Rectifico

"És una evidencia que la reducció de la velocitat a les vies d'entrada a Barcelona ha reduït l'accidentalitat"

Ho reconec públicament: estava equivocat. Jo era dels que pensava que la reducció de la velocitat a les vies d'entrada a la ciutat de Barcelona no serviria de res. I ara és una evidència que, molt o poc, ha servit per reduir l'accidentalitat. Possiblement la principal causa d'aquest descens ha estat la crisi i la reducció del trànsit de mercaderies i persones, però seria de ruc negar que els vuitanta per hora també hi hagi tingut a veure.

Ara només espero que tothom faci el mateix i que els responsables del servei català de trànsit també rectifiquin. La limitació, que s'ha d'anar aplicant de forma progressiva a d'altres vies de l'entorn de l'àrea metropolitana, va venir acompanyada de la velocitat variable en algunes zones determinades. Doncs bé, un cop comprovada l'efectivitat dels indicadors variables, ara seria el moment de començar a pensar en la variabilitat a l'alça quan no hi ha gaire trànsit, per exemple a les nits i durant la major part de les hores dels caps de setmana i dels festius.

Ja sé que la resposta "oficial" és que això es farà quan s'hagi aconseguit l'objectiu de disminuir la contaminació en aquesta zona. Però si hem de posar-hi bona voluntat caldria la demagògia de banda. Si Barcelona és una de les capitals europees amb un aire de pitjor qualitat, la responsabilitat dels automobilistes és només una part proporcional molt menor.

Quan parlem de trànsit i d'accidentalitat a la carretera estem parlant de vides humanes i, per tant, el més petit avanç és realment important. Per primer cop en molts anys podem parlar d'una reducció de la mortalitat a les carreteres. Consolidar aquesta tendència passa, entre d'altres coses, per consolidar una mena de pacte social implícit que impliqui la gran majoria dels conductors. Jo crec que molts, com jo mateix, estem disposats a acceptar que determinades restriccions són positives si veiem que la ideologia no s'imposa al sentit comú.

 
 

Comentaris