Sortiu de la bombolla!

"Com podem mirar més enllà de la bombolla? Primer, hem de deixar de cridar. Deixar de viure del RT"

A Twitter últimament han proliferat els grups de Missatge Directe, el que es coneix com a "DM". Tendeixen a ser grups de persones amb una causa en comú que utilitzen el grup per difondre-hi tuits que després cadascú comparteix de manera més pública. Un dels aspectes interessants és que pots formar part d'un grup amb algú que no et segueix, així permetent la comunicació no pública (que no és el mateix que la privada) amb gent a qui d'altra manera potser no podries arribar.

 

Però els grups de Twitter tenen diversos problemes. Alguns de menors com ara que no s'hi poden fer cerques, ni navegar fàcilment, ni marcar els grups que interessen més o silenciar els que menys. Sovint l'única opció seria sortir-ne, i en aquest món hiperconnectat, marxar d'un grup no és neutral.

 

Tot i així, el problema per mi més gros és un altre. Actualment, a Catalunya i en altres llocs, aquests grups de DM s'utilitzen sobre tot per compartir tuits. Enlloc de compartir-los obertament, s'envien per darrera la cortina, i si tots els teus companys de grup el comparteixen, generes la sensació que el tuit mou el que es coneix com a "orgànicament", és a dir, de manera natural, sense aquest cop de ma extern.

 

No estic moralment oposada a cridar l'atenció sobre un tuit, també ho he fet més d'una vegada i més de dues.

 

El que em preocupa és aquesta manera de compartir els tuits de manera massiva i exclusiva, on semblaria que el que compta és que et facin RT i qui no te'l faci sembli que no és "amic". Veig els mateixos tuits compartits en múltiples grups. I sembla que la quantitat de RTs és l'unica vara de mesurar el valor d'un tuit. Però és una fal·làcia. Perquè si només estem compartint una i altra vegada els mateixos tuits entre un grup determinat de persones, què és el que estem aconseguint? I si resulta que tenim unes quantes persones actives en Twitter i així podem fer que un hashtag esdevingui trending topic durant un parell d'hores, realment podem creure que hem arribat més enllà de les nostres bombolles? Jo crec que no. Crec que estem perdent el temps. Vols fer una prova? Mira un tuit indepe que té molts RTs i mira qui ha fet. Veuràs que sempre són els mateixos. No estem arribant per xarxes a ningú nou.

 

És més, crec que estem allunyant-nos de la gent a qui realment hauríem d'arribar. Hi ha gent que ja no ens segueix perquè atabalem. I ho entenc. Utilitzo Twitter per aprendre moltes coses i per comunicar-me amb moltíssima gent, i no m'interessa una font de crits al cel cada dia, 10.000 vegades, per tot el TT que sigui. Per això entenc perfectament la gent que deixa de seguir als cridaners, i que deixa d'escoltar. Però és una llàstima.

 

I no he ni obert el meló del contingut. Això que descric pot passar amb tuits tous i positius. Però si parlem de tots els tuits verinosos, irònics, escridassaires. Uf, cal tenir molta paciència per no silenciar a tots aquests. O és que fa gràcia que t'omplin el TL d'insults. Realment algú creu que anima els altres a escoltar i entendre el nostre punt de vista?

 

Imagina't una parella que passa tot el dia queixant-se. "Has deixat la pasta de dents sense tapar, has deixat la tassa de cafè al menjador, i ostres, l'has deixat directament a la taula, mira quina marca que ha deixat, i has aparcat el cotxe massa a prop, i menges amb la boca oberta, i no m'has escoltat quan t'he intentat explicar aquella anècdota, i no m'estàs escoltant, i hey, t'estic parlant, què et passa???" Però ja l'has perdut.

 

 

I una vegada els hem perdut, parlem més entre nosaltres, i ens fem més insulars, i ens creiem les nostres pròpies mentides sobre l'altre costat. "Has sentit que ha dit aquell? Saps el que fa aquesta?" I perdem la perspectiva, l'amplitud de mires, i la generositat.

 

Quina és la solució? Com podem mirar més enllà de la bombolla? Primer, hem de deixar de cridar. Deixar de viure del RT. El RT no pot ser majoritari als nostres TLs.

 

I això porta al segon: cal crear contingut. Explica coses teves, pròpies. Explica'ns el que penses sobre alguna cosa. Si has de fer RT, afegeix-hi un comentari original. Comparteix els articles que _tu_ trobes a les xarxes. Comparteix fotos, idees, pensaments. Sigues el compte que voldries seguir, per pur interès. I si fas això, generaràs credibilitat, i quan fas RT a algun article, la gent tindrà més ganes de llegir-lo.

 

Per acabar, una darrera cosa, crec que el que tots hauríem de fer més és seguir i escoltar gent que són diferents de nosaltres. D'un altre partit, d'una altra filosofia, d'una altra creença. Sortiu de la bombolla, s'hi respira molt bé allà fora!

 

Comentaris