Les promeses de Puigdemont

"No entro a valorar si hauria o no de tornar, però el que no pot ser és que els polítics es passin pel folre els compromisos electorals pels quals són escollits"

Tres persones que Espanya voldria ficar a la presó són eurodiputades i l'Estat, com a mínim de moment, no hi pot fer res. Es pot dir que aquesta és l'única acció política del Procés que ha acabat tenint alguna mena de resultat efectiu. Ara bé, l'acte que s'ha convocat a Perpinyà -a banda de ser un míting encobert contra Esquerra de cara a les pròximes eleccions-, no té importància política, serà una mera celebració. Amb tot el respecte per la Catalunya del Nord, políticament és indiferent que l'acte sigui a Perpinyà o a qualsevol altre lloc que estigui fora de l'estat espanyol. Si fos dins, ja seria tota una altra cosa. Espanya quedaria entre l'espasa i la paret i, si decidís empresonar representants amb immunitat comunitària, seria la UE qui tindria la pilota sobre la taulada.

El març de l'any passat, amb les eleccions europees a la vista, Puigdemont va dir en una entrevista a RAC1 que, si aconseguia l'acta d'eurodiputat i per tant la immunitat, tornaria a Catalunya. Ho van recollir tots els mitjans. I és evident que no es referia a la Catalunya del Nord.

 

Puigdemont ja s'ha presentat dos cops a unes eleccions dient que tornaria i, després, no ho ha fet. Pel 21-D va estructurar tota la seva campanya al voltant d'allò de "si vols que torni el President, has de votar el President". No va tornar i, en diverses ocasions, quan ha estat preguntat sobre el tema, s'ha justificat dient que ell s'havia compromès a tornar a Catalunya si era investit prèviament. Va carregar tot el mort, doncs, a Torrent i a Esquerra, que no el van voler investir a distància. Però aquesta condició tan important no la va expressar mai, durant la campanya, ni tan sols en la lletra petita. De fet, en un vídeo de campanya en què parlava del tema, assegurava: "Si vosaltres voleu, si voleu que sigui al Parlament, jo hi seré. Jo prendré possessió (...) Continuaré sent President de la Generalitat si el poble de Catalunya ho vol i no hi haurà res que m'impedeixi de defensar els meus drets". Si Puigdemont no va tornar, no va ser només per culpa d'ERC. No va tornar per evitar que l'Estat l'empresonés, que és el mateix motiu pel qual no torna ara.

No entro a valorar si hauria o no de tornar. El que no pot ser és que els polítics es passin pel folre els compromisos electorals pels quals són escollits. Tots dos cops, Puigdemont sabia perfectament què podrien implicar les seves promeses i, si no estava disposat a assumir-ne les conseqüències, no s'hi hauria hagut de comprometre. Ni el fet que hagi aconseguit ser eurodiputat ni l'acte propagandístic que protagonitzarà a Perpinyà poden tapar els seus enganys.

 

