Que valents!

Com ens explicaran la matança d'ahir?

L'exèrcit israelià tenia dret a inspeccionar els vaixells. L'exèrcit israelià tenia dret a intervenir fora de les seves aigües jurisdiccionals per a mantenir el bloqueig de Gaza. L'exèrcit israelià tenia dret a defensar-se. Tot això es diu al Manual de San Remo sobre el Dret Internacional aplicable als Conflictes Armats al Mar.

L'exèrcit israelià sabia que l'esquadreta de vaixells l'havien organitzat Free Gaza Movement i Insani Yardim Vakfi, una associació turca. Turquia és l'únic país musulmà que fins ara tenia algun bon tracte amb Israel. Turquia, membre de l'OTAN, feia, amb lleialtat, de pont amb altres estats del vesper d'Orient Pròxim. El primer ministre turc, Reccep Tayyip Erdogan, ha suspés les maniobres militars conjuntes, ha fet tornar el seu ambaixador a Tel Aviv i ha qualificat els fets d'ahir de "terrorisme d'estat". Binyamin Netanyahu ha cancel·lat l'entrevista d'avui amb Barack Obama a Washington i ha tornat depressa i corrents a Israel des del Canadà.

L'exèrcit israelià sabia que el comboi duia ajuda humanitària a la franja de Gaza. L'exèrcit israelià sabia que no anaven armats. L'exèrcit israelià va avisar als del comboi que els assaltarien. Els del comboi s'hi van resistir. Van rebre els soldats amb ganivets i barres de metall, amb almenys dos còctels molòtov o similars.

L'exèrcit israelià ha fet còrrer que un dels viatgers va robar la pistola a un soldat i va fer un tret. L'exèrcit israelià ha fet còrrer un clip de video on no es veu res de tot això. L'exèrcit israelià –de moment– no ha volgut ensenyar l'enregistrament complet, segurament per alguna bona raó, encara que ara mateix no se me n'acut cap.

L'exèrcit israelià va matar entre deu i vint persones. L'exèrcit israelià en va ferir entre vint i trenta més. L'exèrcit israelià ha informat que quatre soldats seus van ser ferits.

És així que l'exèrcit israelià protegeix el seu país? És així que l'exèrcit israelià defensa el bloqueig de Gaza? És així que l'exèrcit israelià procura la pau?

Poden viure sense neguits,

no estan malalts, no passen fam,

no comparteixen les penes dels homes,

ni els sofriments dels mortals.

L'orgull és el seu collar;

la violència, el seu vestit;

les ambicions del seu cor traspuen

pels ulls, que els surten de la cara.

Escarneixen i amenacen de fer mal,

quan es posen altius, amenacen amb la força;

desafien el cel com si res,

i enraonen de tot a la terra.

(Salm 73, Misteri del Mal).

Com ens el poden explicar, justificar, aclarir, aquest desfici d'ahir? Com ens els podrem creure?

…i a sobre ara haurem d'aguantar tota la xerrameca progre-papanata de sempre. Quina pena negra.

 
 

Comentaris