Senyors unionistes, vostès com poden perdre?

"L'unionisme ha de respondre una pregunta ben simple. Com i de quina manera l'independentisme pot assolir els seus objectius polítics, de la mateixa manera que ho fa l'unionisme? Amb un 50% dels vots més un? Amb un 100% dels vots?"

L'unionisme -tant el polític com el mediàtic i l'institucional- està intentant adquirir un cert vernís de moderació que li permeti encarar tant les eleccions del 21D com els possibles pactes posteriors amb un mínim de legitimitat democràtica. No és fàcil, perquè es tracta dels agents responsables de l'enderrocament de l'autogovern català i de l'ús de la brutalitat policial contra la ciutadania. Però intenten centrar, ni que sigui mínimament, el seu discurs clàssic de l'A por ellos, Manolo Escobar i Puigdemont a prisión i dotar-lo d'algun contingut més o menys acceptable, més enllà del hooliganisme del No nos engañan, Cataluña es Espanya que comparteixen els assaltants de Blanquerna i els manifestants del tripartit monàrquic.

 

I la solució és la de sempre; parlar de qüestions socials, de l'ocupació, del que interessa la gent i bla, bla bla. Com si el llarguíssim llistat de lleis amb contingut social que ha suspès el Tribunal Constitucional no hagués existit mai. És un intent de legitimació que es basa en tolerar l'independentisme a canvi de què es transformi en una mena de reivindicació melancòlica, un simple recurs retòric que deixi de qüestionar el poder de les elits madrilenyes.

 

 

Però abans de plantejar això, l'unionisme ha de respondre una pregunta ben simple. Com i de quina manera l'independentisme pot assolir els seus objectius polítics, de la mateixa manera que ho fa l'unionisme? Amb un 50% dels vots més un? Amb un 100% dels vots? La resposta és un principi de solució a la fractura social que ells pregonen i que els independentistes no van provocar mai quan estaven lluny de constituir-se en majoria parlamentària. Han d'assumir que ells també poden perdre per adquirir la condició de demòcrates i, per tant, adversaris amb qui poder dialogar.

 

Comentaris