Rosalía com a símptoma

L'apropiació patriòtica de Rosalía per part dels catalans -que ja existia i ha augmentat amb la publicació de la seva cançó en català- em sembla simptomàtica i preocupant.

Rosalía té tot el dret del món a accentuar la "i" del seu nom, té tot el dret a fer música d'aire flamenc i té tot el dret a fer-ho en castellà. També és lliure de fer una cançó en català i de no dir correctament ni la paraula principal del tema. També té dret a posicionar-se públicament respecte causes socials com l'avortament lliure i, paral·lelament, a mullar-se zero coma zero quan li pregunten sobre política catalana mentre esclafen el seu poble. També té dret a sentir-se catalana i alhora a sentir-se com a casa quan va al sud d'Espanya, com ha dit. A més, tothom té dret a gaudir de la música de Rosalía si li plau. Boicotejar l'art perquè l'artista és això o allò és una estupidesa de les grans.

Ara bé, no ens venguem motos. Qualsevol producte artístic és fruit d'un marc cultural concret i hauríem de poder reconèixer que l'èxit de Rosalía és un èxit de la cultura espanyola. El tipus de música, l'estètica i la llengua que empra per expressar-se i que l'han fet connectar amb tanta gent, contribueixen a fer gran i a projectar la cultura espanyola, no la catalana.

 

Que aprofitem el seu èxit per fer bandera demostra que l'estat de la nostra cultura és dramàtic i que anem molt necessitats de referents. De fet, des de fa un munt d'anys, quasi les úniques creacions genials que aconsegueixen projectar la cultura catalana al món són les dels nostres mestres cuiners. 

 

