Com se sap el partit per la llibertat del polític neerlandès Geert Wilders ha estat un dels representants de l’extrema dreta que més ha crescut a les darreres eleccions europees. Wilders ha consolidat el seu segon lloc darrere dels cristiano-demòcrates del primer ministre Balkenende i es prepara per les properes eleccions al Parlament holandès, allà la participació pujarà i això el perjudicarà, però de moment surt del segon lloc de la graella. La coalició anti-europea irlandesa Libertas (aliada d’Albert Rivera) o el partit nacionalista britànic han fracassat, però Wilders avança amb pas ferm al país de les tulipes. El seu discurs anti-musulmà (que li ve impedir entrar a Gran Bretanya l’any passat) ven.

Les raons del creixement del partit per la llibertat són vàries, però bastant relacionades amb el creixement de l’extrema dreta flamenca o el que va tenir Le Pen a França abans de Sarkozy. A més, a Holanda la presència de mediàtics com els assassinats Theo Van Gogh (director de cinema) o el polític Pim Fortuin han alimentat el radicalisme, encara que només el primer tingués a veure amb l’Islam. També hi ajuda que la diputada d’origen islàmic Ayaan Hirshi Ali s’ha hagut de refugiar als EUA després d’anys de criticar l’Islam o els accidents del passat dia de la reina on van morir 6 persones en un intent de matar la reina, que potser no hi tenen res a veure, però enrareixen encara més l’ambient. Si la política catalana és caòtica la holandesa no es queda curta.

Els partits holandesos ja han escenificat una mena de cordó sanitari contra Wilders (similar al que es va proposar contra CiU quan es va firmar el segon tripartit i que es compleix fil per randa en ajuntaments i diputacions, o al que es va signar contra el PP quan es va firmar el primer tripartit però que el PSOE trenca quan vol com van fer a Euskadi). Però els cordons sanitaris acostumen a ser pura façana, un estrany virus està contagiant el sistema de partits holandès de l’anti-liberalisme que representa Wilders, el govern holandès va començar prohibint el tabac als coffe shops (on es permet fumar maria però no tabac), després va prohibir el bolets al•lucinògens (que se segueixen venent d’amagat) i ara té un projecte per tancar el Red Light, el barri d’Amsterdam on la prostitució és legal i permesa amb grans beneficis per tothom. Malgrat els resultat semblin indicar el contrari venen mals temps per al liberalisme europeu, i no només pel liberalisme econòmic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa