'Samba': Actors capaços de salvar pel·lícules

Tres anys després del fenomen mundial que va representar 'Intocable', els cineastes Olivier Nakache i Eric Toledano cerquen de nou l'èxit repetint fórmula amb el seu cinquè llargmetratge junts

Tres anys després del fenomen mundial que va representar 'Intocable' ('Intouchables'), els cineastes Olivier Nakache i Eric Toledano cerquen de nou l'èxit repetint fórmula amb el seu cinquè llargmetratge junts.

El resultat: una història entranyable, divertida, tendre i de molt fàcil digestió que, tot i transmetre "molt bon rotllo", no aconsegueix amagar les seves múltiples mancances.

Amb un context social i humà de tints dramàtics en els que a penes s'aprofundeix, Samba recull part dels ingredients que configuraven el darrer èxit cinematogràfic dels cineastes francesos: dos protagonistes amb orígens i condicions socials diferents construeixen una relació positiva per la vida d'ambdós; i, sota un fons tràgic, l'esperança i l'humor segueixen la història intentant guanyar la batalla.

Els dos personatges principals -un immigrant senegalès sense papers i una executiva en rehabilitació per estres i depressió- marquen el ritme de la funció; o, més aviat, són els actors que els interpreten els que ho fan: són ells els que, sota la batuta d'una narrativa eficaç i àgil, acaben transmetent una humanitat que, traspassant la pantalla, atrapa i genera molta empatia amb l'espectador. En aquest sentit, cal destacar la interpretació de l'actriu i cantant Charlotte Gainsbourg (Nymphomaniac) que, des d'una comicitat altament arrelada a les entranyes, converteix qualsevol situació (per intranscendent i lleugera que es presenti al film ) en una explosió tragicòmica.

Per la seva banda, el carismàtic actor, humorista i guionista Omar Sy repeteix amb força sota les ordes dels cineastes, conformant l'altra peça que sustenta l'estructura. Ells dos, amb l'ajuda d'uns secundaris exquisits, aconsegueixen camuflar, a estones, un guió replet de tòpics que es desenvolupa superficialment a partir de girs de guió inversemblants fins a un final completament forçat.

França, 2014.
Direcció i Guió: Olivier Nakache i Eric Toledano.
Interpretació: Omar Sy, Charlotte Gainsbourg, Tahar Rahim, Izia Higelin, Yilin Yang, Jules Abel.
Durada: 115 minuts


 
 

Comentaris