Provem una nova selectivitat

"El tan reclamat "canvi de model productiu" ha de venir en bona part d'aquestes fornades de gent disposada a estudiar"

S'han acabat les vacances de Setmana Santa, i ara entrem a la recta final. Pels alumnes que volen accedir a la universitat l'any que ve es dibuixa en l'horitzó el gran repte de les proves de selectivitat, també anomenades PAU, o proves d'accés a la universitat.

Aquest juny estrenem un nou model de prova, fruit de la normativa estatal de desenvolupament de la Llei Orgànica d'Educació, concretament un Reial Decret de l'any 2008. L'organització de les proves és autonòmica i les universitats intervenen en la ponderació de les matèries de l'anomenada "fase específica". La nota d'admissió es fixa segons l'oferta i demanda dels ensenyaments. En principi la raó del canvi és flexibilitzar les proves intensificant l'elecció dels alumnes en relació amb els estudis universitaris als quals volen accedir, però la formula que es pretén aplicar és complexa i el resultat final, ara com ara, té un grau elevat d'incertesa. El que està clar és que ara s'incrementa el pes de la selectivitat en la nota d'accés i admissió a la universitat, i que la prova de les matèries específiques és determinant. Tot plegat de difícil justificació.

Només cal dir que la nota d'admissió a la universitat s'obtindrà calculant primer una "nota d'accés" sobre 10 que serà la mitjana ponderada del 60% de la nota d'expedient de batxillerat i el 40% de la qualificació global de les PAU. Però per a saber quina és la "nota d'admissió" a la universitat desitjada, caldrà sumar a aquesta nota d'accés les dues millors qualificacions de les matèries superades a la fase específica de la selectivitat. Les matèries de la fase específica seran escollides pels alumnes i no són obligatòries per passar la selectivitat, però, evidentment, deixaran en inferioritat de condicions d'admissió als alumnes que optin per no examinar-se de cap matèria específica.

Concretament, a la nota d'accés calculada sobre 10 la fase específica li pot sumar fins a 4 punts, la qual cosa implica que la nota d'admissió es farà sobre 14 punts. A més, com dèiem, no totes les matèries de la fase específica comptaran igual, sinó que cada universitat ha publicat les seves ponderacions per la relació amb els seus ensenyaments. En aquests moments s'acaben de publicar unes noves ponderacions que pretenen rectificar alguns dels problemes i incongruències de les primeres propostes i que van provocar la vaga de principis de desembre del 2009 per part dels estudiants. Entre d'altres, s'ha augmentat la ponderació de l'assignatura d'economia d'empresa per a la llicenciatura d'economia, i també dibuix tècnic per a arquitectura, però tot plegat denota precipitació en una part del barem amb molt pes sobre el total.

Aquestes proves i aquests alumnes són decisius per a la nostra societat. El tan reclamat "canvi de model productiu", amb augment de la productivitat i alta competitivitat ha de venir en bona part d'aquestes fornades de gent disposada a estudiar i conquerir una bona formació que ha d'estar ben encarrilada per a que sigui efectivament útil individual i col•lectivament. El curs 2010-2011 també entrarà en vigor íntegrament l'espai europeu d'educació superior. Tot plegat, un moment decisiu. Convé que les Administracions també passin aquest procés amb bona nota.

 
 

Comentaris