Riscos

"Hi ha molts riscos que assetgen la convivència a Europa. Alguns s'amaguen sota pells de xai però el seu discurs és devastador"

Dimecres al vespre, amb tots els mitjans commocionats per la notícia de l'atemptat contra Charlie Hebdo, el director de Libération, Laurent Joffrin, va penjar a la pàgina web l'editorial que publicaria l'endemà el seu diari. Sota el títol, "Charlie" vivra, el director escrivia, entre consternat i encara incrèdul, un adolorit comiat dels amics assassinats a la redacció de la revista. Joffrin advertia que no era l'atzar qui havia escollit l'objectiu. Els terroristes no havien atacat als islamòfobs ni als enemics dels musulmans, ni "a aquells que no paren de cridar al llop islamista". "Han apuntat Charlie. És a dir, la tolerància, el rebuig del fanatisme, el desafiament al dogmatisme". L'editorial, des del profund dolor per la pèrdua dels companys abatuts, recordava que els fanàtics "no defensen la religió, ni defensen els musulmans, la immensa majoria dels quals es revolten per aquests assassinats abjectes". "Ells ataquen la llibertat", advertia. Per això el text emplaçava a respondre perseguint els criminals i assenyalant sense embuts l'adversari que ha de ser "el terrorisme i no l'islam, els fanatisme i no la fe, l'extremisme i no els seus compatriotes musulmans que són les primeres víctimes de l'integrisme i que són solidaris enfront d'aquest cop".

Gairebé a la mateixa hora, a molts quilometres de la redacció de Libération i lluny de la pèrdua personal que expressava el seu director, l'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, feia dos tuits. "Potser és el moment que la UE es plantegi si pot seguir amb la política que qualsevol té tots els drets. No totes les opcions són vàlides", deia el primer. Un segon tuit afegia: "Una religió que en la seva versió més radical és capaç de matar no pot tenir el mateix valor que la resta de creences". La tempesta que va agitar el twitter va obligar l'alcalde del PP a eliminar l'entrada i a intentar matisar les seves escandaloses paraules. Tant se val les crides a no assimilar fanatisme i religió, violència i islam. La resposta sectària i intolerant dels Garcia Albiol que hi ha escampats per tota Europa no es farà esperar. Hi ha molts riscos que assetgen la convivència a Europa. Alguns s'amaguen sota pells de xai però el seu discurs és devastador.

Tot havia començat a les 11 del matí quan tres jihadistes van irrompre a trets a la redacció de la revista satírica Charlie Hebdo. Abans de fugir, van disparar contra un policia francès del districte XI de París. L'agent va quedar estès al terra i el van rematar a sang freda. La imatge de la seva mort va condensar en uns breus instants la brutalitat d'un atac despietat. El policia tenia 42 anys, es deia Ahmed Merabet i era d'origen àrab.

 
 

Comentaris