Comentaris (34)
No ho té en compte... Fa 3 dies
El president Puigdemont no ha tingut majoria absoluta a les eleccions , tot i que compta amb un suport important del vot independentista. Els electors, fins ara, han donat un pes decisiu a ERC, una formació poc inclinada a aprofitar la força de Puigdemont i molt escorada cap a psoE i comuns. Puigdemont representa, en territori lliure de repressió espanyola, el NO SURRENDER i el suport de la seva llista a les eleccions europees va ser contundent. Ah! I un detallet: la Catalunya Nord és
Carme Fa 4 dies
Deus de referirte a ER que va fer la campanya del 21/17 dient que fariem la independencia. Entenc que no wns va enganyar perque volia la de casa seva, que es el que ha fet trair a tothom, o es que ER no traeix a ningú Tenim criteri i per molt que volgueu no ens entavaneu.
Pere IV Fa 4 dies
Àstrid: els espanyols guanyen no només per la força del seu Estat, sinó perquè, amb un sentit comú que manca als catalans, es guien per idees clares i senzilles (injustes, ja ho sabem) i rebutgen els discursos i sofismes afeblidors del seu objectiu prioritari: L'anihilació definitiva de Catalunya. I això que només s'hi juguen l'orgull de dominadors i els diners de Catalunya... De què no serien capaços si, com a nosaltres, els hi anés la seva llibertat i l'existència d'Espanya ?
dave Fa 4 dies
Totalment d´acord amb l´Astrid, i no ,no sóc d ERC i tampoc de jxcxat, esteu ofoscats amb aquests politics mediocres, es diguin Puigdemont o junqueres...
E.C.D. Fa 4 dies
I de Torrent, res a dir? per ventura no va ser elegit també en unes eleccions? I que la UE mira a una altra banda tampoc, res a dir? És clar ... vénen eleccions i cal repetir el mantra que "no hi ha res més independentista que ERC". Crec que això va deixar de ser cert el mateix dia en què el somni de la independència podia fer-se realitat.
JordiP Fa 4 dies
aja, vaja, l'Àstrid cada dia es treu una tira més de la careta. Sembla que ara ja mostra descaradament su adhesió a la teoria del "odi a Mas" definida per la Ubasart. És clar, estés a Puigdemont, a Torra, a CiU, a CDC, a JxCat i a tot el que faci olor a "burgesia de Pedralbes, Sarrià i Sant Gervasi". Fantàstic. Som el millor país del món, un país en el que la "burgesia" arriba quasi a la meitat del cens electoral. Quina poca ètica i quanta mala fe. Així mai no farem res. Mai.
jbm Fa 4 dies
A Pedralbes qui hi guanya es C,s, PP i Vox i, darrerament, fins i tot el PSC hi facalaix.
Més que trist, repugnant Fa 4 dies
Aquest article sí que és propaganda política d'ERC contra Puigdemont. Bierge s'oblida que estem vivint en un estat en el qual no hi ha justícia i que la repressió contra l'independentisme no es va acabar l'1 d'octubre sinó que continua cada dia amb esperit venjatiu. Però clar, ERC prefereix agenollar-se davant els botxins abans de caminar al costat de Puigdemont. Indignant i fastigós article.
Baldiret Fa 4 dies
La mesquinesa dels mediocres ressentits, hauria de ser el subtítol.
Joan Jaume Fa 4 dies
Alerta ! La Prefectura no ha donat encara les autoritzacions pel 29 de febrer a Perpinyà segur serà la culpa d'......! Mireu ja heu trobat el culpable !
OK Corral Fa 4 dies
Malgrat els retrets i quasi insults dels comentaris, està bé recordar als polítics, més encara els professionals i vividors de la política, les seves campanyes de Màrketing o les seves falsedats. Un tal ex president Mr X va dient “35 anys d’estabilitat”, i qualsevol pot afegir 40 més. No voldreu que 35 anys després algun ex president digui 35 anys d’independència com mai a això que tenim ara!. I tan fàcil com ho vam tenir el 1-3 octubre!!!!!
Erc mafia esoanyolista del Ara España. Una Fa 4 dies
Compromis elextoral amn l'almoina nazional.socialista Torrent ? Cal esser miserable espanyolista per fer aquest articulet per la beatificacio del nazional.socialista espanyol junqueras del convent d'españa, la tuya
Jordi (Català i Suís) Fa 4 dies
En Santiago Espot, en Xavier Roig, la Bierge i pocs més ja han descrit la colla de passarells que tenim a les nostres elits. Una amiga suïssa d'origen català ja va avisar la seva família a CAT que aquests "passarells" no tenien el que cal per travessar la línia vermella que separa la covardia del coratge. Ara ja som en una guerra civil freda entre corrents independentistes.
Jordi (Català i Suís) Fa 4 dies
Cal que tots els Catalans- no parlo dels Colons i Ocupants Espanyols- llegeixin la Història d'Irlanda de principis del segle XX. La Revolta Armada del 1916, el Free State de 1921 i la Guerra Civil entre Irlandesos que abans varen matar Britànics ensems. Cal saber que es varen matar entre ells i un dels bàndols ajudat pels Britànics. Tot plegat patètic i tràgic i l'amargor encara dura.
betelheuse Fa 4 dies
Penós, Astrid, més que penós repugnant. ¿és aixó com es fan punts per pujar a l'escalafó d'ERC?
Max Fa 5 dies
Puigdemont és el President de la República Catalana i el Consell per la República és la representació de la República a l'exili, que tracta de dirigir la resistència, cosa que no pot fer el Govern de la Generalitat -"de Vichy"- des de la Catalunya ocupada. Per això s'entén perfectament que tot l'unionisme (el declarat i l'encobert) concentri els seus atacs contra Puigdemont i facin mans i mànigues per veure'l engarjolat. Endavant President !
joanr Fa 5 dies
A Perpinyà es farà una celebració, un miting encobert contra ERC diu la periodista. Qui ha fet i podrà fer alguna cosa efectiva per la independència de Catalunya, tu i els teus amics "esquerrans" juntament amb tot l'espanyolisme rampant, el voldríeu fer desaparèixer. El teu discurs destil.la mala bava i ràbia.
Però què es pensa vostè com van les coses, Sra. Bierge? Fa 5 dies
Puigdemont, Sra. Bierge, no va prometre en va: tornarà a Catalunya i al Palau de la Generalitat com a President legítim gràcies a que el poble el va votar el 21-D -premissa indispensable- i a que el seguirà votant per derrotar Espanya i fer-ho possible. Puigdemont cumplirà (però crec que vostè i els seus no, Sra. Bierge).
Ja Fa 5 dies
Què fàcil atacar als dèbils. No criticarà pas al TC, els abusos policials o la barbàrie de l'estat, per que cal ser valenta per fer-ho.
Jöel Fa 5 dies
Si torna anirà de cop a la presó. La feina que fa a Europa no té preu i no agrada al partit dit "independèntista", que té un representant que diu que hi ha "nazis amb estelada" i que s'està venent com autodeterminista quan tothom sap que no es veritat i això sí que es no complir les promeses electorals Astrid et faré memòria després de les eleccions i comprovarem les mentides incomplertes, que ademés seran una "traïció".
Puigdemont es nuestro President simbólico Fa 5 dies
Y nos visitará simbólicamente el día menos pensado, durante ocho simbólicos segundos que se eternizarán en nuestros corazones. Feliz San Valentín.
JordiP Fa 4 dies
Puigdemont ha estat foragitat dos cops de la Presidència: la primera, il·legalment,a l'empar de l'aplicació il·legal i abusiva de l'article 155; la segona, per la il·legal no-acceptació per l'Estat dels resultats de les eleccions autonòmiques del 20-D, il·legalment convocades pel Govern de Madrit, que no té competències per a fer-lo. Per tant, Puigdemont és i serà el nostre President, i hem de conservar-lo a bon resguard fins que pugui tornar a Barcelona com el President de la Genera
image/svg+xml