QUÈ ÉS EL RACISME

"Cada cop que sentiu algú que confon l'individu amb el seu col·lectiu, increpeu el poca-solta perquè és un racista"

Estic tan alarmada amb la creixent invasió del racisme, que avui em permetreu que faci memòria de què és el racisme. Ho dic perquè sento molta gent -i alguna, de ben culta- que diuen: "Jo no sóc racista, però els (i aquí el nom d'un col•lectiu) són bruts, o ganduls, o aprofitats o el que sigui". Em fa tanta ràbia veure com en moments de crisi hi ha qui es regira contra els més pobres, els més desarmats i els menys culpables de tota la societat i s'inventen "ofenses" que no existeixen! Dades inventades o insults tòpics que repeteixen com lloros. Mentrestant una xicota colombiana cuida dels pares del qui els insulta, o una altra de senegalesa ens renta el vàter de casa que hem fet servir nosaltres.

Així doncs, diré una obvietat: el racisme consisteix a confondre els defectes d'un individu amb tot el grup al qual pertany. Un exemple il•lustratiu: vaig pel carrer i un gitano em roba la cartera. És ben possible que exclami, indignada: "Un gitano m'ha robat!". Ara bé, em roba la cartera un individu del meu propi grup social, i aleshores m'alarmo: "M'han robat la cartera!". La procedència ha desaparegut en el segon cas, i del primer no trigarà un a fer-ne la falsíssima deducció: "Així doncs, els gitanos roben". Un estudi avaluava aquests prejudicis i en termes percentuals explicava que és evident que hi ha molts més delinqüents, empresonats o no, dels "nostres" (vull dir el paios"), que no de gitanos.

Ara bé si uns quants romanesos s'organitzen per fer una banda i assaltar xalets i pisos, la conclusió no hi manca mai: "Els romanesos roben". És clar que no! Uns quants s'hi dediquen, no la resta. De la mateixa manera, podríem dir, en saber que hi ha una banda formada per catalans, blancs i cristians, que "hi ha una banda de lladres", no el seu origen. I això és precisament el racisme.
Cada cop que sentiu algú que confon l'individu amb el seu col•lectiu, increpeu el poca-solta perquè és un racista, ho reconegui o no ho reconegui.

Ah, i una pregunta que em té enderiada: tots sabem que els espanyols han fet un gran esforç de modernitat i que els símbols espanyols ja no porten la càrrega casposa que els va donar el franquisme. Ara bé, aquest Primer de Maig a Madrid munten una manifestació xenòfoba, que es diu, agafeu-vos, "Movimiento Social Revolucionario, i sabeu què?, doncs que anaven tots envoltats amb banderes espanyoles. Jo, si fos espanyola m'ofendria...

 
 

Comentaris