Sit and talk

No hi ha altra sortida perquè les de les fronteres estan tallades.

El terratrèmol català no ha deixat de sacsejar Espanya des de 2014. Prefereixo parlar de revolució catalana però admeto que, com a imatge, és més difusa i abstracta que el tremolor de terra. El sisme és més plàstic, visible, tangible. I, encara que sol ser breu, el català és una cadena, una sèrie de tremolors que fa cinc anys que visita el país. De vegades amb més intensitat, de vegades amb menys, el subsòl s'agita, s'estremeix i, de cop, torna a posar-ho tot cap per avall. És una revolució. Una mobilització col·lectiva, massiva, permanent, desobedient, resistència pacífica. Que acaba en un tsunami democràtic. El terratrèmol s'ha convertit en sisme submarí.

Al principi, la classe política, mediàtica, intel·lectual, l'establishment espanyol, va reaccionar com de costum, ignorant la qüestió amb la barreja d'estultícia, ignorància i arrogància tradicional a l'imperialisme castellà. Catalunya? No interessa; no existeix; quatre bojos; parlen, però no fan; amenacen però no compleixen; a la fi, són els diners. Un suflé. 

No volien saber res. No sabien res.

No tenien ni idea del que passava a Catalunya. La prova és que van tractar un problema polític, essencialment polític (tota revolució és un problema essencialment polític), com una qüestió d'ordre públic. Com un debat de legalitat quan ho era de legitimitat. Van encomanar la tasca a jutges i policies, en lloc de fer-ho a teòrics i intel·lectuals. Bé és veritat que d'aquests no en tenien. Però tampoc tenien veritables jutges i policies i no els va importar.

Quatre anys i quatre eleccions generals més tard, la crisi de l'Estat espanyol és descomunal. Sense govern ni raonable seguretat de tenir-ne un, amb les presons cada vegada més plenes de presos i preses polítiques, amb un sistema judicial arbitrari i desprestigiat dins i fora i un sistema mediàtic que és el menys creïble d'Europa, el terratrèmol irromp de nou amb intensitat insospitada.

Producte de la seva arrogant ignorància. Obcecats en la qüestió d'ordre públic no entenen la dimensió revolucionària del procés, que els està triturant. El mateix que li passa a l'esquerra espanyola i catalana, que no entenen el fenomen davant el qual es pronuncien. Ni oloren la revolució; probablement perquè no la volen. Podem ha comprat la versió "cosa d'ordre públic" i, a contracor, s'apunta al 155. ERC diu creure en les virtuts del que vagament diu "política", com si la relació entre Espanya i Catalunya fos això, "política", i no de guerra oberta, tot i que, de moment, de baixa intensitat.

 

Els resultats de les eleccions deixen la desolació del pas de terratrèmol i l'Estat espanyol cada vegada més desarborat davant d'un independentisme català enfortit. L'augment d'un diputat catalanista al Congrés té aquest valor simbòlic de puixança, però empal·lideix al costat de la conversió del terratrèmol a sisme submarí amb el tsunami i la lluita anticolonial plantejada al carrer.

Les eleccions han començat a cobrar les seves víctimes. Les primeres han estat els inversemblants Rivera i Girauta. Però hauria d'haver-hi més. Iglesias i Rufián hauran de plantejar-se si no fan més mal que bé als seus partits. I aquests, al seu torn, replantejar-se quina hagi de ser l'actitud de l'esquerra enfront d'una revolució nacional; no de classe, ni d'ideologia.

Sánchez va convocar a la desesperada, perquè no sabia ja què fer, confiat que la sort i els espanyols li resoldrien la papereta de compondre govern després de quatre anys. Fa la impressió d'haver fracassat i trobar-se en una situació impossible: necessitarà molt de temps per compondre un govern, però no disposa d'ell, ja que la situació no ho permet ni la Unió Europea, que ja s'impacienta, l'hi donarà.

Ara com ara la qüestió es limita a assenyalar la mala educació del president Sánchez que no respon al telèfon al MHP Torra. Però en cosa d'hores es farà patent una cosa que deixarà fora de joc a España. La consigna de Spain, sit and talk, és impossible, és utòpica, perquè si bé l'independentisme segueix assegut a la taula de la negociació, Espanya no pot fer-ho perquè no hi ha ningú per parlar en nom seu.

