“ERC augmenta la tensió amb ICV en excloure-la del pròxim govern”.
Titular de l’Avui

Joan Puigcercós n’està fart d’ICV-EUiA, i la veritat és que de motius en sobren. No sols per la nefasta gestió acreditada per Saura i Baltasar –al capdavant dels Mossos, arran de la sequera, a l’incendi d’Horta de Sant Joan, etc.-, sinó per les crítiques i altres deslleialtats que, sobretot amb motiu del primer tripartit però també durant aquest segon, els republicans han hagut d’aguantar dels seus socis. Però, què és el tripartit si no això: pura aliança per tocar poder? Pura contingència, sense projecte comú? Artefacte a base de materials que es repel•len?

Que Puigcercós exclami a aquestes altures que no suporta els postcomunistes té el seu intríngulis. Perquè tampoc no es podien veure abans del segon tripartit, fins i tot abans del primer. I s’hi van associar sense manies. Per això, si el tripartit suma, ERC tornarà a fer president Montilla i tornarà a aliar-se amb ICV-EUiA. Ningú que voti pels republicans no pot enfadar-se si Puigcercós firma un tercer tripartit. És més, si algú vota els republicans pensant que, encara que puguin, el pacte no es repetirà, és que és un mesell sense cura, un individu que sens dubte es mereix que l’enredin. ERC només es plantejarà entendre’s amb CiU si no pot fer Montilla president, això ho sap CiU i qualsevol que no sigui un babau irrecuperable.

Fa gràcia, per dir alguna cosa, no sols que ERC es plantegi un tripartit sense ICV-EUiA, cosa del tot inversemblant, perquè en cap cas els socialistes i els republicans, si és que no hi ha un capgirament total i impensable, podran formar govern ells sols. També fa gràcia, i també per dir alguna cosa, que especuli sobre un govern amb CiU i PSC. Nacionalistes i socialistes no necessitarien el suport de ningú si volguessin governar plegats. Aquest esquer –la comèdia d’un tripartit CiU, PSC, ERC- ja el van exhibir públicament els republicans durant les negociacions del primer tripartit per, pocs dies després, fer president Maragall i aliar-se entusiasmats, a part de amb el PSC, amb els seus altres ‘amics’, els d’Iniciativa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa