Tiri endavant. No s'arronsi

"La petició del Sr. Grifols és, al meu entendre, el pas que tanca el cercle"

Fa uns dies la frase "Tiri endavant. No s'arronsi" d'en Víctor Grífols, president de la multinacional Grifols, expressant un clar suport al president Artur Mas, va remoure les consciències d'aquells que encara no han assumit que, en democràcia és en el poble on resideix la sobirania, i que les lleis no són instruments per frenar iniciatives i negar realitats, sinó instruments per possibilitar el desenvolupament econòmic i cultural dels ciutadans i les seves iniciatives en un marc democràtic, pacífic i respectuós amb la diversitat.

La petició del Sr. Grifols és, al meu entendre, el pas que tanca el cercle, ja que si bé és notori que la societat civil, de forma majoritària, vol ser consultada i escoltada sobre el seu futur; i a la vegada el president Mas, com a màxim responsable de l'Administració Catalana, té la seva paraula compromesa en donar veu democràtica als ciutadans, consultant-los sobre el seu futur, mancava el tercer component de la triada Administració - Societat Civil - Mercat. Una triada que possibilita que les societats avancin de forma imparable quan aquests tres components, tot respectat les minories i la discrepància, actuen sinèrgicament, assumint cadascun el seu rol i sense voler manllevar el rol de l'altre. És cert que el president de Grifols es representava sols a ell mateix, però no és menys cert que el seu pas, amb molta probabilitat, facilitarà que altres representats de l'entorn econòmic s'expressin amb claredat. Un fet que incentivarà a que altres empreses i organitzacions empresarials també es posicionin, amb un sentit o altre, sense l'ambigüitat.

Els propers mesos són cabdals. En aquest període, a diferència de temps pretèrits, no hi ha sols la voluntat de les Administracions per dotar de més eficiència, proximitat, i eficàcia al país. Ara, com va indicar el president Mas en l'acte de celebració dels cents anys de creació de la Mancomunitat, "hi ha un poble conscienciat, de tal manera que no és la dèria d'uns pocs sinó la voluntat de molts". Conseqüentment cal acceptar aquesta nova realitat i, tot sumant esforços, esdevé imprescindible que cadascú assumeixi el seu rol sense voler usurpar el de l'altre.

Assolir canviar el status quo, recuperar amb plenitud el que comporta ser una cultura mil·lenària, requereix no sols "voler ser", sinó que cal "ser reconegut" com a tal en el marc dels Estats de la Unió Europea, i "existir" en el col•lectiu de les Nacions del planeta terra. Conseqüentment és hora de la política amb majúscula, de la diplomàcia global, la qual té que anar recolzada per la societat civil i les organitzacions econòmiques. Un recolzament que té que acceptar el lideratge del qui en democràcia li pertoca, qui ha evidenciat, assumint compromís, la determinació en donar veu i escoltar democràticament als ciutadans. És hora de reconèixer el lideratge, de dir-li al president Mas "Tiri endavant. No s'arronsi". I fer-ho sense voler condicionar-lo, ni marcar-li terminis, tot acceptant que el procés és fonamentalment polític. Un procés que no s'aturarà el dimarts dia 8 d'abril, ja que la majoria dels partits catalans i milions de persones han evidenciat la seva voluntat de progressar en llibertat i autogovern, i conseqüentment la votació al Congreso de los Diputados no podrà frenar ni negar el desig arrelat en una cultura mil•lenària, recolzada en l'esforç, la tolerància, la integració, el respecte i el rebuig de la violència.

 
 

Comentaris