Redistribucions dels mateixos vots

"Dins d'En Comú Podem hi ha qui creu que aquest debat sobre la independència pot encara hores d'ara provocar el mateix tipus d'escissió que han patit UDC, CDC i el PSC"

Pugen els vots de Junts per Catalunya en la mesura en què baixen els d'ERC. Potser hi ha contribuït el fet que aquella llista ha posat en evidència l'estratègia partidista dels republicans, contrària a la reclamació de l'independentisme d'una llista el més unitària possible. Però segurament tampoc ha estat una gran ajuda per a ERC que la segona en la formació no sigui una crack de la comunicació mitinera. Sempre m'he preguntat per què ha de dependre el vot de les habilitats oratòries de tal o qual representant d'una formació, però en un temps de buidor ideològica potser sigui la única cosa capaç de decantar les opcions polítiques d'uns votants que tampoc ens distingim gaire per la finor del nostre criteri.

 

En el bàndol no independentista la redistribució dels vots també té poc a veure amb distinció d'idees. Per quina raó Ciutadans ha quedat situat en la consideració social a la dreta del PP és un misteri, excepte pels símptomes: ens adonem que bona part dels antics socialistes crítics amb el nacionalisme del PSC ja han desaparegut del partit de Rivera; sols ell queda d'aquella fornada i la seva capacitat d'alinear-se amb Libertas o dins del grup dels lliberals europeus ha fet que els antics votants socialistes hagin decidit en mols casos tornar al partit del que varen sortir. Sembla aquesta la raó del creixement que s'espera en el PSC, al marge de què sigui probablement la formació on s'aixopluguin els convergents no independentistes, atrets pel fet que els democristians que tampoc ho són s'han alineat amb ells per sobreviure. Per la mateixa raó qui en el PP hagi estat crític amb l'etapa on es visualitzà Sánchez Camacho del bracet amb Artur Mas té un partit molt més espanyolista que votar, tot i que l'eslògan de campanya del PP sigui justament que "Espanya és la solució".

 

En els transvasaments eventuals de vots els partits que més pateixen sota el fuet de la indiferència a un (les CUP) li és ben igual, perquè juga a mantenir una coherent posició a les rodalies del sistema, però l'altra a aquestes alçades ha d'estar patint pel fet de situar-se fora de focus en la contesa electoral. Sobre tot perquè dins d'En Comú Podem hi ha qui creu que aquest debat sobre la independència pot encara hores d'ara provocar el mateix tipus d'escissió que han patit UDC, CDC i el PSC. El nivell de participació que es preveu, i el conseqüent efecte sobre la redistribució del vot apunta a la versemblança d'aquesta prevenció seva.

 

 
 

Comentaris