Que no descansi en pau

"Els ossos de Francisco Franco, un dictador sense talla, seran els únics que pagaran el cost d'un Estat autoritari que intenta blanquejar, ni que sigui una mica, la seva imatge internacional"

Franco sí, Primo de Rivera, no. El govern del PSOE està disposat a dibuixar una ratlla, vermella i gruixuda, a l'entorn del taüt del dictador que elimini qualsevol conseqüència pràctica d'una acció molt vistosa, però sense transcendència legal, política o econòmica. El silenci -sospitós- de la família Franco fa entreveure un pacte implícit de preservació del patrimoni, descomunal, de què gaudeixen els descendents de qui va nomenar rei a l'ara emèrit. Mai no han tornat ni un euro ni un immoble de tot el que van robar i no hi ha res que indiqui que ho hagin de fer ara.

 

Com tampoc no tornaran res les grans empreses de l'Ibex que contenen, dins dels seus actius històrics, els rendiments del treball esclau al Valle de los Caídos o les incautacions de la dictadura franquista. Ni deixaran de cobrar les seves pensions els militars i policies franquistes, tinguin molta o poca sang als seus currículums i consciències. Ni els jutges i magistrats franquistes, civils i militars, que condemnaven -en ocasions a mort- als que lluitaven contra la tirania.

 

 

Els ossos de Francisco Franco, un dictador sense talla, seran els únics que pagaran el cost d'un Estat autoritari que intenta blanquejar, ni que sigui una mica, la seva imatge internacional. Paradoxalment, les ordres franquistes de l'U d'Octubre li costaran al seu inspirador l'expulsió de la piràmide que va ordenar construir per a glòria del seu règim. És poc, però més que res. Almenys que no descansi en pau.

 

Comentaris