"Si perdem Barcelona, perdrem Catalunya"

En el fons està dient que "si perdem Catalunya, perdrem Barcelona"

El president Montilla ha dit en un acte del PSC a la capital del país: "Si guanyem Barcelona, guanyarem Catalunya". És el que li toca dir, naturalment. I crec que té raó en vincular els resultats a Catalunya i els resultats Barcelona. El president Montilla, conscientment o inconscientment, sap que hi ha relació entre els resultats de les eleccions catalans i de les municipals a Barcelona. Però l'ordre és invers al que ell ens indica: primer vénen les catalanes.

Què ens està dient, de fet, el president Montilla, amb la seva frase "Si guanyem Barcelona, guanyarem Catalunya"? Doncs primer, la mateixa frase, exactament amb el mateix contingut, però dita a l'inrevés: "Si perdem Barcelona, perdrem Catalunya". Però en el fons ens en està dient –i està dient als socialistes barcelonins- un altra frase més transcendent: "Si perdem Catalunya, perdrem Barcelona", perquè aquest és l`'odre real de les eleccions. És a dir, els està dient als seus companys barcelonins que posin el coll a les eleccions catalanes, perquè si els socialistes perden la generalitat, hi hauria moltes possibilitats que perdin també després l'Ajuntament de Barcelona. Està dient a l'alcalde Hereu i als socialistes barcelonins en general que vigilin, perquè amb les seves posades de pota, els seus errors estratègics, la seva pèrdua d'imatge, comprometen dues coses que estan connectades: el govern de Catalunya i el govern municipal.

En aquest vincle entre totes dues institucions i tots dos resultats electorals es transparenta encara un altra cosa. Per al PSC perdre la Generalitat és una possibilitat no desitjada, però relativament poc dramàtica. Els socialistes han viscut moltes dècades sent una força important a Catalunya, mentre al Parlament català estaven a l'oposició. Però perdre l'Ajuntament de Barcelona –i encara més perdre la Diputació de Barcelona- seria veure als adversaris entrar a la cuina de les pròpies casernes d'hivern, un territori que es considerava eternament propi, on fa més de trenta anys seguits que manen.

Durant uns anys es va dir que els barcelonins no volien el mateix partit a les dues bandes de la plaça de Sant Jaume. El mite s'ha trencat: portem gairebé vuit anys amb el mateix color polític a l'ajuntament de Barcelona i la generalitat. Durant anys s'ha dibuixat també el mite absurd d'una Barcelona cosmopolita i oberta, que per tant no pot votar nacionalista sinó socialista, i d'una Catalunya carlina i trabucaire, que vota CiU. És una barbaritat. Qui ho diu no coneix ni Catalunya ni Barcelona. No oblidem que a les últimes eleccions catalanes, a Barcelona també hi va guanyar CiU. No estem parlant d'això. Estem parlant de la capacitat d'arrossegament que la realitat política de la capital té sobre el conjunt del país, i a l'inrevés. El descrèdit del govern municipal socialista perjudica el president Montilla. Una derrota socialista a les eleccions catalanes la pagaria també Hereu. No ho dic jo. Ho diu el mateix president Montilla, a la seva manera.

 
 

Comentaris