El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Reserves d’aigua en caiguda lliure
  • CA

Els pantans catalans de les Conques Internes, els que no tributen les seves aigües a l’Ebre, continuen en caiguda lliure. Són Boadella-Darnius, Sau, Susqueda, Foix, Siurana (excepció), Riudecanyes, La Baells, St. Ponç i La Llosa del Cavall. Amb dades d’aquest dimarts dia 31 d’octubre es trobaven, en el seu conjunt, al 52% de la seva capacitat.

 

 

Tècnicament ja estem en prealerta. La mateixa setmana de l’any passat, les reserves també eren baixes. Una mica més del 53%. Gairebé idèntiques. Al novembre es va tocar fons. Aquest mes del 2016 i, sobretot, un gener i febrer del 2017 amb pluges abundants, molt superiors a les habituals en aquest mesos hivernals, vàrem omplir els pantans. Passarà aquest any? No ho sabem però, dos hiverns seguits plujosos no és fàcil, estadísticament, que passi. Caldria confiar en novembre i principis de desembre.

 

 

Sigui com sigui, l’Agència Catalana de l’Aigua, passi el que passi, ha augmentat la producció d’aigua a les seves dessalinitzadores, la del Prat i la de la Tordera per tal de modular el descens de reserves i garantir també cabals ecològics. Cal dir que la planta del Prat, inaugurada el 2009, seria capaç d’abastir la ciutat de Barcelona, si arribés a funcionar a ple rendiment doncs en el moment de ser inaugurada era la planta més gran de tota Europa. En el cas de la Tordera, més modesta, podria arribar a injectar aigua cap a la conurbació barcelonina doncs fa poc s’ha posat en servei la connexió amb la xarxa de Cardedeu cap al sistema d’aigües Ter-Llobregat. Aquesta connexió, per exemple, no existia ara fa 10 anys quan la greu sequera. Tampoc existia la dessalinitzadora del Prat.

 

 

Tot i el que us explico, com ja us he comentat en articles anteriors, hem de treballar en els milions de litres que, anualment, es desaprofiten procedents de les depuradores. És la reutilització. Recordeu l’exemple proper que us posava de la depuradora del Riu Sec a Sabadell és emblemàtic, doncs les aigües residuals, convenientment tractades, serveixen per abastir una part del consum del complex empresarial al voltant de l’Ikea, el Viena i d’altres establiments.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa