Quina és la proposta?

"L’independentisme com a moviment de ruptura es mostra dramàticament incapaç de recuperar la iniciativa política perduda"

No hi ha exercici més ociós i inútil que intentar treure conclusions polítiques generals del mapa de pactes locals post eleccions municipals. Exceptuant Barcelona, on la partida que s’hi juga (no ara, sempre) beu directament de la política nacional i en forma part, la resta del mapa és el resultat de la suma de decisions preses a nivell local i per motius locals. Qualsevol que s’hi hagi dedicat una mica sap que si els militants d’un partit a un poble o ciutat tenen clar que han de fer A, ja pot venir el secretari d’organització o el sursumcorda des de Barcelona a dir-los el contrari, que ells faran A.

Avui es constituiran els plenaris arreu de Catalunya, i en un bon grapat tant ERC com JxCat i la CUP formaran governs en coalició amb el PSC. I això és perquè, en el context de la política local d’aquell poble, el PSC no és “el 155” o “el partit dels carcellers”, sinó en Joan o l’Antonio que m’hi entenc molt bé i vol fer la biblioteca abans que no la rotonda, o la rotonda abans que no la biblioteca. I els mateixos que hauran pactat amb en Joan o l’Antonio, després agafaran l’autocar per baixar a Barcelona a la Diada i entraran a twitter a dir penjaments del PSC , del PSOE i del bloc del 155. Això és així i no pot ser diferent, per molt que els hooligans dels partits portin dies llançant-se pel cap el pacte d’aquí o d’allà, en un ridícul i patètic “i tu més” que ignora la veritat principal: cada municipi és un món i la gent que hi pren decisions té motius molt més sòlids per fer-ho del que hom pot imaginar, no ja des de Barcelona, sinó des del poble o la comarca del costat. Cal dir, a més, que en el pactòmetre d’avui hi ha moltíssims més exemples d’acords entre independentistes que no de desacords, però és clar, inevitablement la notícia són aquests últims.

 

Allà on la patata calenta de la unitat d’acció de l’independentisme continua sobre la taula és a nivell nacional, i aquí sí, el més calent és a l’aigüera. No existeix cap acord sobre com reprendre junts un camí efectiu cap a la independència, no hi ha acord ni tan sols sobre com respondre a la sentència del Suprem –que ja és a la cantonada–, i els dos partits del govern català van cadascú a la seva en el front de Madrid. Aquests sí que són símptomes rellevants, i no els pactes municipals. Malgrat governar junts l’autonomia i denunciar junts la repressió, ERC i JxCat no paren d’emetre senyals de viure en presents incòmodes i futurs divergents. I la CUP, mentrestant, amb prou feines es manté dreta després dels resultats dolents del 21D i dolentíssims de les municipals. Malgrat que guanya tots les eleccions que se li posen per davant, l’independentisme com a moviment de ruptura es mostra dramàticament incapaç de recuperar la iniciativa política perduda.

En aquest escenari de paràlisi, en bona lògica a qui li correspondria fer un pas endavant és a ERC. Són els de Junqueras els qui han defensat sempre (al meu entendre, amb raó) el concepte d’unitat d’acció en contraposició a la unitat electoral i fins i tot orgànica que ha defensat JxCat. Amb el judici vist per sentència i un cop ha quedat clar que la unitat a la manera de Puigdemont no es produirà, per coherència amb el seu propi discurs i per una qüestió de credibilitat ERC hauria d’arromangar-se i liderar l’esforç per un acord d’unitat d’acció. L’independentisme s’ho juga tot en aquest partida, perquè si la unitat electoral no és la via i la unitat d’acció acaba resultant que tampoc no és possible, quina és la proposta, exactament?

