"L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra": el gran èxit del cinema suec

"El seu to, amable, simple i impersonal, sembla voler guanyar-se tots els espectadors"

El dia que compleix cent anys, un excèntric avi escapa de la residència on viu.

Ell no està disposat a renunciar a les aventures que pot oferir-li la vida; i aquesta, generosa, fa que es vegi immers en una trama criminal surrealista que es combina amb una sèrie de flashbacks sobre l'intens passat del personatge. Perquè les aventures extremes no són una novetat a la vida d'aquest avi ja centenari, un heroi sense intenció de ser-ho que, des d'una infància marcada per la mort prematura dels seus pares i una afició als explosius que determinà el seu futur, ha viscut i participat en alguns dels esdeveniments històrics més crucials del segle XXI.

Adaptació a la gran pantalla del best-seller internacional de Jonas Jonasson, "L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra" s'ha convertit en la pel·lícula sueca més taquillera de la història del país nòrdic. I és probable que el gran renom del llibre que adapta sigui molt responsable de tan massiva assistència a les sales perquè, si bé ens trobem davant una pel·lícula entretinguda, amb una base força imaginativa i certs moments d'humor negre ben aconseguits, aquest gran èxit del cinema suec no promet deixar gaire petjada a la memòria.

El seu to, amable, simple i impersonal, sembla voler guanyar-se tots els espectadors des de la perspectiva d'un producte excessivament prefabricat que intenta, bàsicament, aprofitar la tirada comercial del fenomen editorial en què es basa. I, des d'aquesta posició, l'autoria i la singularitat sovint es perden pel camí.

L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra
Títol original: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Suècia, 2013.
Direcció: Felix Herngren.
Guió: Felix Herngren i Hans Ingemansson (basat en la novel·la de Jonas Jonasson)
Actors: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, David Wiberg, Mia Skäringer, Jens Hultén, Bianca Cruzeiro, Alan Ford.
Durada: 114 minuts.

 
 

Comentaris