Reunions d'estiu

"L'únic diàleg real és acordar com el poble català pot exercir la democràcia"

L'estiu és temps per relaxar-se. I és que quan arriba el juliol i, en conseqüència s'acosten les vacances, la majoria dels mortals diu que està cansat i necessita desconnectar. Per això, les reunions d'estiu —amb la família o amb els amics— són tan plaents. Es tracta de deixar passar el temps perquè les hores flueixin i gaudir de la bona companyia. El sojorn estiuenc permet recarregar les piles per tornar a l'activitat normalitzada al cap d'uns dies. Els confesso que una de les coses que més m'agrada de les vacances és poder fer els llargs esmorzars d'estiu —o qualsevol altre àpat— amb els amics. És realment gratificant no tenir pressa i poder allargar la tertúlia. Reconeixen la sensació?

Tradicionalment, aquesta mateixa relaxació aturava l'activitat política, per bé que en els darrers anys sembla que la truita ha girat. Ara ja no és vàlid pensar que el curs polític comença al setembre, perquè la realitat indica que els temps polítics han canviat, avancen de pressa i no s'aturen mai. Aquest juliol n'estem tenint una bona mostra. Entre les renúncies de persones rellevants als seus càrrecs, la publicació de les suposades balances fiscals, la celebració de plens del Parlament amb una activitat frenètica, els canvis en els partits i tota mena de reunions estem ben entretinguts. I més que ho estarem, perquè dimecres vinent se celebrarà la trobada que fa més d'un any que el president Artur Mas va sol·licitar al president Mariano Rajoy. I és que sembla que el màxim representant espanyol finalment ha trobat un foradet en la seva agenda per tractar allò que alguns tertulians i polítics han anomenat el repte polític més important que té l'Estat espanyol: el tema català.

Però siguem realistes: de què servirà aquesta reunió? Quins són els propòsits del president espanyol? Serà capaç d'obrir el diàleg que Catalunya reclama des de fa anys sense posar-hi límits? El govern espanyol està disposat a encarar el repte de modificar la Constitució espanyola per donar resposta a les anomenades "peculiaritats territorials"? Seran capaços d'acceptar la celebració de la consulta del 9-N i la pregunta acordada per una majoria important del Parlament català? Tindran prou classe política per ensenyar al món que Espanya també és un estat democràtic del nivell que és avui el Regne Unit? Em temo —i no voldria semblar pessimista— que totes aquestes preguntes tenen respostes negatives. Servidora espera poca cosa d'aquesta reunió, malgrat que sóc capaç de reconèixer que és important que se celebri. En política les posades en escena són importants i, per tant, la celebració d'aquesta reunió i el resultat que se'n tregui també serà important de cara al futur. Ara per ara, i potser m'equivoco, personalment només n'espero una proposta econòmica (fruit dels resultats de les balances fiscals) i un cert relaxament en el pagament del deute. Més enllà d'això, no espero que Rajoy faci cap proposta política rellevant i encara menys que accepti la voluntat del poble català —representada pel president Artur Mas— de poder decidir el seu futur.

En fi, el que temo és que la reunió entre Rajoy i Mas vulgui reproduir, encara que el president català no ho vulgui, aquell "peix al cove" que els governants espanyols creuen que acontenta als catalans. Si fins ara el govern d'Espanya s'ha tancat en banda a negociar res, no crec que la reunió serveixi perquè rectifiqui. La qüestió, tanmateix, és que la política de donar peixet amb engrunes ja no val. Catalunya és un poble madur que vol prendre les seves decisions. L'únic diàleg real és acordar com el poble català pot exercir la democràcia. Si no és així, la reunió de dimecres vinent pot ser una trobada més de les moltes que es fan a l'estiu. Serà relaxada i tranquil·la però inútil, senzillament per passar el temps.

Ja ho comentarem quan ens retrobem al setembre. Entretant els desitjo un bon estiu i que puguin compartir-lo amb els amics i la família. Recarreguin les piles perquè està clar que a la tardor tindrem feina.

 
 

Comentaris