Rajoy: segona etapa

"Quan les autonomies siguin una broma provincial, llavors Rajoy podrà presentar a bascos i a catalans algunes propostes que els separarien dels altres, però que no seran res de l'altre món"

Qui tingui paciència i escates per seguir el discurs del PP va constatar ahir un cert gir en les declaracions d'Alícia Sánchez-Camacho. La presidenta dels populars catalans va mostrar la cara oculta de la lluna i va referir-se a un canvi en el model de finançament autonòmic que hipotèticament afavoriria els catalans. Ja veurem què brama el president Monago. Si Sánchez-Camacho s'ha coordinat amb els seus homòlegs "nacionals", coincidència que no sempre s'ajusta, demà dimarts al Congrés dels Diputats el seu partit en farà una de freda i una de calenta. La freda és la previsible. La Constitució és sagrada i la sobirania nacional espanyola radica en el poble espanyol. A Catalunya no hi ha ni poble ni sobirania. La calenta podria incloure alguna proposta. Alguna esperança de millora després de la llei d'educació, la llei d'unitat de mercat, la llei de seguretat pública i totes les lleis que ha fet el govern de Mariano Rajoy per convertir les autonomies en una desgràcia.

Ja fa mesos que empresaris i financers catalans demanen a Rajoy un gest, més enllà de mostrar el dit del mig. El president del govern espanyol els ha demanat paciència. Abans d'oferir cap millora als catalans necessita aplanar prèviament el sistema autonòmic. Quan les autonomies siguin una broma provincial, llavors Rajoy podrà presentar a bascos i a catalans algunes propostes que els separarien dels altres, però que no seran res de l'altre món. Juntament amb l'aplanament previ, Mariano Rajoy vol esclafar Artur Mas. El president espanyol diu als seus íntims que el desafiament separatista català, que atribueix en exclusiva a un president de la Generalitat que ha enfollit, no es pot quedar sense càstig.

Aquesta és la carta amagada de Rajoy. El darrer número de la revista El Temps explica que el Partit Popular està disposat a sacrificar la seva delegació catalana a canvi d'estructurar una nova Unió del Poble Navarrès que podria estar liderada per Josep Antoni Duran i Lleida. El president del comitè de govern d'Unió Democràtica podria "saltar del carro", com ell mateix admet, en el moment en què Artur Mas convoqués unes eleccions plebiscitàries. Saltar del carro vol dir aquí deixar Unió, que es mantindria amb una majoria dels seus quadres i militants, federada a Convergència, i formar un nou partit que tindria suports polítics i institucionals a Espanya i financers a Catalunya. Mariano Rajoy deixaria l'ímpetu espanyolista en mans de Ciutadans i buscaria ocupar "la centralitat" d'un catalanisme suau que ja no té gaire sentit. Ell es pensa que sí que en té. Serà curiós, mentre centenars de milers de catalans exigeixen consulta i independència, assistir a la segona etapa "catalana" de Mariano Rajoy.

 
 

Comentaris