Mucho Mas
Maria Fa 7 mesos
A Artur Mas se li poden trobar molts defectes... Però realment li dona mil voltes a molts presumits de la nova política. Al final, estem aquí també gràcies a ell. Si torna em semblarà bé.
L'estratègia actual només portarà més (o menys) autonomisme Fa 7 mesos
Per més que dolgui hem de reconèixer que no estàvem preparats el 2017. Hem de treballar per darrere i poc a poc sense que es noti, però treballant. I quan arribi el moment oportú ni el 155 ni el Borbó ni els tancs podran impedir que siguem lliures. La impaciència és el pitjor enemic de l'estratègia, i seguir colpejant-nos el cap a la paret i dir que és culpa Madrid no ens portarà més que frustració i desenganys com els que ja hem tingut.