El risc de decidir

"Si el marc mental que s’imposa és el del mal menor, qui tindrà la paella pel mànec serà Sánchez i qui estarà atrapada serà ERC"

Probablement, l’última cosa que podien imaginar Mariano Rajoy i Pedro Sánchez quan van pactar la dissolució del Parlament de Catalunya, el cessament del govern Puigdemont i la convocatòria immediata d’eleccions autonòmiques (21D) és que, dos anys després, l’un hauria estat expulsat de la política i l’altre encapçalaria el primer govern de la historia d’Espanya que depèn, en cada votació, d’un pres polític català empresonat per sedició. Tampoc no és probable que imaginessin que el president català que estaven cessant, dos anys després seria eurodiputat i es podria moure lliurement per l’espai Schengen malgrat les bateries d’euroordres contra ell. És un fet que l’operació 155, pensada no només per a la suspensió de l’autogovern sinó sobretot per a la liquidació política de l’independentisme, ha fracassat. Dos anys després de tot allò l’independentisme, malgrat les seves febleses i contradiccions internes, governa Catalunya, té la clau del govern d’Espanya i està aconseguint convertir el cas català en un cas europeu. L’estat espanyol compta amb el monopoli de la violència i amb tot l’aparell coercitiu al seu servei, però l’independentisme ha conservat una cosa molt valuosa: el vot de la gent. Sense això, hauria estat arrasat.

Les claus, però, hi són per fer-les servir. El govern del PSOE no controla el Suprem ni la Junta Electoral Central ni l’Audiència Nacional, però sí que es controla a si mateix, i pot fer moltes coses. El furor repressiu de l’aparell judicial, a més, l’obliga a ser especialment proactiu: amb un bombardeig judicial continu sobre les institucions catalanes, difícilment ERC aguantarà l’acord durant molt de temps si no comencen a passar coses significatives que el justifiquin. La demoscòpia diu que la gran majoria de la base social de l’independentisme ha entès l’acord d’investidura, però que l’hagi entès no vol dir que s’hi senti còmode. El partit de Junqueras juga la partida sobre un filferro molt prim, i un PSOE immobilista o simplement mandrós seria letal per a la seves aspiracions: segons com vagin les coses, una part significativa de l’electorat d’ERC no tindria cap problema amb votar JxCat a les eleccions catalanes, especialment si el cap de cartell és Puigdemont, i al carrer Calàbria en són conscients. Els ho diuen les enquestes i ja es va demostrar a les eleccions europees.

 

En qualsevol cas, per exercir amb eficàcia el seu paper decisiu, els republicans han de fugir del marc mental del mal menor, perquè un govern PSOE-Podemos sempre serà un mal menor comparat amb el trifachito, i en aquesta lògica sempre hi haurà un motiu per mantenir Sánchez i Iglesias en el poder encara que incompleixin els compromisos. Si el marc mental que s’imposa és el del mal menor, qui tindrà la paella pel mànec serà Sánchez i qui estarà atrapada serà ERC, perquè mai no és un bon moment per trencar i donar a la dreta extrema i l’extrema dreta una nova oportunitat. O la Moncloa veu en els interlocutors d’ERC la determinació de fer saltar el govern si cal, sense tremolor de cames, o la partida l’haurà guanyat el PSOE. Les urnes han donat a ERC el privilegi de decidir. Però també el risc.

 

