El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
‘The imitation game’: un personatge excepcional
  • CA

Considerat com un dels matemàtics més importants del segle XX i com el pare dels ordinadors moderns, el britànic Alan Turing (1912-1954) va crear, durant la Segona Guerra Mundial, una màquina capaç de desxifrar codis secrets nazis.

L’artefacte va ser determinant per a la victòria aliada i, alhora, va permetre salvar la vida de milions de persones. Una aportació d’aquesta magnitud mereixia una recompensa. I aquesta va ser, ni més ni menys, que la seva detenció l’any 1952 per part de les autoritats britàniques. El motiu? Un presumpte delicte d’indecència o, més específicament, la seva homosexualitat. L’ordre de valors s’altera esgarrifosament quan la moral més conservadora habita els estaments de poder.

L’excepcional història de Turing -des de la seva ment meravellosa i passant per la crítica radiografia social i històrica que implica- és traslladada a la gran pantalla de la mà del cineasta noruec Morten Tyldum que, amb “The Imitation Game”, dirigeix el seu primer llargmetratge en anglès.

Conduïda per la potent força interpretativa de Benedict Cumberbatch (“Sherlock”), la pel·lícula parteix de l’interrogatori al que Turing va ser sotmès durant la seva detenció per, saltant constantment en el temps (des de les seves èpoques d’estudiant als anys de la Segona Guerra Mundial) construir el necessari retrat d’un personatge fascinant.

Nominada a cinc Globus d’Or, “The Imitation Game” atrapa la nostra atenció a través d’un inquietant ritme narratiu. I tot i que la seva narrativa audiovisual no aporti massa i que, a estones, el guió sobrevoli les parts més fosques de la història desaprofitant part del seu potencial, posa davant els nostres ulls una història i un personatge altament excepcionals.

The imitation game
USA-Regne unit, 2014
Direcció: Morten Tyldun
Guió: Graham Moore
Actors: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Mark Strong, Allen Leech, Charles Dance, Rory Kinnear
Durada: 114 minuts

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa