Sánchez i Catalunya

"La bunkerització del PSOE és estructural i que excursions com la de Pedralbes no es tornaran a produir"

Un parell de dies abans de la primera sessió de la investidura fallida, Pedro Sánchez es va fer entrevistar en un canal espanyol de televisió per explicar el seu veto a la figura de Pablo Iglesias. Entre d’altres motius, va dir que estem “a les portes de la crisi d’Estat més important dels darrers 40 anys” (es referia a la sentència del Suprem, cal concloure que ja sap quina serà) i que quan això arribi no pot tenir un vicepresident que diu que a Espanya hi ha presos polítics. Després va pujar al faristol del Congrés i, tant dimarts com dijous, va fer tot el possible per deixar clar que Catalunya no pot esperar absolutament res d’ell en clau de resolució democràtica del conflicte. De fet, quan de mala gana va haver de parlar del tema, va calcar el discurs de Mariano Rajoy: “Constitución y Estatut”, afegint-hi aquesta referència tan feridora i displicent consistent en afirmar que no hi ha un conflicte entre Catalunya i l’Estat sinó un problema de convivència entre catalans. A anys llum de la declaració de Pedralbes del 20 de desembre signada pels governs espanyol i català, quan semblava que el PSOE sí que estava disposat a intentar coses diferents.

En aquest debat d’investidura, Sánchez ha fet unes quantes passes enrere i s’ha tornat a bunkeritzar en relació a Catalunya, i a més ha volgut fer-ho explícit i evident. Una interpretació benèvola diria que l’únic que buscava era que ERC anunciés un No que fes aritmèticament insuficient qualsevol acord de coalició amb Unidas Podemos. El no d’ERC hauria estat l’excusa perfecta per suspendre les negociacions amb Iglesias, i Sánchez el va buscar descaradament. “Lo ve, señor Iglesias, si ni tan siquiera sumamos los votos necesarios para la investidura”, hauria dit. Suposem que Sánchez no comptava que ERC s’hauria abstingut encara que ­el candidat Sánchez hagués cremat el llibre de contes de Junqueras en el faristol i després hagués orinat sobre les cendres. Prego disculpes per la imatge potser excessivament gràfica, però crec que així s’explica millor fins a quin punt la decisió dels republicans sembla estratègica: si a Espanya acaba havent-hi un govern ultra, ningú no els podrà carregar els neulers.

 

Aquesta seria, com dèiem, la interpretació benèvola de l’actitud de Sánchez en relació a Catalunya en aquet debat: pura tàctica per esquivar la pressió de Podemos i anar a noves eleccions encolomant-li el mort als independentistes, que això ven molt a les Espanyes. La segona hipòtesi, segurament més realista, és que la bunkerització del PSOE és estructural i que excursions com la de Pedralbes no es tornaran a produir, cosa que condueix a escenaris de gran duresa i màxima tensió els pròxims mesos. Tancament de files de l’estat al voltant d’una sentència dura, i retorn del protagonisme del carrer a Catalunya (un carrer incendiat per l’ira, a diferencia de l’1 d’octubre, que no era protesta sinó proposta). Tot plegat, amb la incògnita afegida de fins on estaran disposades a arribar les dues parts aquesta vegada.

 

Comentaris (14)
Pepet de Vallmanya Fa 6 mesos
Els seus millors aliats : La cuPP i. ERC.
Fat Boy Fa 6 mesos
Pero voste coneix un sol govern espanyol que no sigui ultra en els ultims 300 anys respecte a Catalunya?. Ni republiques ni monarquies ni "democraciess" ni dictadures ni dictablandas ni comunismes ni captialismes espanyolfs Si es espanyol es l'enemic, la resta son romancos, mestre.
Ups! en Sanchez us a deixat amb les vergonyes a l’aire Fa 6 mesos
Farem eleccions i perdreu.
ERC Estem Realment Cagats Fa 6 mesos
Lamentable espectacle d'E.R.C suplicant que el PSOE i UP formin govern. Ni PSOE ni PP s'asseuran MAI a dialogar sobre un referèndum d'autodeterminació a CAT, al PAÍS VASC o a qualsevol altre lloc. ERC és autonomista, no independentista. Per això suplicava. Són estafadors/es professionals. Vividors de la política. Fora. Fora.
Zugar Fa 6 mesos
Sempre salvant el cul d'Esquerra. Tant previsible...
Ramon Fa 6 mesos
"Sánchez", per a nosaltres, els catalans, ha de voler dir Jordi Sánchez. Si es parla d'un altre Sánchez, més encara si és un enemic mortal de Catalunya, cal aclarir-ho, especificar, afegir-hi el càrrec. Per hispanocentrisme ja en tenim prou amb l'actual TV3 amb 3 de tripartit.
ganxó Fa 6 mesos
Crec, company, que l'has ben encartada. Encara que el nostre Sànchez es mereix el "Jordi" daban. A l'altre tan li fot. També el podríem anomenar " en Sànches " Massa honor que li fem essent massa respetuosos amb aquest "nyolet"
Ramon Fa 6 mesos
"A mi no me roba España. A mí me roban Millet, Bárcenas y Pujol". Aquesta ERC faria vomitar Ramon Barnils.
ganxó Fa 6 mesos
A més, company el govern de la Ñ, ja ho entenc que és massa ampli aixó de dir España, i no és del tot correcta encara que...
joanr Fa 6 mesos
No val cap argument per netejar la cara d'ERC...volen tornar a l'autonomia i construir un altre tripartit amb PSC i Comuns en les pròximes eleccions catalanes. Quan abandonaran el govern? Quina excusa de mal pagador donaran?
Ramon Fa 6 mesos
El rufian, que molt probablement deu ser un agent d'Espanya, va caure en dos actes fallits. 1. "Si vamos a lecciones, el PP, Ciudadanos y VOX nos pasarán por encima". "NOS"! Ho pesqueu?; 2. "Pasado el verano la abstenciôn d'ERC será mucho más complicada". És a dir, que amb la sentència ja ferma ho veu pelut de fer-ho possible. Saps què et dic? Abans el PSC!
Ramon Fa 6 mesos
Aquest article explica per què he rebutjat SEMPRE els oferiments de militància en un partit: vull la llibertat de Catalunya però també la meva. I el carnet, almenys aquí, té la treu. Ja no diguem si del carnet en depèn el modus vivendi. T'obliga a acatar, tragar i defensar fins i tot l'indefensable. Quina vergonya d'article.
Ramon Fa 6 mesos
Sí, ara arreglar-ho!
Jmuc Fa 6 mesos
No els cal l’abstencio d’ERC per justificar res.No vulgui blanquejar una actitud que no te sentit ni explicació.
Henreid Fa 6 mesos
NO m'esperava un article del Voltas defensant l'abstenció d'ERC a Pedro Sánchez. Mentida. Era just el que esperava avui. Si l'objectiu és que no ens puguin carregar els morts ERC s'hauria de fusionar amb el PSOE.
Ramat de xais Fa 6 mesos
Em temo que la població catalana està sent lobotomitzada pels mass media espanyols. S'està assumint que allò que hom va viure, un exercici de drets fonamentals, un clam vers solucions polítiques, va ser un delicte (tot i que els referèndums no són delicte). Com xais, ens van retornant a la pleta espanyola per continuar munyint-nos. Ni tan sols alcem la veu per exigir explicacions per l'atemptat del 17A, que en altres llocs faria caure governs.