Comentaris (31)
Rocaguinarda Fa 7 mesos
Perdoneu, qui caram és aquesta Rosalia?
Picasso era un español que vivió casi toda su vida en Francia Fa 7 mesos
Se ponen argumentos tipo INH de los que hasta Alcoberro desde Sapiens se sentiría avergonzado. Picasso se formó en Málaga y en Galicia y en Barcelona y en París. Pero viajar de vez en cuando a Barcelona no le convierte en catalán, por muy integrado que estuviera. Con esos razonamientos García Márquez y Varga Llosa también son catalanes y hasta un turista alemán que pasó una semana en Lloret.
Ramon Fa 7 mesos
Si hi ha catalans de nissaga que se senten nacionalment espanyols -afortunadament ja poquets-, com no entendríem que hi hagi immigrants que s'han integrat a Catalunya Sense deixar-se de sentir espanyols? Picasso és catalaníssim. I qui li nega la catalanitat la nega de facto al 999 per mil dels immigrants actuals perquè potser només en trobaríem un de cada mil que s'han integrat més a Catalunya que Picasso. Qui és el racista, espanyols?
Vlad Fa 7 mesos
Vinga repartir carnets? Vas conèixer Picasso? Pel que em consta, la nacionalitat de Picasso com la de Dali o Tàpies eren els bitllets.
Ramon Fa 7 mesos
Un educat post anterior afirma que Picasso també se sentia espanyol. No he dit pas el contrari. He dit, dic, que Picasso era, és, català. I també dic que qui nega la catalanitat de Picasso, pregona i curulla de proves, és senzillament grotesc que després pretengui que els colons, tots ells, fins i tot els que en sentir una e oberta ja et posen cara del Fary mossegant llimones, són catalans. Quin és el llistó perquè un foraster sigui català? Doncs suposo que és opinable. Però, al meu
Ramon Fa 7 mesos
Si voleu debatre amb mi -tot i que la contradicció en la que sistemàticament cau l'unionisme en aquest tema és tan flagrant que poc dóna per debat-, haureu d'emprar la llengua de Catalunya. Com ho feia Picasso, per exemple.
Vlad Fa 7 mesos
I per quin set sous li has de donar tu permís? En serio, us donen dos copets a l'esquena i us creieu Déu.
Aurora Fa 7 mesos
Un científic català escriu articles en anglès, com tots els científics del món. La rumba catalana, cantada en castellà o no, és un estil que ha nascut a casa nostra. Únic, inigualable, irrepetible. El que fa Rosalía és català perquè ella és catalana, perquè aquesta es la seva terra i tot el que surti d'ella serà català. Catalunya és un país que evoluciona i per això ha resistit mil anys. No l'espatllem amb aquestes visions reduccionistes. Siguem grans i no petits.
Jordi (Català i Suís) Fa 7 mesos
Evidentment tindrem la resistència de la Colònia Espanyola que benhauradament és minoritària. Sempre tindran l'oportunitat de tornar a la seva Mare Pàtria que tant estimen. Allà podran parlar només Espanyol - étant donné leur ancestral ignorance - i ningú no els tocarà els pebrots amb el català. Bon vent i barca nova !
Jordi (Català i Suís) Fa 7 mesos
Si els Catalans volen sobreviure a l'Espanyolització l'endemà de la Independència, caldrà engegar el procés de desespanyolització i haurà d'ésser complet. Serà fàcil perquè com deia l'Aracil fa 40 anys, tenim l'Anglès. Hom fa com a Holanda, Dinamarca i Suècia amb l'Anglès en immersió lingüística, l'erradicació de l'Espanyol a tots els mitjans públics i sobretot poder denunciar fàcilment les humiliacions dels Espanyols i Hispanòfons.
Angelblau Fa 7 mesos
Pero qui coi es aquesta Rosalia ?? Una cantant de musica ?? doncs apa .. ja s'ho farà
Jordi (Català i Suís) Fa 7 mesos
Lectors Catalans: sabeu perquè els Espanyols pengen comentaris en Espanyol als webs catalans? Doncs per humiliar-vos i fer-vos saber que són Ells els Amos i que llur llengua us és obligatòria d'aprendre, parlar i escriure. Jo mai responc a cap Espanyol ni a la purriassa botiflera.
Boris Fa 7 mesos
Rosalia és una artista d'èxit gràcies a un producte musical que té molta acceptació. Res més. No representa a ningú que no sigui ella mateixa, ni a Espanya ni a Catalunya. El Sr. Rufián antic nacionalista català vol fer bandera del seu èxit perquè Rosalia canta en castellà i ara en català i va en la línea d'aixemplar la base. La sra Bierge pensa que és un producte netament espanyol, dons ni una cosa ni l'altra.
Ramon Fa 7 mesos
Els forasters que es traslladen a Catalunya no són automàticament catalans. L'unionisme i Joan Tardà pretenen el contrari per poder sostenir que la majoria dels catalans no vol la independència. Però això és ridícul. Perquè un foraster esdevingui català no n'hi ha prou amb l'empadronament. Cal la integració. Picasso va fer-la prou? Jo crec que sí. Jo crec que de sobres. Però qui ho nega, és a dir, qui posa més alt el llistó per esdevenir català, després que no pretengui que els
Ramonet el carnetero Fa 7 mesos
O sea Ramonet es el que da el carnet de quien es katalanet y quien no. Si no pasas por el filtro d'en Ramonet no eres más que un botifler, un charnego o un extranjero. Cuidadín que si te ha dado el carnet te lo puede quitar si no te comportas como a él le gusta.
Gabi Fa 7 mesos
Ramón, yo q me solidarizo con vuestra causa y q suelo estar de acuerdo con lo q dices, te digo ahora q lo de q Picasso era catalán ya...umm. He leido q hay una carta suya en catalán (en catalán y castellano) q cantaba 'Els Segadors' +veces de lo q hablaba catalán, pero × otro lado, en una revista radiofónica lo q dijo es q cada vez se sentía + español, y en su fiesta a los 75 lo llenó todo d banderas españolas.
Tal cocm raja Fa 7 mesos
Té raó. La cultura que es basa en paraules (literatura, cançons...) és culltura d'un idioma concret. Igual que els autors catalans que escriuen en castellà no formen part de la literatura catalana (la qual cosa no vol dir que siguin mals escriptors), els cantanats catalans que canten en un altre idioma (castellà, anglès...) no representen la cultura musical catalana.
Un consell sra Bierge, descolonitzet el cap. Fa 7 mesos
L'autoodi està profundament arrelat. Costarà desfersen.
Casiopeo Fa 7 mesos
De quin psiquiatric heu sortit astrid,cota,espot la vostra catalunya sasembla mes a corea del nord que a una democracia ,tambe tinc per tu suis que tens molt de temps lliure al frenopatic ,agafeu la vostra malallet i aneu a prendre ratafia per via anal...
Culturalment superiors, potser. Però per demografia i fets d'armes. Fa 7 mesos
Noto una certa joia (regocijo, per que m'entengui) en el el seu comentari sra./eta. Bierge. Deu ser producte d'una certa tendència supremacista cultural infusa. Potser per conceptes com ara, bombardejar-nos cada 50 anys?
Precisamente en Suiza nos vamos a empezar a reir Fa 7 mesos
La asociación Profesores por el Bilingüismo y Convivencia Cívica Catalana estarán presentes este lunes (8-Julio) en la sede de Naciones Unidas, en Ginebra, para explicar la vulneración de Derechos Humanos que existe en las aulas catalanas con respecto a la lengua castellana.
federalista Fa 7 mesos
home el tarat suis ja l'han tret del psiquiatric per vomitar odi, bilis i merda, podien fer un grupet comic amb l'espot el cotalelo, i la bierge, pero fora d'espanya es podia portar a suissa, al trio de les azores el espot la bierge i el cotalelo, i no vindre mai mes a espanya, tots ho agrairiem i es repiraria millor, sense odi ni merda al aire, jajajajajaja.
A federalista Fa 7 mesos
No hay quien odie más que tú en este digital, lo reflejan tus insultos de siempre. Pero como tienes complejo masoquista, aquí estás. Gracias por hacer que se opte por el independentismo en vez del federalismo...ya sabemos lo q esconde.
Jordi (Català i Suís) Fa 7 mesos
Ara mateix a Vilaweb el comunista independentista Carles Riera de la CUP diu: "Les condicions per a tornar a exercir l’autodeterminació actualment no hi són". Les varen tenir l'1.10.2017 ? Evidentment amb aquests passarells caldrà la desaparició física dels Espanyols per tal d'assolir la Independència. Grans manifestacions des del 2010, Via Catalana, Referèndums,... Resultat: ZERO !
image/svg+xml