Seguretat Social per a què?

"Com demostra la història, un cop es crea una administració és gairebé impossible fer-la desaparèixer"

El celebrat acord entre Mas i Junqueras inclou un full de ruta fins el 27 de setembre que hauria de servir per aprovar diverses lleis urgents i preparar les famoses estructures d'Estat per quan s'hagi de declarar la independència, si els partits sobiranistes tenen majoria.

Les estructures que s'han repetit aquests dies són l'acció exterior, la hisenda pròpia i la seguretat social catalana. Una acció exterior potent i la capacitat de recaptar els impostos que es generen a Catalunya són dues estructures fonamentals per poder afrontar un procés amb garanties.

Però una administració catalana de la Seguretat Social? Això seria un greu error.

Evidentment, no estic proposant que el futurible estat català no pagui pensions ni assegurances d'atur, sinó qüestionant la necessitat d'una administració diferenciada i independent de l'administració general de l'Estat per aquestes finalitats.

Avui dia, a Espanya i a la majoria de països del nostre entorn, ciutadans i empreses paguem impostos i cotitzacions socials. Els impostos, com l'IVA o l'IRPF, van a parar al Tresor Públic, que és el que utilitza el Ministeri d'Economia per dissenyar i proposar pressupostos.

Les cotitzacions socials les paguen sobretot les empreses que contracten treballadors i els propis contractats, en un procés realment kafkià que encareix i dificulta increïblement cada contractació a temps complet. Aquests diners van a parar a la Tresoreria General de la Seguretat Social, que els utilitza per pagar pensions i atur.

Aquest esquema dual tenia sentit fa cent anys, quan l'Estat gairebé no cobrava impostos i hi havia molta població jove. Però al 2015, en què cada vegada hi ha menys gent en edat de treballar, i l'Estat ja s'ha colat a tots els racons de la nostra vida, quin sentit té mantenir dues administracions diferenciades? I en un país tan durament colpejat per l'atur quin sentit té atacar tan durament les contractacions?

No seria molt més fàcil acabar amb les cotitzacions socials i que les pensions i l'atur es paguessin utilitzant l'IVA? No s'incentivaria així la creació de llocs de treball?

Aquesta mateixa pregunta es van fer a Nova Zelanda als anys 80, i van tancar la seva tresoreria de la Seguretat Social. Ara tenen un model de protecció social sense dèficit gràcies a la caixa comuna, i molt més barat gràcies a haver evitat la duplicació d'alts càrrecs i adminsitracions.

La mateixa pregunta ens hauríem de fer a Catalunya. Per què hem de crear una administració catalana de la seguretat social? No podem pagar les pensions i l'atur amb l'IVA generat per la nostra economia turística i exportadora i a canvi facilitar la contractació? Per què hem de copiar un model d'administració caducat com l'espanyol a ulls clucs? Per què no ho debatem obertament, almenys?

Com demostra la història, un cop es crea una administració és gairebé impossible fer-la desaparèixer. Tenint l'oportunitat de fer un país nou, una administració nova... Seria bo no copiar acríticament l'estructura espanyola, no trobeu?

 
 

Comentaris