Pronòstics polítics per al 2014

"A l'Alicia Sánchez Camacho el cap li fa pudor de pólvora. No se'n surt en cap aspecte de la seva vida política: ni és capaç d'aturar el progrés de Ciutadans ni és capaç d'oferir una imatge seriosa i responsable"

L'any 2013 ja està pràcticament marcit. El 2014 encara no ha arribat, però ja veiem com s'acosta. En un parell de dies el tindrem aquí. Normalment és, doncs, moment de fer balanços i bons propòsits, però no faré ni una cosa ni l'altra, sinó que diré alguns pronòstics polítics. Admeto que potser se'm barrejaran amb els desitjos, però no ho puc evitar. En primer lloc, tot indica que l'Estat no permetrà de cap manera que es faci una consulta sobre la independència de Catalunya. I com que el president Artur Mas ha dit per activa i per passiva que la consulta es farà per una via legal, només hi veig la possibilitat de fer unes eleccions plebiscitàries, que entenc que seran durant el primer trimestre del 2015. Posteriorment es farà una declaració solemne i unilateral d'independència (DUI) al Parlament de Catalunya. Si tot va bé, l'estiu del 2015 ja serem fora. En conseqüència, no crec que durant el 2014 veiem escenes de la Guàrdia Civil retirant les urnes, com voldrien alguns.

També vaticino una candidatura europea conjunta formada pels dos grans partits sobiransites, CDC i ERC, a la qual estic segur que s'hi afegirà Unió Democràtica (UDC) i Nova Esquerra Catalana (NEC). Com a mínim. Espero que els dos primers llocs de la candidatura siguin els independents Ramon Tremosa i Josep Maria Terricabras. Les reticències legítimes que pugui tenir ERC crec que són extemporànies. El moment històric obliga a pensar diferent als darrers trenta anys i intueixo que el sobiranisme social aposta per una llista conjunta que visibilitzi la força política i electoral de l'independentisme. També vaticino que UDC s'afegirà a la llista per convicció i lleialtat, però també perquè sap que no es pot presentar en solitari i molt menys amb el PP, amb qui comparteix grup parlamentari a Brussel·les.

Vaticino també que el PP A Catalunya (no confondre mai amb el PP DE Catalunya, que no existeix) patirà un relleu al capdavant. A l'Alicia Sánchez Camacho el cap li fa pudor de pólvora. No se'n surt en cap aspecte de la seva vida política: ni és capaç d'aturar el progrés de Ciutadans ni és capaç d'oferir una imatge seriosa i responsable. Vaticino que anirà a la llista europea del PP, en un lloc de sortida. Se li pagaran així, i molt rebé, els serveis prestats. Amb l'Alicia Sánchez Camacho fora de circulació, el PP tindrà nou líder, que crec que també serà dona. Té molts números (quasi tots) la Dolors Montserrat Júnior, tot i que personalment m'agradaria més que fos l'Esperanza García. Però no es pot tenir tot.

 
 

Comentaris