'¿Qué hacemos con Maisie?': Onata Aprile, una joveníssima gran promesa

"La nova pel·lícula dels nord-americans Scott McGehee i David Siegel construeix a partir de les seves majors virtuts la trampa per a crear les seves febleses"

La mirada desconcertada de la petita Maisie, víctima de la caòtica ruptura dels seus pares, marca meravellosament el to lleuger i tendre d'un drama familiar que observa la complexitat del món adult des de la innocència infantil. Testimoni de les bronques constants dels seus progenitors (una inestable estrella de rock i un marxant d'art amb poques habilitats emocionals), Maisie va d'una casa a l'altra convertida en el principal projectil dels seus pares per fer-se mal mútuament. I a la seva pell, una joveníssima Onata Aprile s'erigeix com la gran revelació de la pel·lícula, expressant amb extrema naturalitat com cada matís de tristesa i forçada maduresa va robant espai a l'alegria i la innocència pròpies de la seva edat. Al seu costat, cal destacar el treball d'una com sempre fabulosa Julianne Moore que, tot i l'estereotipat dibuix del seu personatge, transmet energia, crispació i ansietat cada vegada que apareix en escena.

Adaptació al Nova York actual del clàssic de Henry James (What Maisie knew, 1897), la nova pel·lícula dels nord-americans Scott McGehee i David Siegel (En lo más profundo) construeix a partir de les seves majors virtuts la trampa per a crear les seves febleses: el seu aconseguit punt de vista, que captura amb excel·lència la realitat des d'una mirada infantil i des de la seva gran capacitat d'observació, desproveeix de complexitat una realitat adulta que acaba formada per personatges altament unidimensionals (irresponsables, egocèntrics i poc més). I el to de la pel·lícula, dotat d'una elegant, sensible i propera naturalitat que desproveeix tota la pel·lícula de molestes estridències dramàtiques, és alhora la font que serveix per a neutralitzar la intensitat emocional que conté potencialment la història. Tot i que la seva simplicitat narrativa ens obligui a estones a omplir alguns buits amb la nostra imaginació –i exercitar la matèria gris no ve mai malament- la neutralitat de ¿Qué hacemos con Maisie? acaba convertint en notable una pel·lícula que podria haver estat excel·lent. Això si, compta amb la Maisie perfecta: Onata Aprile. Procurem retenir el seu nom perquè el futur d'aquesta petita gran actriu promet.

¿Qué hacemos con Maisie?

Títol original: What Maisie knew
USA, 2012
Direcció: Scott McGehee i David Siegel
Guió: Carroll Cartwright i Nancy Doyne (basat en la novel·la de Henry James)
Intèrprets: Onata Aprile, Julianne Moore, Steve Coogan, Alexander Skarsgard, Joanna Vanderham
Durada: 99 minuts 


 
 

Comentaris