TOC D'ATENCIÓ A CiU

"Seria veritablement desafortunat veure com CiU, una federació d'èxit a Catalunya gràcies a la seva capacitat per reflectir la sensibilitat majoritària dels catalans, comet un error històric tot ajudant a derrotar la ILP"

Segons les darreres cròniques periodístiques, la Federación de Entidades Taurinas de Cataluña (FETC) i la Plataforma para la Promoción y Difusión de la Fiesta han intensificat les pressions sobre els diferents grups polítics presents al Parlament nacional per evitar l'aprovació de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que demana abolir les curses de braus a Catalunya.

En realitat, es troben en joc els interessos crematístics del Grupo Balañá (sic), organitzador de les curses de braus a Barcelona; no pas debades, Pedro Balañá va explicitar en la comissió parlamentària – ara fa tres mesos i en estil sicilià – una clara amenaça contra els representants de la sobirania catalana tot etzibant que "si aquest òrgan legislatiu prengués una decisió que considerem que lesiona algun dels nostres interessos empresarials, estudiarem el tema i actuaríem en conseqüència". Recentment, Balañá també ha encapçalat l'oposició d'alguns empresaris a la presència de la llengua catalana als cinemes del País.

Fruit dels contactes – a porta tancada – entre el lobby anti-abolicionista i els representants dels partits polítics amb representació al Parlament, Luis Maria Gubert, president de la FETC, ha anunciat que, donada l'oposició de PSC, PP i "Ciudadanos" i de 10 dels 14 diputats d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) a la ILP, els anti-abolicionistes només necessiten 4 diputats convergents per perpetuar la tortura pública dels braus a Catalunya i derrotar una ILP que reflecteix el sentiment majoritari dels ciutadans catalans.

Haig de confessar la meva perplexitat davant l'entusiasme anti-abolicionista dels parlamentaris d'UDC; Unió és un partit democratacristià i, segurament per desconeixement, els seus 10 diputats partidaris de la barbàrie contra els braus infringiran l'article 2418 de l'actual catecisme catòlic. És així com, en l'esmentat article, s'hi afirma: "Humanae dignitati est contrarium animalibus inutiliter dolores inferre et eorum dilapidare vitas" que en català i, malgrat el meu rovellat llatí, es podria traduir com "És contrari a la dignitat humana fer patir inútilment els animals i malbaratar-ne les vides".

Més enllà de les consideracions morals sobre la tortura animal, hauria de ser de "sentit comú" – eslògan de la campanya electoral de Duran i Lleida – el denunciar l'aberració que suposa lligar el suprem valor de la llibertat amb la perpetuació d'una activitat atroç i menyspreable com les curses de braus. En conseqüència, la importància de la ILP no rau únicament en la valuosa defensa del benestar dels animals, sinó en la seva capacitat per reflectir els valors essencials del humanisme modern: és precisament amb el rebuig a la tortura com es garanteix la defensa de la dignitat humana i la qualitat de la nostra civilització. Així doncs, en cap cas es pot considerar aquest afer com a secundari.

Hom restarà amatent a la votació sobre la ILP en el ple del Parlament; seria veritablement desafortunat veure com CiU, una federació d'èxit a Catalunya gràcies a la seva capacitat per reflectir la sensibilitat majoritària dels catalans, comet un error històric tot ajudant a derrotar la ILP i destruint la complicitat de molts catalans envers el seu projecte polític.

 
 

Comentaris