Fa sis anys, una de les guerres més controvertides d’aquest segle començava. Anglaterra s’implicava. Espanya també. Indignats pel motiu del propòsit, molts van ser els que van sortir al carrer per reclamar la seva fi. Des del londinenc Trafalgar Square milers de britànics manifestaven les seves queixes. Des dels balcons de milers de catalans es reproduïen les simbòliques cassolades diürnes. Aquests són records d’aquells desesperats intents per ser escoltats, que van acabar sent ignorats. L’agenda política d’uns pocs va donar l’esquena a la veu de tot un poble.

Però ara, gairebé una dècada després, un ex funcionari escollit a dit pel govern laborista presidirà el comitè que investigarà la veritable implicació de la Gran Bretanya a la Guerra de l’Iraq. Sir John Chilcot reitera que serà un procés apolític que arribarà al fons de la qüestió. Els dubtes que això sigui cert son innumerables, però aquesta és l’oportunitat per trobar llum a tantes contradiccions.

La Gran Bretanya porta a examen la seva recent història i ho fa de manera pública. Uns esperen que sigui una mostra d’exercici democràtic, d’altres temen que es converteixi en un simple espectacle televisiu. De moment, arrenca a la capital britànica, el camí cap a la veritat. Que sempre, arribi tard o d’hora, ajuda a asserenar el patiment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa