Aquest proper dilluns, se celebrarà el vintè aniversari de la caiguda del Mur de Berlín. De fet, amb la reunificació de la nació alemanya s’aconseguí fer cicatritzar una de les ferides més evidents de la Segona Guerra Mundial i es constatà la fallida del pervers sistema dictatorial socialista.

L’efemèride del renaixement alemany ens hauria de fer reflexionar sobre la nostra fragmentació nacional, és a dir, les conseqüències del Tractat del Pirineus, signat ara fa 350 anys; Catalunya és una nació dividida en dos Estats contraris a la nostra existència, esquinçada seguint el perfil de les Alberes.

La catalanitat dels nostres compatriotes del nord és viva i vibrant malgrat el genocidi cultural impulsat pel govern de la República Francesa. De fet, sempre ha estat contradictori sentir l’encesa defensa de la personalitat nacional del Quebec feta per diversos presidents francesos mentre, al mateix temps, els seus governs intentaven afeblir una altra nació sense estat com la catalana.

A desgrat del decreixement evident de l’ús públic de la llengua catalana, hom segueix identificant-se com a català arreu del Rosselló, el Conflent, el Vallespir, el Capcir i l’Alta Cerdanya. Ara fa tres anys, vaig quedar meravellat amb les expressions de catalanitat –gens acomplexades en comparació amb la Catalunya meridional– durant la festa major de Baó, un poble a les afores de Perpinyà. Així mateix, la Unió Esportiva Arlequins de Perpinyà (la famosa USAP) ha portat el rugbi català a l’elit europea, fent renéixer un entusiàstic orgull catalanista pertot el nostre territori septentrional.

Afortunadament, gràcies al nou marc relacional creat per la Unió Europea, hem pogut començar a esmenar algunes injustícies del passat. Per exemple, aquesta setmana, el Consell Comarcal de la Cerdanya ha aprovat la creació de l’Associació Europea de Cooperació Territorial Pirineus-Cerdanya (AECT), un òrgan jurídic que pretén impulsar la coordinació amb la Comunitat de Comunes de l’Alta Cerdanya tot recuperant la unitat de la comarca.

Aquest 7 de novembre, a les 16:00 hores, hi ha convocada una manifestació a la Plaça Catalunya de Perpinyà per demanar la unitat de la nació catalana dins un nou estat de la Unió Europea. Hi han de ser perquè som una sola nació i cal esborrar la frontera imposada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa