Terrorisme polític i nacionalisme espanyol

"Costa d’explicar la idea d’Espanya en positiu, perquè no existeix: és una quimera"

Isabel Díaz Ayuso, la presidenta madrilenya que fa que els de Vox semblin uns moderats, ha fixat aquesta setmana el relat de l’ultranacionalisme espanyol. El relat que portarà Espanya a l’abisme, el que fa una dècada que ha empès Catalunya a l’independentisme.

Li ha quedat rodó. Tant, que mereix una cita literal i llarga, en una llengua que el 100% dels catalans entenem i parlem perfectament: “Somos muchos los que pensamos que el independentismo y, en general, los nacionalismos periféricos, no habrían tenido el auge que han llegado a tener si la izquierda, desde la Transición, les hubiera tratado como lo que son: ideologías radicalmente reaccionarias, racistas, supremacistas, emparentadas con las ideologías que han provocado las mayores matanzas de la historia de la humanidad”.

Han arribat al final. No hi ha més recorregut. Necessiten vitalment l’enemic intern, que en realitat estan convertint en extern.

La identitat de l’ultranacionalisme espanyol s’ha fet sempre a partir d’una barreja d’enemics interns i externs. Rojos i catalans. Jueus i maçons. O els de la «pérfida Albión» de l’època de l’Armada Invencible. O els francesos del temps de Napoleó. O els andalusins musulmans. O els etarres. O els carlins. És igual. Tots els enemics de l’Espanya eterna, construïda en negatiu, per oposició a altres.

Costa d’explicar la idea d’Espanya en positiu, perquè no existeix: és una quimera. Fa falta sempre un enemic al qual combatre per terra, mar i aire.

Ayuso és una magnífica representant de l’ultranacionalisme exclusiu i guerrer. Volen sempre guerra, s’afirmen en la guerra, això proporciona l’empenta d’unitat que permet tirar endavant i no fer-se massa preguntes.

Espanya mai no serà Suïssa ni Alemanya. Ni tan sols França. Ho sento pels ultranacionalistes que sempre estan declarant la guerra a algú. Espanya no té idea. Té enemics diabòlics que ajuden a dissimular que no hi ha idea, que en el fons no hi ha Espanya.

És la mateixa història des de fa segles: el que hi ha és una casta que s’ha apoderat d’Espanya, dels recursos, dels impostos, de l’Estat. Una casta «acampada sobre l’Estat», com deia Azaña. Ayuso, Aguirre, Casado, Rajoy, Aznar, González, Guerra, Rivera, Arrimadas, Abascal, Sánchez, Borrell, Felipe VI... són cares de la mateixa moneda. No és Espanya, és el negoci. Podemos va tenir el gran encert de posar el focus sobre la casta, però s’ha perdut pel camí. Una llàstima: estan en procés de domesticació, encara que els ultres els presentin com a perillosos bàrbars soviètics. La casta ja ha guanyat la partida.

 

I per defensar el negoci a capa i espasa, si cal, es practica el terrorisme polític. Sense escrúpols. Aquest és el concepte clau de l’ultranacionalisme espanyol, disfressat de constitucionalisme. Terrorisme polític amb totes les seves lletres, inventant-se si cal, com estan intentant amb força traça, la mentida d’una Catalunya violenta i terrorista.

Ayuso ha situat perfectament el concepte nuclear de l’ultranacionalisme espanyol. Rojos i catalans, el pitjor del món. Amb un toc que aporta una pinzellada de color, això de les majors matances de la història de la humanitat. Aquí s’acaba el recorregut, això és el que hi ha a l’altra banda, el vell manual de comunicació política de Goebbels, camuflat i disfressat, però en essència el mateix manual, la mateixa convicció: necessiten enverinar Espanya per salvar la seva Espanya. No els importarà què destrueixen pel camí, tinguem-ho clar. El terrorisme polític va d’això: es guia per les lleis de la guerra i del terror, no per les de la democràcia.

Aquesta és la cruïlla en la qual ja fa uns anys que ens vam començar a dir adéu. Serà un adéu llarg i dolorós, ja ho estem veient, però és un adéu sense marxa enrere.

 

Comentaris (9)
ciutada del mon Fa 1 mes
perque als icetas colaus , iglesias etc federalistes i no nacionalistes de cap nacio , ni catalans ni espanyols , no els deixem actuar i els denostem algu creu que a un ultra anzionalista espanyol, li posarem un nazionalista catala, una mica ultra tambe com el torra , o ja els mes radiclas i identitaris encara com espot i companyia amb aquesta gent tret de guerres i morts que arreglarem, cal llegir historia i sobretot aprendre de la historia gracies per a qui em vulga escoltar.
ciutada del mon Fa 1 mes
aixo que explique jo rovira i que sap un nen de tercer de primaria com la meua neta de huit anys, no se perque no el podeu enraonar vosaltres lo mateix que els altres en lloc de deixarse llevar per la bilis i l'odi com fa el espot, l'alexandre la astrid bierge l'abascal o l' ortega smith, algu creu que amb un ortega smith i una orriols del front national catala dues feixistes veins farem alguna cosa.
Uno Fa 1 mes
Tu estas tarado muchacho .Ni sabes de q hablas.
Jose Fa 1 mes
El problema no es si se a enterado el autor, EL EL PROBLEMA ES SI TE AS ENTERADO TÚ .
ciutada del mon Fa 1 mes
i ala vida rovira quan tens mes de set o huit anys saps que n'hi han termes migs, que ni els bons son tan bons ni els dolents tan dolents la meua neta amb huit anys ja distingueix aixo, no se jo com un indepe de 40, 50 0 60 no pot fer-ho si no es per mala fe el terme mig les terceres vies tan denostades en qualsevol conflicte soon la solucio, els extrems de una banda i l'altra nomes trauen guerres morts i desolacio com ens ensenya la historia del segle vint i de sempre.
ciutada del mon Fa 1 mes
t'oblides com sempre rovira de la tercera via del federalisme, del psc podem i comuns i una part del psoe diguem la actual direccio, de la gent de bona fe a espanya que n'hi ha i molta podem ha tingut quasi 3 milions de vots i 35 escons, perque sempre amb vox 52 escons i 3milkions i mig si son fatxes i ultres i que espanya, amic rovira com catalunya es complexa i plural i els indepes com sempra amb la visio simple i estreta de la vida que teniu es tot blanc o negre malvats o bons.
Xavier Serret Fa 1 mes
Excelent analisi.
Jordi Comasobirana Fa 1 mes
I els pobres il'lusos dels comuns continuen creguent que espanyistan és reformable! Si n'arriben a ser de beneïts!
ganxó Fa 1 mes
I jo encara hi afegiria una cosa més, pero no seria correcte amb tan bon article dir-ho. El nacionalisme nyol mai ha tingut res al cap, tot ho te als baixos.
Narcís ( sempre han cercat l'enemic ' exterior ' en qui van ser entrats a mata-degolla .. els molt cristians/ catòlics ells ! ) ( el desvergonyiment, descaradura i cinisme .. retrata prou bé sa vilesa ! ) Fa 1 mes
Fum molt, massa, temps que tot allò que són ells ens ho volen traslladar/ traspassar a nosaltres .. així són de curts de gambals ! PD : més cosmopolita, interracista, pluricultural i multilingüista del que és Catalunya/ PPCC .. no ho seran ells mai a la vida que ni un ' bon dia ' volen escoltar, ni un accent volen sentir, ni un nom- cognom veure escrit àdhuc ni un lloc de naixement de ca nostra saber !
Molt bon article Fa 1 mes
Molt bon anàlisi, a mi també em sembla que estan arribant al final del seu recorregut, ja no hi ha mes discurs a radicalitzar, el seguent pas ja es aixecar el braç, fer la salutació franquista sense disimular, agafar armes i venir a matar-nos. Molts d'ells en tenen ganes. Nosaltres mentrestant seguim fent performances i cantant cançons ....
enricsvh Fa 1 mes
No t'en adones, que amb performances i cançons hem arribat fins aquí ? No sub estimis la força de les "performances"...