 

Comentaris (22)
Ce Fa 8 mesos
ERC no vol la unitat, vol el poder. El drama és que malgrat tot ens necessitem si volem tirar endavant. Voldria dir moltes coses però no cal posar més llenya al foc. Per quan aprendre a veure l'essencial?
Ho perdeu tot ERC menys ser de madrid Fa 8 mesos
Mira que en sou de rucs els comunicadors estrategues d ERC. Renoi. Acabem de perdre la batllia de barcelona per la vistra ineptitud i encara ens demaneu el vot per perdre la generalitat.
Francesc Fa 8 mesos
La proposta és "eixamplar la base", un eufemisme que equival a dir que el cupo de candidats/es a anar a la presó per amor al país ha tocat sostre. Ara ERC farà de CIU i jugarà a la p... i la ramoneta. D'unitat d'acció, estratègia efectiva per aconseguir la república res de res, de moment. Fins que la gent reaccioni i els llenci a la paperera de la história, com va fer amb UDC, CiU, ICV...
Boris Fa 8 mesos
Desde el principi del procés que ERC no vol la unitat, per suposat que no, la electoral....la més important. Llavors en què consisteix la unitat d'accio? Jo us ho diré en demanar la llibertat del presos i posar llaços. En tot lo important no hi ha unitat d'acció. Si jxcat no investirà Sanchez, ERC s'ho pensa encara, tot i la bufetada del PSC a Maragall, Si esquerra ha abandonat la unilateralitat, jxcat no la descarta en absolut, si Puigdemont diu blanc Junqueras diu negre. De quina unita
Ramon Fa 8 mesos
Si Catalunya ha de ser com la vol ERC, no hi ha cap raó per la independència.
Ramon Fa 8 mesos
Certament, les dinàmiques locals són un fet. Però que Espanya canta victòria cada vegada que ERC suma amb les altres esquerres espanyoles també és un fet.
Carles Viñals Casado Fa 8 mesos
magrab: No ho entens perquè ets una persona normal. El contrari d'una societat envaïda, alienada, humiliada, decebuda, traïda, autoenganyada i paralitzada per una POR que l'impedeix dir PROU al devessall d'injúries que un poder hostil li aboca al damunt sense parar. Només reaccionarà quan la VERGONYA comenci a pessar-li més que la POR, el que vol dir que haurà de passar molta, moltíssima VERGONYA..
Onada republicana Fa 8 mesos
Cal un nou Arenys però de municipis republicans, on les referències i dependencia d'Espanya siguin només per imperatiu legal.
llistat d'errors d'ERC i de Junqueras Fa 8 mesos
Finalment, ERC s'ha passat 4 anys matxacant els Comuns a Barcelona i han deixat el camp lliure a PSC. I la negociació amb Colau ha estat pèssima sense entendre fins a darrera hora que se li havia de donar l'alcaldia. Creixeu i apreneu d'una vegada.
llistat d'errors d'ERC i de Junqueras Fa 8 mesos
vull que camini com un ànec, que faci cuac, tenir aneguets i que no sigui un ànec. Realment als catalans ens falta un bull alhora de fer Política. Som naïfs i apel.lem sempre al sentiment. Alguns fets: JuntsxSí va il.lusionar i va ser hegemònica sens dubte, el discurs d'ERC indepe i social ha guanyat -i no ho saben-, el 26-O ERC deixa sol al President, Junqueras no vol anar de n1 de Puigdemont a Europa, Maragall vol anar sol. Êxit relatiu d'ERC al cinturó. Anar junts a Europa, Barcelona
Teresa Fa 8 mesos
La unitat d'acció no serveix per res, l'electoral sí, aquesta serviria per presentar un bloc gran, coheren, hauria guanyat a l'Arrimadas, ara a la Colau, no hi hauria baralles entre ERC i JxCAT i ni amb la CUP, tots tres junts tindrien molt més poder. Sort en tenim que PSC,PP i Cs van separats, si s'uneixen guanyaran sempre.
David Fa 8 mesos
