El replà

"Ja no és una lluita per la independència, sinó per l’hegemonia"

Tinc la sensació que l’espectacle dantesc que va ser veure la divisió de l’independentisme a l’hemicicle del Parlament dilluns passat era evitable. Convocar el ple sense haver arribat a un acord entre els partits de Govern va ser un error, totalment contraproduent pel projecte col·lectiu d’alliberament social i nacional que tenim. No calia, no hi havia cap pressa, haguessin pogut seure, tancats en una habitació i no aixecar-se fins posar-se d’acord. Però no, guerra oberta i espectacle mediàtic. S’ha perdut el nord i la credibilitat. S’ha evidenciat que no hi ha estratègia compartida. Decepció màxima si mirem enrere, frustració arrelada si mirem endavant. Ganivetades públiques, tirar encara més de la corda esfilagarsada de la unitat. Això va ser mentre la repressió continua.

Ni bons ni dolents. Tots en part culpables de la manca de projecte col·lectiu i de la sensació que moltes tenim d’haver perdut el temps durant dos anys, així com, també, responsables d’haver eutanasiat el capital polític de ruptura de la tardor del 2017 i la força de la mobilització ciutadana. Els simbolismes ens han atropellat, i la manca d’unitat, buida de contingut, ens aixafa. I en el mentrestant, el règim del 78 menja crispetes i es passa els acords d’investidura i les taules de diàleg pel farbalà, com era d’esperar. Qui més content deu estar és l’Aznar, perquè, em fot reconèixer-ho, tenia raó: abans es dividirà Catalunya que Espanya.

Veig molt partidisme, cops al pit i política de la testosterona, la que no et deixa moure de la teva posició, la que no té sentit de país, sinó de partit. No és lo mateix parlar dels nostres que del nosaltres i, aquí, cadascú vetlla pels seus i no pels altres. Ja no és una lluita per la independència, sinó per l’hegemonia, i aquesta no servirà de res si no hi som tots i remem coordinadament. I en aquest panorama gris de disputes i retrets creuats, que ja ens ha cansat, que ens produeix una mandra infinita, trobo a faltar altres maneres de fer en política: les de l’acord, el consens, la generositat i la lleialtat amb aquells que no són del teu equip, però que estan a la teva mateixa trinxera.

La teoria del replà d’en Jordi Turull és més necessària que mai: en una comunitat de veïns i veïnes que volen la independència d’aquest país, només ens podem trobar si uns pugen i altres baixen al mateix replà. I aquesta manera de fer política, des de l’empatia i el respecte, jo avui no la veig en la majoria de polítics catalans. Si segueixen així només provocaran dues coses: fer gran la desconnexió entre els ciutadans i els partits, i possibilitar, arrel del descontentament, l’aparició de moviments populistes, amb el risc de que, a sobre, siguin identitaris catalans. Ara que tenim l’horitzó d’unes eleccions tan inútils com necessàries, si venen, compte, no us deixeu enganyar, perquè si no hi ha replà on trobar-nos tots, per molt que alguns abanderin pseudovalenties i solucions, tampoc ho podran fer sols. I és que no crec que calgui dividir-nos en més partits, sinó canviar les formes de fer política per bastir plegats estratègies compartides, cadascú des de casa seva.

 

Estimats polítics, assessors, comunicadors i opinadors, feu el favor de buscar el camí del replà, baixeu i pugeu per l’escala de la sobirania, trobeu-vos i decidiu, d’un cop, com aturem el desnonament de drets i llibertats que patim en aquest país. Gràcies.

 

Comentaris (9)
Viqui Fa 19 dies
El que em vist provoca desesperança i segurament abstencions. Falta unitat de projecte i sit and tall. I manquen dones al Parlament i a la política catalana. Et vaig escoltar en una entrevista a Rac1, Mireia, ets valenta i molt forta i estic molt d'acord amb tu. Si no pots fer política, com a mínim segueix opinant, fas falta.
I els de la CUP on seràn? Fa 20 dies
Personalment crec que aquesta dona s'ha comportat bastant honestament, ara el partit (O el que sigui) on militava ha sigut un clar exponent del que ella demana als altres partits que no facin. Parlar amb l'exemple, després donar consells.
David Fa 20 dies
Sembla que el desastre durarà molts anys i el relleu generacional amb molta immigració de fora de Catalunya que òbviament no es plantejarà el tema de la independència fa que sigui una utopia. L'independentisme real és la minoria de la població. Aquests anys hem viscut un miratge creient que ERC i Convergència eren indepes.
Toni Fa 20 dies
Estimada Mireia, tot el que dius es cert, oblides però d'esmentar que per entendre's , dos han de voler i aqui n'hi ha un que diu que vol però es un mentider. Oi que m'entens?
Ramon Fa 20 dies
La independència de Catalunya per culpa d'ERC va per molt, molt, molt llarg. Tu la veuràs feta realitat, Mireia.
Narcís ( qui volgué cercar fa un parell d' anys .. l'hegemonia ? ) ( ça com lla, un cop vist el veritable llautó d'aquest estat .. només ens cal " unitat de formigó armat " ! ) Fa 20 dies
Ras i curt : 1. L' autora donant lliçons de consens, de replà ? 2. L' autora parlant de ' risc ' de moviments identitaris catalans ? i 3. L' autora donant la raó a qui parlava de ' provocar - nos una exIugoslàvia ' ? . . . . Verament no dec conèixer l'autora ! PD : empatia i respecte .. millor " lleialtat " , ço és, el Govern de la Generalitat n'és el presidit pel MHP Puigdemont ( sostret en MHP Mas ) d'allò més ben representat pel MHP Torra !
ciutada del mon Fa 20 dies
que vosaltres els de la cup no sou tambe identitaris catalans, mai us he sentit parlar de fraternitat entre pobles de federarse entre pobles, tret dels paisos catalans , on us voleu federar amb qui no vol, clar ni valencians ni illencs volen la federacio amb catalunya, mai parleu de europa del projecte euiopeu, del proletariat mundial, mai nomes de catalunya i la autodeterminacio, quina mena d'esquerres sou vosaltres, be jo us ho dire mireia esquerres identitaries, per tant res de parlar de par
Fat Boy Fa 20 dies
Bastant d'acord. Pero testosterona es precisament allo que mes es troba a faltar.
Jordi Fa 20 dies
Malauradament, crec que l'anàlisi dona la clau. Més lluita per l'hegemonia que per la independència. Per canviar això, els ciutadans de Catalunya han de fer fora tots els politics professionals que no serien capaços de fer res mes. Hem de votar gent que només vinguin a aconseguir la independencia i que ja els hi sembli be tornar a casa una vegada aconseguida. Hem de desfer la ultima estructura del 78 encara dempeus a Catalunya: els partits polítics que venen d'aquell moment. Nous lideratg