El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Què hi fa Catalunya a l’Aràbia Saudita?
  • CA

L’assassinat i esquarterament del periodista saudita Jamal Khashoggi ha deixat astorats i amb el cor encongit a molts arreu del món. El fet ha aixecat, com es podria esperar, una onada d’indignació contra Aràbia Saudita i especialment contra els països que, sense escrúpols, li venen armes. La polèmica ha aconseguit, fins i tot, fer sortir els colors als seus principals aliats, els Estats Units i la Unió Europea. El fet ha permès treure a col·lació els penosos registres i les mil-i-una violacions dels drets humans que aquesta monarquia absoluta comet sense que, en el tauler polític internacional, ningú faci excessius escarafalls, més enllà dels informes documentats d’algunes organitzacions en defensa dels drets fonamentals que resulten innocus davant la impunitat de la que gaudeixen els autòcrates que mal governen aquell país.

 

El diari nord americà ‘The Washington Post’ apuntava fa uns dies que l’Aràbia Saudita havia regat amb milions algunes universitats nord-americanes i també havia contractat els serveis de lobbies que, se sobreentén, li haurien de facilitar la tasca de netejar la seva imatge davant de l’opinió pública als EUA. És curiós que un règim criminal i brutal que practica la tortura, manté la pena de mort i condemna milers de treballadors immigrants a unes condicions considerades esclavistes inverteixi en el camp del saber i el coneixement en altres països. Aquesta monarquia sagnant, amiga i protegida de l’espanyola —que n’esdevé còmplice—, pretén comprar la credibilitat i legitimitat que el seu sistema malèvol és impossible que aconsegueixi a través de fets.

 

Davant les evidències sobre Aràbia Saudita resulta una mica sorprenent que a Catalunya, on ara s’aixeca cada dia la bandera dels drets humans, encara es mantingui des del Govern de la Generalitat la promoció dels negocis amb el règim. A la pàgina web del nostre Govern es fa publicitat de les oportunitats de negoci en aquell país, destacant les possibilitats en l’àmbit educatiu i també en el de la construcció, els transports públics i la sanitat. Sorprenent, tot i que no és cap novetat perquè aquesta col·laboració comercial està en marxa des dels anys 90.

 

Encara som a temps de rectificar? O és que Aràbia Saudita també ens té comprats? No només s’ha de limitar la venda d’armes perquè aquesta monarquia deixi de matar innocents al Iemen; s’hauria de deixar de fer negocis amb qualsevol règim que sistemàticament vulneri els drets fonamentals, bàsicament perquè son sistemes dels quals se’n beneficien aquells que son còmplices i callen davant dels abusos de les elits governants. És per això que seria tot un què que el nostre Govern, sensible pel que fa a qüestions de llibertat i de drets, revisi també un aspecte com aquest. “Per la vida!”, com conclouria el MHP Quim Torra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa