Taxi!

"La resistència al canvi és tan nociva com la submissió cega al mateix"

El conflicte entre el sector del taxi i els VTC s'ha saldat amb una petita gran victòria del vell món sobre el nou. El sorprenent d'aquesta victòria no resideix en els èxits que han aconseguit en els acords amb l'administració sinó a ser un dels pocs sectors que han aconseguit aturar el temps, en aconseguir detenir de forma violenta el canvi que indefectiblement arribarà.

 

Arribarà com van arribar els automòbils que van desplaçar als cotxes de cavalls, suposant un canvi d'època que va quedar molt bé retratat en el film Els magnífics Amberson d'Orson Welles. Welles descriu l'arribada del nou món que van representar els avenços tecnològics a Wisconsin 1915 de la mà de l'emprenedor Eugene Morgan, un fabricant de cotxes en un món encara dominat pels cavalls. Un segle després, l'univers representat per Welles torna en forma de lluita, no només sectorial, sinó també social. Resulta paradoxal que l'únic sector que s'ha aixecat contra les noves formes i pautes de consum sigui el sector del taxi, mentre que en altres àmbits, on l'impacte és més gran, com la comunicació, la robòtica, la ciència, el sector financer o la cultura s'han sotmès sense oposició a les noves regles que imposen els canvis tecnològics.

 

 

Les imatges de la ciutat de Barcelona col·lapsada pels taxis contrasta amb les innombrables furgonetes d'Amazon estacionades en doble fila per descarregar, les bicicletes de Glovo que entren i surten dels restaurants transportant menjar o la imatge de turistes que entren i surten de pisos llogats mitjançant Airbnb. Les imatges de duresa de la vaga del passat estiu i les que hem pogut viure aquesta última setmana no poden competir davant l'últim, o antepenúltim, cant del cigne, líric/dur i tràgic/violent, del sector del taxi.

 

El que mostra la repercussió de la manifestació dels taxistes és l'acabament d'una època que arrossega també una forma de fer política. El fet que l'Estat, les autonomies i els municipis no siguin capaços d'assumir la responsabilitat que els correspon ens adverteix que tampoc estan preparats per avançar en els reptes que espera en el futur. La seva paràlisi no es deu únicament a la por a les conseqüències de la vaga sinó al fet de saber que no podran aturar els canvis per injustos que siguin. La resistència al canvi és tan nociva com la submissió cega al mateix; en aquest punt rau la qüestió que ha discutit el Govern de la Generalitat amb el sector del taxi i les VTC.

 

Comentaris