Rebaixes a la botiga de l'Assemblea Nacional francesa

"França ens envia moltes senyals d'un canvi de gran abast en la configuració dels espais polítics i les formes de la política. Prenguem-ne nota"

Escric des d'Estrasburg on he viscut el diumenge electoral i el dia després de la primera volta de les eleccions franceses. El país que va inventar el concepte de dreta i esquerra no té un candidat ni del partit que encarna la dreta republicana ni l'esquerra socialista. Res és el que era. Si vostès visiten la botiga de l'Assemblea Nacional francesa -bonica botiga plena de detalls de bon gust- hi trobaran mitjons amb la paraula dreta i esquerra, també guants i tasses de cafè, a gust dels favorables a la dreta i a l'esquerra en un país on mai havia existit el concepte de centre com a espai rellevant. I menys un pensament liberal en un país on la dreta havia estat històricament estatista especialment des del General De Gaulle. Els objectes de la botiga avui tenen molt menys sentit que fa un parell de dies.

 

Sembla clar que Emmanuel Macron té molt a l'abast ser president el proper 7 de maig, però el resultat no serà com el del 2002 quan Jaques Chirac es va confrontar amb Le Pen pare i el resultat va ser un 82% a favor del candidat del que es va definir com "la majoria republicana". Ara els resultats seran diferents i algunes enquestes ja apunten a un 60-40% a favor de Macron.

 

 

Segon punt: a mitjans de juny se celebren eleccions legislatives a França. Els dos principals partits s'han quedat sense líder electoral ni de partit: Hollande, Valls, Sarkozy.... Tots fora d'escena. Serà capaç Macron de vestir un partit que aconsegueixi la majoria parlamentaria? Si no és el cas, França es pot abocar a una cohabitació, però ni tan sols sabem si amb un sol partit i amb un govern de coalició, quelcom desconegut fins ara.

 

França ens envia moltes senyals d'un canvi de gran abast en la configuració dels espais polítics i les formes de la política. Prenguem-ne nota. Més que mai, estic convençut que tiraran endavant els partits que sigui flexibles a les noves demandes de la societat i a una forma de fer senzilla i transparent.

 

Comentaris