Toca tornar a escalfar el procés

"Un mapa municipal ocupat per les principals formacions que defensen una Catalunya sobirana permetria tornar a escalfar el clima de cara al 27S"

El 27S és una data rellevant pel futur nacional d'aquest país. Ja sé que és una obvietat dir-ho, però en aquests moments no és gens gratuït anar-ho repetint. Els que es van oposar a una llista unitària per a les plebiscitàries van refredar el clima d'il·lusió i agosarament que es vivia a Catalunya. Estic segur que no ho van fer conscientment, però el resultat d'aquell moviment tàctic és que el procés ha perdut trempera. I això afecta en negatiu a les eleccions-consulta del 27 de setembre.

Sembla que l'agenda política de casa nostra l'estigui elaborant el pitjor enemic del sobiranisme. És com si els serveis secrets espanyols s'haguessin infiltrat als partits catalans i, des de dins, estiguessin dinamitant el procés. Ja sé que no pot ser així -o sí- però ho sembla. La comissió d'investigació del cas Pujol al Parlament ha estat un èxit d'aquells que propugnen no tocar l'statu quo de Catalunya i que l'utilitzen, només, per treure'n rèdits partidistes. Com diria el Montilla del Polònia de TV3 "és de xist": volen aconseguir la independència del seu país i dediquen els mesos previs a la consulta que l'ha de començar a fer possible, a jutjar políticament el president que ha contribuït a posar les bases del país que ho fa possible. Això significa que s'havia d'amagar el fet que la família de Jordi Pujol ha tingut durant 30 anys diners a l'estranger sense declarar? No. Senzillament vol dir que era evitable convertir aquest cas, i el dels seus fills i esposa, en un espectacle. Vol dir que la via parlamentària, en aquest cas, ha demostrat que només ha servit per desviar l'atenció del catalans del projecte sobiranista, i per distreure'l amb patètics interrogatoris mancats -massa sovint- de rigor i seriositat. Fins a tal punt alguns s'han pres la comissió com un entremès, que Jordi Pujol Ferrusola, a qui tots els diputats s'havien de menjar amb patates per totes les malifetes que li atribueixen, els va donar una lliçó de professionalitat derrotant-los per KO tècnic. I clar, mentre es parla dels Pujol no es parla del procés, i si se'n parla, els abanderats de negar als catalans el dret a decidir tenen l'excusa perfecte per fer-ho en negatiu: independència per amagar la corrupció, per a que alguns es folrin, etc. Clar que, els que sí que volen per Catalunya el dret a decidir tampoc ho posen fàcil: l'Assemblea Nacional Catalana juga a l'equívoc sobre si es presentarà a les eleccions del 27S; la CUP opta per no participar a la reunió d'ahir del Pacte pel Dret a Decidir; ICV i CCOO no volen que sigui dit que les eleccions del 27S són unes plebiscitàries... Amb aquest panorama com es pot tornar a escalfar el procés?

Les eleccions municipals del 24 de maig poden ser un bon punt de partida, tot i que també poden esdevenir un fre definitiu. A les eleccions municipals les sigles no són el que determina decisivament el vot; hi influeix, però no és decisiu. Però els pactes posteriors sí que poden ser un missatge que il·lusioni, sobretot si les forces que defensen el dret a decidir es poden erigir en vencedores. Un mapa municipal ocupat per les principals formacions que defensen una Catalunya sobirana permetria tornar a escalfar el clima de cara al 27S. I això ho han de tenir ben present, sobretot, CiU i ERC. De la seva capacitat de no mirar-se el melic, sinó d'albirar lluny, pot dependre que es revifi el clima que va trencar el cop de porta que Junqueras va donar a la proposta de llista única del president Mas. Sense una societat mobilitzada, il·lusionada amb un projecte que el faci vibrar i que vegi útil pel seu futur i el dels seus fills, el 27S no triomfarà. Les municipals poden ser una part molt important del procés que condueix al 27S, tot i que l'exministra Carme Chacón pensi el contrari. I que això sigui així o tot el contrari solament depèn de la visió global de CiU i ERC, i que a nivell local siguin capaços de treure bons resultats. Però si el mapa de les municipals queda pintat del color dels partits que, legítimament, creuen que Catalunya ja està bé com està, les eleccions del 27S estaran tan obertes que hi podrà passar de tot.

 
 

Comentaris