SE'LS VEU EL LLAUTÓ

"Em pregunto si aquesta operació té alguna cosa a veure amb els moviments independentistes"

Ens va escandalitzar, amb raó, que Millet no fos empresonat; ens hem escandalitzat, probablement amb raó, de les imatges dels detinguts a l'operació Pretòria de Garzón, que han estat humiliats per televisió. De la mateixa manera que ens passen per la pantalla cossos esquarterats i sagnants de paquistanesos, però mai de nord-americans (o d'espanyols!), el tractament informatiu és diferent. Segons diuen, mitja Espanya s'ha fet, si era possible, més anticatalanista. Els ciutadans, innocents per definició legal, volem que tot el pes de la justícia recaigui sobre els bandarres que han robat, però abominem de l'escarni: penjar el cap tallat del general Moragues a la porta de Barcelona, exhibir els assots que rep una musulmana acusada d'adulteri, o fer un espectacle, a la plaça pública, de l'execució dels delinqüents no sols no ens sembla exemplar sinó salvatge. No exhibeixen la humiliació de Farruquito i sí la de Macià Alavedra! Per què?

Però no és això el que em fa arrufar el nas. Em sobta moltíssim veure la guàrdia civil ocupar l'ajuntament de Santa Coloma com si tot el poble fos una cova de lladres. La imatge és horrible, en una societat democràtica. L'Ajuntament és de tothom. Però és que no van informar ni a la màxima autoritat de l'Estat a Catalunya, el president de la Generalitat; a més, Catalunya té policia pròpia, els mossos d'esquadra. I això per ordre de l'Audiència Nacional, hereva del sinistre Tribunal d'Ordre Públic del franquisme. Espanya continua tenint tribunals espacials, com en el passat. La matusseria i l'exhibicionisme no em van agradar. El contrast amb el tracte versallesc que se li ha donat a Francisco Camps o, no diguem al president de la Diputació de Castelló, és espaterrant.

Em pregunto si aquesta operació té alguna cosa a veure amb els moviments independentistes. I no ho dic perquè sí. Quan a la inauguració de l'Estadi Olímpic, espontàniament, uns ciutadans van xiular al rei d'Espanya, la ira de Garzón va ser tan brutal que l'endemà feia una engalzada contra els independentistes i en torturava uns quants (arran de les denúncies l'Estat espanyol s'ha assegut a la baqueta dels acusats d'Estrasburg sense ni una càmera present).

Als culpables, tot el pes inclement de la llei. Al poble de Catalunya, tot el respecte. Entesos?

 
 

Comentaris