 

Comentaris (15)
un tipo que vive en Tabarnia Fa 2 mesos
abundan guineus que no volen el raim perque es verd, per aqui, pero tan el Rufian que acotara el cap, com el Pablo Iglesias, que l,hi han fet l,abaraçada del os quederan tocats i enfonsats
Bretolandia Fa 2 mesos
Voste com sempre amb el seu discurs supremacista ja no se perque el llegeixo,records als seus amos de CIU..
Denunciar Fa 2 mesos
A españa els poders no votats marquen línies vermelles i decideixen en funció de conservar privilegis. Només la intervenció exterior podrà canviar quelcom. O sigui s'han d'externalitzar i denunciar a fora tots els abusos de poder.
Narcís Fa 2 mesos
Text total, ço és, res a afegir ( tot són veritats sinó quina no ho és ? ) ! PD : aquests baliga-balaga ejpanyols ( fonètica Bono )/ espanyolíssims/ espanyolers .. fan bona la dita ' qui presum, fa fum ' ( mai per mai un espanyol de debò parlaria, tractaria, faria, les bestieses que fum contra una part que en diu espanyola ! ) !
federalista Fa 2 mesos
res de nou el pallaso mercenari a sou i llepaculs de la burguesia lladre del 3 per cent, ha parlat hui i ha rebut 3 pujolins, abans cobrava quatre, i el pobre home despres de deixar als huitanta els pels del cul del felipe nets de les llepades que feia per 3 durs, ara llepa els culs de la burguesia lladre per 3 pujolins , el pobre mercenari no en te remei.
Endavant Fa 2 mesos
Bon anàlisi, però això ja no s'atura. No podran torcer la voluntat del poble.
Groc Fa 2 mesos
En Cotarelo , el dia que no ataqui descaradament a ERC ,li donare les gracies. Tant d'esquerres que vol demostra que e ,nomes te retrets a Catalunya nomes per ERC . Ja amb fa suspita
ELena Fa 2 mesos
Realment et sembla estrany que critiqui a esquerra? Pero si es ben cert tot el que diu. Només falta que en Pedrito truqui en rufian, i aquest com un gosset a dir a tot que si.
Tentxu Fa 2 mesos
És d'esquerres, però intel·ligent.
@Rafa_ Fa 2 mesos
Si sólo lo miro por encima, pero sé exactamente las paridas que suelta. Sois masocas los que le aguantais y os gusta.
Jordi Centell Fa 2 mesos
Hola Rafa. Suerte que te tenemos a ti, que desbordas inteligencia en cada uno de tus mensajes. No sé que haríamos sin ti.
Me aburres Ramoncín Fa 2 mesos
Cuéntanos algo nuevo e interesante, no estos ladrillos por entregas de lo mismo, siempre lo mismo.
Rafa_ Fa 2 mesos
Es fácil, deja de leerlo. O eres masoca?
APAÑAMELAPELA Fa 2 mesos
ERC ja s'està baixant els pantalons, ja parlen d'abstenció i acabaran amb un "SI" com una catedral, oi Aragonés que vols ser president de la Generalitat al preu que sigui ? Aviat es consumarà la traïció al poble de Catalunya. Temps al temps.
Vull pensar que... Fa 2 mesos
Penso que ERC intenta fer forat al cinturó "obrer" de Barcelona, i per això precisa un discurs més gradual, més proper als comuns i PSC, tot i que a vegades, es passa de frenada. Vaja. vull pensar que va per aquí la cosa.
La llibertat mai es demana. Fa 2 mesos
s’exerceix.
Jo Fa 2 mesos
👏👏👏👏👏👏✌, bon analisis!!
Gerard de sarria Fa 2 mesos
Gran molt gran... Un gran aliat
Josep Mª Fa 2 mesos
Molt bé, senyor Cotarelo, com sempre. Enyoro Palinuro...
Portuguez Fa 2 mesos
O Doutor Cotarelo é a flor dos castelhanos democratas, e cultos: contam-se pelos dedos das mãos...
Joséphine Baldwin Fa 2 mesos
Encertadissims, com sempre, la visió i anàlisi de la situació que feu, professor Cotarelo. Enyoro moltíssim Palinuro.
ganxó Fa 2 mesos
PORTUGUÉS TENS TOTA LA RAÓ