Comentaris (16)
Ramon Fa 6 dies
La gasela, per salvar-se, no cal que corri més que el lleó: en té prou amb córrer més que una altra gasela. Per destrossar els plans d'Espanya no ens calen majories absolutes, n'hi ha prou amb quedar per davant d'ERC. I això ho tenim més que mastegat. Si no van poder el 21-D, imagina't ara.
Ramon Fa 6 dies
Encara que aquest ja no digui com un lloro ensinistrat pel PSC: "Deep state, prrrrt! Prrrrt! Deep state! Deep state!"", manté l'argument. Li reca dir "Deep state!" i ho comprenc. Però el ridícul era l'argument. No l'expressió. I ell continua deixant anar que el PSOE no controla tribunals, juntes electorals. Hòstia que no. Mira si els controla, que ordena a un dels seus peons que voti amb la dreta, aquest l'obeeix, canvia la majoria i llavors ja poden dir als seus lloros republicans que en c
Ramon Fa 6 dies
L'única sortida que li queda a la conxorxa sociato-pudent per combatre el garantit ascens com l'escuma de Junts per Catalunya és la guerra bruta. Més guerra bruta contra el nacionalisme català. Més guerra bruta d'aquella que tant li agrada a ERC. Però aquests dossiers curulls de mandangues ja fa temps que els han exhaurit. Ara ja haurà de ser tot inventat.
Ramon Fa 6 dies
Ha, ha, ha, guaita, un dels que l'argument l'havia convençut plenament!
Anti-Ramon Fa 7 dies
Ramon tu si que ets un subnormal. Ves a waterloo a fer companyia al teu amic
ganxó Fa 6 dies
Qui que expresa el seu pensament no és pas un sub-normal
Voleu fer el favor !!!!! Fa 7 dies
Els que sou propers a ER voleu fer el favor de de fer-los claudicar d’una vegada d’estratègia cap a l’obediència a Spain , i anar buscan l’unitat amb els de qui .... sinó serà la fi de ER , ja ha ensorrat prou el poble no obeint el que clamen tots una una altre vegada.
Ramon Fa 7 dies
L'única pressió que tenen els sociates per concedir-li quelcom als seus titelles republicans és la certesa que, en cas de no fer-ho, creixeria Junts per Catalunya. I això és l'últim que vol la màfia sociata. La màfia sociata necessita estintolar ERC sense que això li signifiqui desgast electoral espanyol. La quadratura del cercle.
Ramon Fa 7 dies
Si li dones el SÍ a formar govern per no votar el mateix que VOX -argument subnormal o argument adreçat a subnormals-, si li dones el SÍ perquè altrament vindria "la dreta", quin sentit tindria després no posar-los el cul i fer-los de palmeros per aquestes mateixes dues raons en coses menys importants que la investidura? ERC no té escapatòria.
Subnormal Fa 6 dies
Convergent de merda
Souy una mica cínics? Fa 7 dies
No hi ha comentaris. T'animes? Animar-me a què, si després no ho publiqueu!!!
VERGONYA. Fa 7 dies
Sabeu que els cargols bullits es posen en aigua freda, a foc lent, fins que moren escaldats? Ni se n'assabenten, diuen els seus butxins! Així estem ara els catalans, a mans d'erc i els 155misèries del psc-psoe. Ens mereixem això?. Un poble tant ferm com el nostre ha d'acabar en mans d'aquests despietats i desaprensius? Així ens hem de veure?
No tenen perdó! Fa 7 dies
És que el tema de la paella pel mànec, abans de signar els acords, JA SE SABIA. Tothom sap aixó, amb estudis o sense. L' Iceta avui ja diu que no s'esperin resultats a curt termini, que va per larg, i és clar. S'ho faran allargar fins la propera legislatura española i potser per acabar movent una ,(coma) del maleit estatut. A tota Catalunya afecta aquest ensarronament, aquest aixecament de camisa dels d'ERC. És sagnant. VERGONYA!
EM SAP GREU... Fa 7 dies
però, la república catalana necessita uns nous líders, diferents dels actuals. La CUP pot continuar com fins ara (amb tots els matissos que es vulgui). No es pot entregar la DIBA a una sociata només "per fotre" i gratis; no es pot investir un "presidente" sense aconseguir l'amnistia i l'autodeterminació.
ganxó Fa 6 dies
Si però com que mentir es lo correcte per a ells, diuen que si amb el cap i desprès borren amb la cua. Estim tips i farts que cap de la Monclora, compleixi amb Catalunya allò pactat que tingui una mica de cara i ulls
Victor Fa 7 dies
Ben vist. Però de veritat a ERC no han entès que són determinants i aquest és un poder que han de fer servir, no només per fer avenços , sinó per passar comptes amb centenars de repressors ? Jo que no els vaig votar, estic d'acord amb que facilitin un govern d'estarres, però de cap manera amb la teoria del mal menor i el gratis total. Per l'indeendentisme és prioritari avançar i si no es pot , que el culpable sigui el PSOE, no que nosaltres no haguem fet la feina.
Ramon Fa 7 dies
La situació de l'economia espanyola és tal, que amb la que ara s'acosta caldrà fer el diametralment oposat a tot el que proposa la xerrameca populista pudent. I aquestes coses, o sigui això de dir blanc i després negre, els sociates saben i poden fer-ho perquè per això controlen tots els poders (sí, tots). Però els pudents no tenen aquesta capacitat de canviar de xerrameques sobre la marxa. Estan perduts. JxCat farà collita.
Ramon Fa 7 dies
Sí, jo també crec que l'entrevista de Vilaweb a Germà Bel destrossa ERC. Però Bel també apunta que per on plorarà la criatura sociato-pudent engendrada amb ERC de llevadora treballant de franc, serà el cataclisme de l'economia espanyola que està al caure. I sí, és clar, TV3 continuarà parlant de què moderats que són els míssils xiïtes però amb això no en tindran prou.
Joana Fa 7 dies
Eduard, jo no he entes ho dERC. A Espanya no hi ha res a fer. Molta gent no votarà més a esquerra i es dividirà el vot independentista. Jo vec guanyant a les properes eleccions al PSC., degut a la divisió de vots. Espero que no passi
ganxó Fa 6 dies
Doncs, company, si el teu pronòstic és compleix, (traspàs de vots a PSC) es que el votan no hi enten res, o es ´massoca o es tonto. (aixó últim ja m'emprenya més)