Senyor Mas, és vostè independentista?

"Montilla creu que la claredat, sense matisos, l'afavorirà. Però ni ell ni, pel que es veu, Artur Mas no s'han adonat que també Montilla és ambigu"


En un comunicat publicitari que el candidat del PSC va fer arribar a la premsa fa uns dies, José Montilla és definia com a "espanyol federalista". Amb això el primer secretari dels socialistes catalans va voler deixar clar que ell no s'amaga de res i que no defuig les declaracions essencialistes. Poc després Montilla va retraure a Artur Mas no fer el mateix i el va acusar d'amagar el seu "independentisme". Què pretén amb aquesta acusació el candidat socialista? Potser deixar evident que el líder de Convergència i Unió fa trampa, perquè és incapaç de confessar davant l'opinió pública catalana quines són les veritables intencions que el mouen i que amaga per prudència. Potser estigmatitzar Artur Mas com a "independentista", una ideologia que José Montilla deu considerar que resta vots en aquest país o que s'ha de combatre, per perversa, des del "federalisme".

La veritat és que Artur Mas encara no se n'ha sortit del tot bé quan ha hagut d'explicar amb una definició oberta les preguntes directes que li fan en aquest sentit. Preguntes que darrerament s'han multiplicat com si responguessin a una estratègia del PSC. La mateixa directora de Televisió de Catalunya, Mònica Terribas, va deixar anar només començar la darrera entrevista que li va fer: "Senyor Mas, vostè és independentista". El candidat de CiU fa el que considera que més el convé electoralment. És a dir, sense arribar a dir que sí obertament, explica que al darrere de qualsevol moviment de reivindicació nacional tot és obert, incloent-hi la possibilitat d'aspirar a tenir Estat propi. Però darrere la finta hi ha la sensació que aquests arguments no acaben de convèncer els independentistes que votaran l'opció d'Artur Mas i que podrien també espantar aquelles persones que ho faran sense ser-ho.

Aquesta és justament la intenció que mou la declaració –i l'exigència– de José Montilla. El candidat del PSC creu que la claredat, sense matisos, l'afavorirà. Però ni ell ni, pel que es veu, Artur Mas no s'han adonat que també Montilla és ambigu. Què vol dir declarar-se "espanyol federalista"? Aquesta definició és exactament una contradicció. Com es pot ser espanyol i federalista? A Espanya no n'hi ha. Només n'hi ha a Catalunya i això no té cap sentit. Perquè una relació federal en tingui, de sentit, hi ha d'haver dues parts que es reconeguin com a tals i que estiguin predisposades a arribar a una entesa. Aquest no és el cas d'Espanya. Es pot ser espanyol o es pot ser federal, però la realitat no permet la combinació. Per tant, la definició de José Montilla mostra encara més precarietats o amaga una trampa pitjor. La d'aquell que sap que el que proposa és un autoengany. O un engany.

Potser malgrat totes les consultes sobiranistes, o precisament considerant com han anat, hi ha gent en aquest país que considera que l'independentisme declarat resta electoralment. És la gent que només el toleren quan és minoritari i els serveix a ells per arribar o mantenir el poder. Quan és estèril, doncs. Potser Artur Mas també pensa que declarar-se independentista sense matisos li podria restar credibilitat política i suport electoral. L'estratègia del líder convergent constata la feblesa del país. En tot cas, en aquest joc d'ambigüitats i mitges veritats, Artur Mas també podria fer servir una pregunta clara dirigida a José Montilla: "Senyor Montilla, vostè, com a espanyol federalista, considera democràtic a negar als catalans el dret a triar el seu propi destí? Senyor Montilla, és vostè demòcrata?

 
 

Comentaris