El primer error de l'articulista és posar el nom de "PSC" al "PSOE", i el segon treure importància als pactes que partits teòricament independentistes fan amb el PSOE a tot Catalunya. Això és UNA PRESA DE PÈL als votants. I, en quant a això de "la proposta", la resposta és molt fàcil: No n'hi ha cap. Des de l'1-O (2017) l'independentisme està tocat i va a la deriva.
magrab Fa 8 mesos
El llibre de Jacint Jordana: "Barcelona, Madrid y el Estado" promet explicar la croada de l'estat per la hegemonia de Madrid des del concepte de la ciutat global. En comptes de buscar respostes en un bucle limitat per un horitzó cada vegada més negre, podem aprendre alguna cosa d'un context més global? Un nou enfocament per tot plegat?
magrab Fa 8 mesos
Com escocesa, no entenc el divorci actual entre uns fets - Catalunya te una greuge totalment justificable i lògic - i l'embolic actual. Com ha pogut desviar totes les seves forces en una lluita idealògica? No queda ningú per defensar el país i el poble?
El unico momento en que el independentimo ha tenido la iniciativa es cuando Rajoy andaba en Babia Fa 8 mesos
Y por su propia ineptitud la jodieron, con perdón. Ocasiones así no se presentan muy a menudo.
Carles Viñals Casado Fa 8 mesos
I és que La biblioteca, la rotonda i el pipican no els poden fer JxCat ó ERC, ni que siguin els més votats, sinó NOMÉS el Joan o l'Antonio del PSC, amb els qui m'entenc tan bé i que al meu poble no són (i ara !) del 155 i, a més, aniran a la Diada. Si hi ha reencarnació, no voldría tornar a nàixer català. És prou amb un sol cop de pertànyer al poble més estúpid, fals i masoqusta del planeta i, estimar-me'l, malgrat tot, amb un amor desesperat.
Josep Fa 8 mesos
El Joan i l’Antonio son molt pitjors que els que ens van aplicar el 155, son ells personalment i un a un els que han fet possible el 155. Disculparlos a ells es enfonsar per serpre el pais
Hamilton Fa 8 mesos
Tens tota la raó
Roser Fa 8 mesos
Molta raó. Jo afegeria un aspecte: ha exisitit mai la unitat d'acció en l'independentisme? Sincerament crec que no. L'unica cosa que hi ha hagut és unes respostes a agressions. Però ja sabem el que va rribar a costar fer el referèndeum, com va ser complicat predre la decisió que es va prendre després, fins i tot els grans problemes pel 9N anterior. Unitat d'acció crec que mai. Hi ha hagut, això sí, una resposta conjunta de supervivència però no per la victòria.
Carles Viñals Casado Fa 8 mesos
El mòn es divideix essencialment entre els que volen canviar-lo per millorar i els qui per interés o covardía justifiquen la realitat imperant i s'hi acomoden; la resta, ja ho sabem: "hiperventilats," "somiatruites" i "hooligans de partit". Per cert, Voltes: Quí és aquí el "hooligan de partit", el qui prioritza la unitat de país com a palanca per assolir la llibertat de tots o el qui l'ajorna fins a la Diada a canvi d'una biblioteca o una rotonda ?
Gir Fa 8 mesos
Miri, la unitat que vosté diu que vol ERC és mentida. Quina unitat pot haver quan ells porten tot aquest temps dient que prefereixen pactar amb els comuns, malgrat ser unionistes i haver criticat l'independentisme? Carregar-se la investidura de Puigdemont, també era una mostra d'unitat d'acció? Donar suport a la investidura de Sánchez deu ser un altre valuós exemple. ERC i els seus fans estan enganyant la gent, però clar, dir que no són nacionalistes ni independentistes (Rufián), deu se
Estem arreglats. Fa 8 mesos
Si hem d'esperar que ERC lidere la unitat estem ben arreglats. Ja podem plegar.
image/svg+xml