Bernard Crick deia en el seu assaig “En defensa de la política” que aquesta era la forma de conciliar interessos divergents en el marc d’un país plural. Conciliació i pluralitat, vet aquí les dues paraules que no haurien d’oblidar els professionals de la cosa, els aspirants a ser-ho i tampoc els ciutadans i votants. Sense aquests mots ben presents, el que ens quedaria no fóra política, seria una altra cosa i, a ben segur, pitjor que la que tenim.

Hi ha qui es pensa que la Catalunya del segle XXI és la Roma republicana que, quan es veia amenaçada, corria a atorgar poders extraordinaris a un dictador perquè ho deixés tot ben net com una patena. Aquest recurs de salvaguarda va anar podrint-se fins acabar com la Fira de Flix; i la dictadura, que havia de ser excepcional, temporal i limitada, va mudar de pell fins assassinar la República que havia de protegir. Compte doncs amb les solucions que es trien en els moments de màxima dificultat. Per complicada que sigui una situació encara pot ser-ho més en el futur i els canvis no són sempre per a bé.

Tornem al principi: conciliació i pluralitat com a base de la política. La música que Artur Mas va fer sonar el passat cap de setmana en la seva proclamació com a candidat convida a la ballaruca perquè recupera aquests atributs per al projecte que proposa. Conciliar no vol dir donar la raó a tothom, n’hi ha actuant des del convenciment que guanyar no vol dir fer desaparèixer els adversaris. I, en referència a la pluralitat, n’hi ha prou amb creuar el país de nord a sud i d’est a oest per saber de què parlem. Només les idees que generen prou cohesió i unitat estan prou madures per fer-se realitat.

És cert que una cosa són els assajos i una altra ben diferent els dies de concert. Però hem de felicitar-nos que el líder convergent hagi triat aquest full de ruta per iniciar la seva tercera singladura cap a la Plaça Sant Jaume. La sinceritat es demostra amb els fets i aquests es veuran en els propers mesos, però d’entrada l’enunciat és atractiu i obligarà els altres a renovar la mercaderia de les seves paradetes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa