La setmana horribilis de la raó d'Estat

"Marchena dijous no tenia altra sortida legal que posar Oriol Junqueras immediatament en llibertat"

Oriol Junqueras ha deixat anar una bomba de neutrons al cor de l’estat, de conseqüències ara mateix imprevisibles. El desconcert i la humiliació són evidents. Les notícies que arriben de Madrid ens parlen de durs retrets creuats entre els diferents sectors i òrgans de la magistratura per la manera com s’ha gestionat el procés judicial als polítics independentistes. El govern en funcions del PSOE intenta treure’s les puces de sobre com si la cosa no anés amb ells (Carmen Calvo: “estamos gestionando la herencia del gobierno de Rajoy”). I els editorials de la caverna clamen per un tancament de files “constitucionalista” des d’un orgull nacionalista ferit que a les xarxes es tradueix en una onada antieuropea com no es veia a Espanya des del franquisme. Tot, per haver-se negat a reconèixer quan tocava que el principi democràtic emana del vot popular i que per tant Oriol Junqueras tenia el dret a ser eurodiputat i a les prerrogatives que van associades al càrrec. La imatge de Puigdemont i Comin recollint les credencials com a conseqüència immediata de la doctrina Junqueras del TJUE ha completat la setmana horribilis de la raó d’estat espanyola.

Tots els juristes solvents i no encegats pel nacionalisme espanyol que s’han manifestat han dit de forma clara i contundent que, si volia complir la sentència del TJUE,  Marchena dijous no tenia altra sortida legal que posar Oriol Junqueras immediatament en llibertat. En comptes de fer-ho, el Suprem ha guanyat temps demanant a les parts que es manifestin i donant-los cinc dies. La fiscalia del Suprem no ha necessitat cinc dies, en va tenir prou amb dues hores per confirmar que no la guia cap altre criteri que no sigui el càstig i l’escarment. Els fiscals de sala (Zaragoza, Madrigal... els sonen?) estan desbocats i fora de control, i van actuar a velocitat supersònica amb fets consumats per evitar qualsevol eventual indicació dels seus superiors jeràrquics. Una altra cosa ben diferent és l’advocacia de l’estat. I aquesta és una de les claus polítiques de la situació.

 

La història és plena de moments crucials, finestres d’oportunitat, cruïlles, on la gent que pren decisions pot fer que passin coses. Si parlem del procés català, ara som en un d’aquests moments. El TJUE ha estat claríssim, i l’advocacia de l’estat és el poder executiu, és el govern espanyol. Segueix les seves instruccions. Si demana la llibertat immediata de Junqueras, Marchena es trobarà acorralat, amb un tribunal europeu assenyalant-li el camí i el govern del seu país instant-lo a seguir-lo. El govern de Pedro Sánchez té l’oportunitat de demostrar que és veritat que vol tornar a la política, i el jutge del procés té l’oportunitat de no impedir-ho i començar a desfer el nus d’una judicialitzacio que no hauria d’haver començat mai. Distensió o enrocament en la repressió, aquesta és la cruïlla que el TJUE ha dibuixat davant dels peus de l’estat espanyol. Vist des de la riba del Mediterrani, la solució del dilema cau pel seu propi pes. Des de l’altiplà de la meseta castellana, però, de tota la vida que les coses s’han vist diferent. La història entre Catalunya i Castella no és només la història d’un desencontre polític. És, sobretot, el resultat de la interacció entre dues mentalitats incompatibles.

 

Comentaris (15)
Ramon Fa 1 mes
Groc, hauries de conèixer En "Ciutadà del Món". Us entendríeu.
Groc Fa 1 mes
Ramon ,no te remei Mania persewcutoria Segu que era d'Un io
Arnau Fa 1 mes
Voltas, ERC ha de pactar amb el 155, segons tu ? S'ha demostrat que només amplieu la base amb unionistes, sinó perquè voleu un nou tripartit ?
Clar Fa 1 mes
Exacte. Tenim idiosincràsies massa diferents! Ens podríem ignorar mútuament amb discreció, i si pot ser, elegància.
L'OBSERVADOR ASTORAT Fa 1 mes
Lasciate ogni speranza... " /L'ESTAT Ñ, IRRECUPERABLE PER LA DEMOCRÀCIA / "INDEPENDÈNCIA, SORTIDA IMMEDIATA".
Boris Fa 1 mes
Sr. Voltas perdoni, però el panegiric que li dedica al Sr. Junqueras per la seva estratègia amb bomba de neutrons inclosa és un xic exagerada. Va ser el propi tribunal suprem qui va ficar la pota, primer demanant una cuestio prèvia al TJUE i despres no esperant la seva resolucio. A cada esqu el mèrit que li correspond.
Eudald Fa 1 mes
Aquest deliri de glòria que nia al sí d'ERC.
Ramon Fa 1 mes
Tot i la sistemàtica deslleialtat d'ERC, Carles Puigdemont parla sempre de tots els represaliats. Ells, no. Ells, només del seu puto partit palanganer de les esquerres espanyoles.
Ramon Fa 1 mes
La tercera rebregada electoral de Puigdemont a ERC ja serà per KO.
Jordi Comasobirana Fa 1 mes
Raó d'estat? Diguem-ne tirania d'estat, és més encertat!
Ramon Fa 1 mes
No es pot ser més mesquí que ERC.
Te equivocas en todo, Voltas Fa 1 mes
No te preocupes (o sÍ). No eres tú, es el fanatismo que os convierte en alimañas irracionales. Prácticamente todo lo que ha dicho el secesionismo sobre la sentencia "Junqueras" del TJUE es mentira.
ganxó Fa 1 mes
El que no es mentida, segur, es que vosté ve una part de la Ñ no profunda, sino podrida. Se'ls hi nota amb les seves desqualificacions
REFLEXIU Fa 1 mes
Amb el teu llenguatge ja et defineixes tú solet, només et falta dir "conspiración judeo-masónica". Per cert, t'has llegit la Sentència?... si ho has fet, necessites un curset bàsic de comprensió lectora.
Mar de plastic Fa 1 mes
Felicitats per l'article Sr Voltas, pero molt em temo que la Contrareforma ya esta en marxa. La maquinària Borvox i la sala de Banderas, puta Europa, han engegat el motor, només els deturara si veuen perillar la pasta, de la cuarta economia Europea, com diuen ells, caigui a nivells d'Albania o Macedònia. Perdre totes les ajudes, bloqueig als mercats internacionals i al crèdit, sense Turisme i per suposat a pagar el deute que es del 100x% del PIB. Per exemple. La Española y muy española Mur
Trinita Fa 1 mes
Enhorabona. Has aconseguit no esmentar a Puigdemont. Quan ERC tingui la presidència de la Generalitat (l'Estat ja ha eliminat a Borràs per posar-vos ho fàcil) et tornaran a donar un càrrec com durant el Tripartit. T'ho mereixes amb al teu sectarisme.
Victor Fa 1 mes
M'hi jugo el que sigui que intentaran no cumplir la sentència. Però això és una estratègia de molt poc recorregut. Han perdut, tot i que encara no se'n han adonat. Ara només falta que nosaltres passem del 50% i ja quasi ho tindrem ( i si ells no cumpleixen ens facilitaran molt les coses, un cop més). Per cert ningú parla del Rei, avalador de tota aquesta estratègia fallida i antidemocràtica.