Protegits rere els bombers

"Quan el conseller Saura va dir que donava tot el suport al cos de bombers, el que estava fent era fer-los servir de protecció: qui necessitava tot el suport no eren els bombers, era ell"

Comencem per una qüestió de forma. Vaig veure les imatges i els titulars als Telenotícies d'una roda de premsa del departament d'Interior de la Generalitat sobre el debat entorn del foc d'Horta de Sant Joan. Era una roda de premsa política, no pas tècnica. En aquesta roda de premsa, el departament d'Interior participava en un debat polític amb l'oposició parlamentària i en un debat amb els mitjans de comunicació d'aquest país, a qui atribuïa intencions i objectius polítics. Era una roda de premsa de to considerablement bel•licós i de confrontació, no pas informativa. No es tractava de donar detalls tècnics, sinó de fer valoracions polítiques.

Doncs, des del punt de vista de les formes, em va semblar significatiu –i molt equivocat- que hi participés un responsable del cos de bombers, vestit amb uniforme. Era lògic que hi participés una responsable política, Olga Lanau, tot i que –malpensat com sóc- vaig témer que donar-li aquesta visibilitat i aquesta solemnitat era el primer pas per sacrificar-la si el departament arriba altra vegada a la conclusió que cal canviar algú perquè no canviï res: si estàs ja disposat a sacrificar una peça en el tauler d'escacs, intenta convèncer a tothom que és una peça prou valuosa, no fos cas que encara en reclamin una de més amunt. Però al marge d'aquest temor estratègic, em va semblar inadequat posar per mig el cos de bombers, en uniforme, en una roda de premsa de clar contingut polític. Era fer servir els bombers d'escut de protecció. Era situar els bombers en el centre del debat, com a part del debat polític.

Fins on jo he arribat a entendre, no m'ha semblat que ni els mitjans de comunicació ni l'oposició parlamentària ni fins i tot els partits del govern poc entusiastes de com es van fer les coses a Horta de Sant Joan hagin posat els bombers en el punt de mira. Per entendre's, els qui han estat posats en qüestió són els consellers Baltasar i, sobretot, Saura i alguns càrrecs polítics dels seus departaments. Qui ha posat els bombers pel mig –de vegades d'una manera física, com en la roda de premsa- ha estat el propi departament d'Interior, que ha fet l'efecte que es protegia darrera dels bombers. Quan el conseller Saura va dir que donava tot el suport al cos de bombers, de fet el que estava fent era fer-los servir de protecció: qui necessitava tot el suport no eren els bombers, era ell. Qui era objecte d'una crítica –justa o injusta, això és una altra cosa- era ell, no pas els bombers.

En la roda de premsa es van explicitar queixes en el sentit que el cos de bombers havia sortit desgastat i adolorit del debat –que no s'ha acabat!- sobre l'incendi d'Horta. Sap greu. Però si algú el posa pel mig, el situa en primera línia, el fa servir d'escut protector, no es pot estranyar després que en surti desgastat. No estic criticant només l'escenografia d'una roda de premsa. Estic criticant una qüestió de fons, que s'encarna en una forma, que es fa visible a través d'una escenografia. Un error. Un altre.

 
 

Comentaris